Owoce na odchudzanie? Zobacz jak i kiedy jeść owoce
Dietetycy odradzają jedzenie dużej ilość owoców. Mówią, że zawierają one bardzo dużo cukrów, pobudzają apetyt oraz sprzyjają odkładaniu się tłuszczu. Z drugiej strony od dziecka słyszeliśmy, że owoce są zdrowe i powinniśmy jeść co najmniej 5 porcji dziennie. To jak w końcu jest z tymi owocami, wspomagają odchudzanie czy nie? Sprawdź kiedy i jak jeść owoce aby przyniosły oczekiwany efekt!

Faktycznie jabłka czy banany zawierają dużo cukrów. Jednak jeśli znamy kilka zasad i będziemy ich przestrzegać, nie powinniśmy mieć problemów z sylwetką. Okaże się może nawet, że owoce pomogą na odchudzanie.
Z czego składają się owoce?
Owoce zawierają dużą ilość cukrów ‒ fruktozę i glukozę, ale mimo to nie powinno się ich traktować jak bardzo kalorycznych produktów. Zawierają one bowiem bardzo mało białka oraz tłuszczów. Są również bogate w wodę (ponad 90 proc.) oraz błonnik, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Nie można zapominać też, że owoce są źródłem składników niezbędnych w ludzkim organizmie: makroelementów (mangan, fluor, jod, miedź, cynk, brom), składników mineralnych (wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor), a także witamin (C, P, A, K oraz witamin z grupy B). Tak duża ilość prozdrowotnych właściwości owoców sprawia, że liczba kalorii nie powinna mieć aż tak dużego znaczenia.
Indeks glikemiczny w owocach
Co więcej, na to jak owoce wpływają na naszą figurę decyduje również indeks glikemiczny (IG), czyli szybkość podwyższania się cukru we krwi. Im liczba IG jest niższa, tym czas rozkładania się wolniejszy, a ilość kalorii odkładanych do tkanki tłuszczowej ‒ mniejsza.
Warto więc wybierać te owoce, których IG wynosi mniej niż 40. Są to m.in. czarne i czerwone porzeczki, czereśnie, agrest, wiśnie, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, grejpfruty, morele, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki oraz jabłka.
Rzadko powinno się z kolei sięgać po takie owoce jak: dojrzałe banany, arbuzy, melony, ananasy, winogrona, kiwi, mango oraz borówki amerykańskie.
Owoce na odchudzanie
Zalecana dzienna dawka owoców to 2-4 porcje (jedna porcja to średniej wielkości owoc lub szklanka mniejszych owoców ‒ borówek czy jagód). W przypadku osób, które się odchudzają powinno to być tylko 1-2 porcje owoców. Zobacz TOP 5 owoców na odchudzanie!
Jak i kiedy jeść owoce?
Dietetycy polecają jedzenie owoców przed południem. Najlepiej zaraz po przebudzeniu albo na pierwsze lub drugie śniadanie. W ten sposób pobudzimy organizm do działania, a podwyższony poziom glukozy odżywi mózg, dzięki czemu nasza praca będzie wydajniejsza.
A kiedy unikać owoców? Przede wszystkim między posiłkami ‒ po zjedzeniu owocu poziom glukozy gwałtownie wzrasta, ale zaraz potem spada. Po krótkim czasie znowu stajemy się głodni i sięgamy po kolejną przekąskę.
Powinniśmy również unikać ich w godzinach wieczornych. Podczas snu cukier metabolizowany jest od razu do tkanki tłuszczowej.