Obserwuj w Google News

7 produktów, które najczęściej zatykają jelita. To przyczyna zaparć

3 min. czytania
Aktualizacja 11.05.2023
11.05.2023 10:39
Zareaguj Reakcja

Zaparcia to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Ma to związek ze stylem życia, w tym przede wszystkim z codzienną dietą. Zwykle leczenie farmakologiczne zaparć wcale nie jest konieczne. Wystarczająca może okazać się zmiana diety, a zwłaszcza wykluczenie z niej kilku produktów.

Kobieta ma problem z zaparciami
fot. Shutterstock
  1. Kiedy można mówić o zaparciu?
  2. 7 produktów, które najczęściej powodują zaparcia

Nie zawsze konieczne jest leczenie zaparć lekami – często wystarczy zmiana diety i nieco większa aktywność fizyczna, a także ograniczenie stresu (to również częsta przyczyna problemów z wypróżnianiem). Przede wszystkim warto jeść produkty bogate w błonnik pokarmowy, który usprawnia pasaż jelitowy, oraz pić odpowiednia ilość płynów. Na pasaż jelitowy dobrze działają też fermentowane produkty obfitujące w dobroczynne dla układu pokarmowego bakterie (probiotyki), do których zaliczają się również kiszonki. W przypadku zaparć dobrze jest też jednak ograniczyć spożywanie niektórych produktów często przyczyniających się do problemów z wypróżnianiem.

Kiedy można mówić o zaparciu?

Problem zaparcia dotyczy nawet 20-30 proc. populacji i dużo częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Zaparcie, które nazywane jest też zatwardzeniem, oznacza zbyt małą częstość wypróżnień (dwa lub mniej tygodniowo) lub występowanie twardych, oddawanych z wysiłkiem stolców, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia. O ciężkim zaparciu mówi się, gdy w ciągu miesiąca występują zaledwie dwa lub mniej wypróżnień. Przy zaparciach występują też inne dodatkowe objawy: ból brzucha, mdłości, wzdęcia, zawroty głowy, uczucie pełności, które utrudniają codzienne funkcjonowanie.

7 produktów, które najczęściej powodują zaparcia

Oprócz wzbogacenia diety w produkty usprawniające funkcjonowanie jelit, warto również zmienić swoje nawyki dotyczące spożywania produktów, które mogą przyczyniać się do powstawania zaparć. Poniżej 8 produktów, która najczęściej powodują problemy z regularnym wypróżnianiem.

1. Produkty mleczne

Spośród pokarmów, które mogą blokować regularne wypróżnienia, na pierwszym miejscu jest zbyt duża ilość serów i mleka w diecie. Nie trzeba jednak całkowicie wykluczać z diety tych produktów, często po prostu wystarczy jeść ich mniej albo nawet wybierać nieco inne produkty. Zamiast mleka warto zjeść jogurt probiotyczny (z żywymi kulturami bakteriami), wypić maślankę czy kefir, a zamiast sera żółtego wybrać ser cheddar, który powstaje w procesie fermentacji. To może pomóc w łagodzeniu zaparć.

2. Fast food lub gotowce ze sklepu

Gotowe szybkie posiłki są oczywiście wygodne, zwłaszcza dla osób, które żyją w biegu. Warto jednak pamiętać, że mogą one powodować zaparcia. Większość z nich ma niską zawartość błonnika, który jest niezbędny, aby jedzenie sprawnie przemieszczało się w jelitach. Być może zwalniając tempo życia, jedząc zdrowiej i nieco wolniej, możesz przyspieszyć swoje trawienie.

3. Dania smażone

Smażone mięso jest oczywiście pyszne, pełne białka, ale jednocześnie tłuste, więc lepiej, by osoby zmagające się z zaparciami, wybierały potrawy przygotowywane innymi technikami, a przede wszystkim z większą ilością błonnika. Smażone potrawy nasiąkają tłuszczem i są ciężkostrawne. Kiedy jedzenie wolno przemieszcza się przez jelita, organizm pobiera z niego sporą ilość płynów, co sprawia, że ostatecznie stolec jest twardy i suchy.

4. Jajka

Jajka są oczywiście doskonałym źródłem białka, ale nie zawierają błonnika. Nie trzeba ich eliminować z menu – wystarczy do dania z jajkami dodać kilka produktów o wysokiej zawartości błonnika. Warto wypróbować na przykład omlet ze świeżym szpinakiem i pomidorami.

5. Słodycze

Regularne jedzenie słodkich deserów również może być powodem zaparć. Słodkości można jeść, ale lepiej okazjonalnie. Ciasta, ciasteczka i inne smakołyki z rafinowanym cukrem zawierają mało błonnika i płynów, a sporo tłuszczu, co nie sprzyja sprawnemu trawieniu. Głód słodkości lepiej jest zaspokoić na przykład truskawkami z jogurtem.

6. Białe pieczywo

Nadmiar pieczywa z białej oczyszczone mąki to częsta przyczyna kłopotów z wypróżnianiem. Biały chleb i bułeczki są bowiem pieczone z mąki, która zawiera znikomą ilość. Lepiej na co dzień jeść pieczywo pełnoziarniste, np. chleb graham, razowy, a białe jeść tylko okazjonalnie.

7. Alkohol

Podobnie jak kawa, alkohol przyspiesza usuwanie wody z organizmu, a to może oznaczać kłopoty z wypróżnianiem To ważne, by uzupełniać płyny, jeśli spożywasz alkohol. Jeśli zamierzasz wypić drinka, wypij jednocześnie szklankę wody, aby zachować równowagę w organizmie.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.