Dieta 1000 kcal na odchudzanie. Kto może, a kto nie powinien jej stosować?
Dieta 1000 kcal to dieta typowo odchudzająca. Przeznaczona jest dla osób zdrowych, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów w szybkim czasie lub chcą przygotować się do dłuższego odchudzania. Nie jest to dieta zdrowa i nie może z niej korzystać każdy. Choć na diecie 1000 kcal można szybko schudnąć, to bardzo często pojawia się również efekt jo-jo. Dieta przewiduje spożywanie niewielkiej ilości kalorii dziennie i wymaga skrupulatnego planowania jadłospisów oraz liczenia kalorii. Na czym polega dieta 1000 kcal?

Dieta 1000 kcal to dieta odchudzająca, bardzo niskokaloryczna. Stosując ją, można dużo schudnąć, ale także sobie zaszkodzić. Jest to dieta przeznaczona dla osób młodych, zdrowych i zdeterminowanych. W żadnym wypadku nie powinny jej stosować dzieci, osoby starsze czy ktokolwiek, kto zmaga się z problemami zdrowotnymi, a także kobiety w ciąży i te starające się o dziecko.
Dieta ta jest zabroniona osobom z problemami hormonalnymi, szczególnie z niedoczynnością tarczycy. Badania naukowe wykazały, że tak drastyczne obniżenie podaży kalorii powoduje spadek wytwarzania aktywnej postaci hormonu tarczycy T3 odpowiedzialnego za tempo metabolizmu i wzrost stężenia w organizmie jego nieaktywnej formy rT3.
Dieta 1000 kcal to dieta drastyczna i powinna być stosowana wyłącznie przez tydzień, nie dłużej. Jest sposobem na zrzucenie kilku dodatkowych kilogramów lub na przygotowanie do dłuższego odchudzania. Zaliczana jest do diet niedoborowych, co oznacza, że przy dłuższym stosowaniu prowadzi do niedoboru składników pokarmowych.
Dieta 1000 kcal: zasady
Podstawą diety jest sprawne i skrupulatne liczenie kalorii, co mogą ułatwić internetowe kalkulatory i ogólnodostępne tabele kaloryczne poszczególnych produktów spożywczych.
- Dziennie należy spożywać nie więcej niż 1000 kcal;
- Codziennie spożywa się 5 lekkich posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację;
- Codzienny jadłospis powinien zawierać dużo owoców i warzyw, nabiał, ryby i białe mięso;
- Należy unikać słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, alkoholu i nadmiaru soli;
- Prawidłowo skomponowana dieta zawiera niezbędne składniki pokarmowe, można jednak, na wszelki wypadek, wzbogacić ją preparatami witaminowo-mineralnymi;
- W czasie stosowania diety warto utrzymywać aktywność fizyczną;
- Należy codziennie wypijać ok. 2 l płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych;
- Po zakończeniu diety należy stopniowo przechodzić w „normalny tryb” odżywiania, na przykład co tydzień zwiększając dzienną dawkę kalorii o 200.
Co wolno jeść: pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż, makarony pełnoziarniste i gryczane, płatki zbożowe (owsiane), wszystkie warzywa (oprócz przeciwwskazanych), owoce (oprócz przeciwwskazanych), drób bez skóry, chude mięso, chude ryby, wędliny drobiowe o dobrej jakości, chudy twaróg, jogurty naturalne, maślanka, mleko niskotłuszczowe, oliwa z oliwek, masło, oleje roślinne. Czego nie wolno jeść: białego pieczywa, produktów mącznych, drobnych kasz, białego makaronu, białego ryżu, płatków jaglanych, ryżowych i kukurydzianych, ziemniaków, batatów, manioku i innych warzyw skrobiowych, owoców suszonych i z puszki (w syropie), drobiu ze skórą, parówek, kiełbas, czerwonego mięsa, pasztetów, konserw, tłustego twarogu, słodkich jogurtów, śmietany, serków topionych, serów pleśniowych, twardej margaryny, smalcu, boczku, napojów gazowanych, słodyczy, słonych przekąsek, cukru, miodu, gotowej żywności.
W takcie stosowania diety 1000 kcal, przy włączeniu dodatkowej aktywności fizycznej, można schudnąć ok. 1–1,5 kg tygodniowo. Najlepiej tego procesu nie przyspieszać, bo powolne chudnięcie zmniejsza ryzyko wystąpienia efektu jo-jo w późniejszym czasie.
Dieta 1000 kcal: tygodniowy jadłospis
Dieta 1000 kcal zakłada, że suma kalorii ze wszystkich posiłków w ciągu dnia ma nie przekraczać 1000 kcal. Oznacza to, że posiłki powinny być odpowiednio zaplanowane, a ich wartość kaloryczna wcześniej obliczona. Nie wolno podjadać pomiędzy posiłkami, jeść słodyczy i przekąsek.
Przykładowy dzienny jadłospis:
- : kromka razowego chleba żytniego z margaryną, plasterek sera żółtego, pomidorem i sałatą, do picia herbata ziołowa bez cukru.
- : kromka pieczywa chrupkiego żytniego z sałatą i plasterkiem żółtego sera, do picia szklanka soku pomarańczowego.
- : dorsz pieczony w folii z cytryną, kubeczek brązowego ryżu (objętość po ugotowaniu), szklanka kiszonej kapusty, do picia woda mineralna.
- : kefir, do picia kawa czarna bez cukru.
- : połowa bułki grahamki z margaryną i serem twarogowym chudym ze szczypiorkiem, do picia herbata bez cukru.
Przy tak niskiej kaloryczności posiłków należy zwracać szczególną uwagę na ich urozmaicanie, unikanie częstego powtarzania się jadłospisów. Warto do diety wprowadzać jak najwięcej warzyw i owoców, zamiast gotowej żywności i starać się stosować do ogólnych zasad piramidy zdrowego żywienia. Rozsądne postępowanie i skrupulatne komponowanie posiłków zmniejszy ryzyko powstania niedoborów pokarmowych.
Stosowanie tak „oszczędnej” dieta naraża niestety na pojawianie się uczucia głodu i nienasycenia po posiłkach. Dlatego zaleca się spożywanie posiłków o niskiej gęstości energetycznej (mało kalorii w dużej objętości dania), bogatych w warzywa, z dodatkiem chudego mięsa lub chudego nabiału i produktów zbożowych pełnoziarnistych bogatych w błonnik.
Ponadto trzeba unikać dań smażonych i grillowanych. Najlepiej spożywać wyłącznie produkty gotowane, duszone, przyrządzane na parze.
Źródło: unnopharma.pl; sciencedrivennutrition.com