Taka tkanka tłuszczowa pomaga schudnąć. Każdy ją ma
Brunatna tkanka tłuszczowa to zupełnie co innego niż dobrze nam znana biała tkanka tłuszczowa, której nadmiar powoduje nadwagę i otyłość. Brunatny tłuszcz ma każdy z nas i, co ciekawe, jest on korzystny dla organizmu. Warto mieć go jak najwięcej. Niestety, jego ilość maleje wraz z wiekiem.

- Kto ma najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej?
- Czym różni się brunatny tłuszcz od białego?
- Jak zwiększyć ilość brunatnego tłuszczu w organizmie?
Tkanka tłuszczowa to zmora osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Jednak nie każdy tłuszcz w organizmie jest zły. Czy słyszeliście o brunatnej tkance tłuszczowej? Być może to zaskakujące, ale w ludzkim organizmie są aż dwa rodzaje tłuszczu – i to o dwóch różnych kolorach. Naukowcy odkryli, że w ciele człowieka znajduje się:
- biała tkanka tłuszczowa (white adipose tissue – WAT)
- brunatna tkanka tłuszczowa (brown adipose tissue – BAT).
Każda z tych tkanek ma inne zadanie. Krótko mówiąc: główną cechą białego tłuszczu jest gromadzenie substancji energetycznych, jakim są trójglicerydy, i pomoc w utrzymaniu ciepła, natomiast funkcją brunatnego tłuszczu jest wytwarzanie tego ciepła.
Kto ma najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej?
Najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej człowiek ma tuż po urodzeniu. Gromadzi się ona głównie w okolicy międzyłopatkowej, wzdłuż kręgosłupa, na szyi i w okolicy nerek. Pozwala wytworzyć duże ilości ciepła i zapewnia utrzymanie stałej temperatury w ciele. Stwierdzono, że ilość brunatnego tłuszczu maleje wraz z wiekiem oraz ze wzrostem masy ciała.
Uważa się, że u dorosłych brunatna tkanka może zapobiegać niektórym chorobom, przede wszystkim otyłości i insulinooporności. Badacze sugerują, że gdyby udało się znaleźć bezpieczne leki zwiększające ilość komórek brunatnej tkanki tłuszczowej kosztem białej, można byłoby zyskać skuteczne narzędzie do leczenia otyłości i insulinooporności.
Czym różni się brunatny tłuszcz od białego?
Tkanka tłuszczowa pełni w organizmie bardzo ważne role. Jednak każdy rodzaj tłuszczu służy innym celom. Oto funkcje białej i brunatnej tkanki tłuszczowej.
Co to jest biała tkanka tłuszczowa?
Biała tkanka tłuszczowa (WAT) to tkanka tłuszczowa, którą zna większość z nas. Głównym jej zadaniem jest magazynowanie energii. Biała tkanka gromadzi się w ciele, pomagając organizmowi utrzymać ciepło i zapewniając izolację dla narządów.
Zbyt duża ilość białego tłuszczu może jednak powodować otyłość. Jeśli jego nadmiar gromadzi się w okolicach połowy ciała (brzucha), może to również zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych związanych z nimi chorób.
Co to jest brunatna tkanka tłuszczowa?
Brunatna tkanka tłuszczowa (BAT) magazynuje energię na mniejszej przestrzeni niż biały tłuszcz. Jej komórki są wypełnione mitochondriami bogatymi w żelazo, stąd jej kolor. Podczas spalania brunatnego tłuszczu wytwarzane jest ciepło – to tzw. proces termogenezy. Ma on wpływ na masę ciała człowieka, bo podczas niego w brunatnej tkance spalane są kalorie.
Do niedawna uważano, że tylko niemowlęta mają brunatną tkankę tłuszczową i że zanika ona, gdy osiąga się dorosłość. Teraz wiadomo już, że nawet dorośli mają jej pewne rezerwy, a niewielkie jej ilości są przechowywane wokół ramion i szyi. Według badaczy, wszyscy ludzie mają więc pewną ilość naturalnego brunatnego tłuszczu, czyli takiego, z którym się rodzimy. Ale jest też inna jego forma, którą organizm może wytworzyć – w odpowiednich okolicznościach może się ona zmienić w brunatną tkankę tłuszczową. Ten potencjalny typ tłuszczu znajduje się w mięśniach i białej tkance tłuszczowej w całym ciele.
Jak zwiększyć ilość brunatnego tłuszczu w organizmie?
Okazuje się, że niektóre leki mogą powodować przemianę białego tłuszczu w brunatny. Stosuje się je jednak tylko u osób z cukrzycą, poza tym mają, niestety, skutki uboczne. Są jednak inne zdrowsze sposoby, by zwiększyć ilość brązowej tkanki tłuszczowej, choć są nieco bardziej wymagające niż przyjęcie tabletki.
- Zmniejszenie temperatury otoczenia. Wystawianie organizmu na chłód, a nawet zimno może pomóc w zwiększeniu ilości komórek brunatnego tłuszczu. Niektóre badania sugerują, że zaledwie dwie godziny dziennie ekspozycji na temperaturę około 19°C mogą wystarczyć, by organizm wytworzył ten rodzaj tkanki tłuszczowej. Można brać zimne prysznice lub kąpiele z lodem albo po prostu zmniejszyć o kilka stopni temperaturę w mieszkaniu i częściej wychodzić na dwór w chłodne dni.
- Większa aktywność fizyczna. Badania na myszach dowiodły, że białko zwane iryzyną może pomóc w przekształceniu białego tłuszczu w brunatny. Ludzie również produkują to białko – naukowcy wykazali jednak, że osoby prowadzące siedzący tryb życia wytwarzają mniej iryzyny niż ci, którzy ćwiczą częściej. Produkcji iryzyny najbardziej sprzyja intensywny aerobowy trening interwałowy.
Choć wciąż potrzeba więcej badań, by mieć pewność, że ćwiczenia powodują powstanie większej ilości brunatnego tłuszczu w organizmie, to wiadomo na pewno, że aktywność fizyczna jest dobra dla zdrowia, w tym zapobiegania chorobom serca i utrzymania prawidłowej masy ciała wagą.
Badania naukowe nad rolą brunatnej tkanki tłuszczowej w organizmie wciąż trwają. Przegląd badań z 2015 roku wykazał, że brunatny tłuszcz spala kalorie, pomaga w kontroli cukru we krwi i poprawia poziom insuliny, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Może mieć również znaczenie w zmniejszaniu ryzyko hiperlipidemii. Inne badania pokazują obiecującą rolę brązowego tłuszczu w leczeniu otyłości.
Źródło: Healthline.com / Mp.pl