Obserwuj w Google News

Obniża ciśnienie krwi jak leki. Wystarczy nieduża zmiana w codziennej diecie

4 min. czytania
Aktualizacja 15.11.2023
15.11.2023 12:24
Zareaguj Reakcja

Nieduże ograniczenie w diecie tylko jednej, choć stosowanej na co dzień i bardzo popularnej przyprawy może mieć zbawienny wpływ na ciśnienie krwi. Zaledwie łyżeczka mniej dziennie działa jak powszechnie stosowane leki na nadciśnienie, które może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu. Domyślasz się, o jaką przyprawę chodzi?

Kobieta dodaje sól do sałatki
fot. Shutterstock

To już kolejny dowód, że ograniczenie soli w diecie może obniżać ciśnienie krwi w takim samym stopniu, jak powszechnie stosowane leki. Jedno z najnowszych badań wykazało, że wystarczy spożywać o jedną łyżeczkę soli mniej dziennie niż zwykle, a korzystne dla zdrowia efekty pojawiają się już w zaledwie jeden tydzień. Sposobem na zmniejszenie ilości sodu (którą zawiera sól) w diecie może być choćby spożywanie mniej przetworzonej żywności. Jest pomocne nawet wtedy, jeśli w zasadzie jest się zdrowym. Badanie ukazało się w JAMA (Journal of the American Medical Association).

Obniżenie ciśnienia krwi dzięki drobnej zmianie w diecie

Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center przeanalizowali dane 213 dorosłych w wieku od 50 do 70 lat z Chicago i Birmingham, aby sprawdzić, czy ilość soli w ich diecie może mieć wpływ na ich ciśnienie krwi. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do tygodniowej diety o wysokiej zawartości sodu (2200 mg sodu dziennie, który spożywali w postaci dwóch kostek bulionowych, a oprócz tego mieli swoją zwykłą dietę) lub niskiej zawartości sodu (tylko 500 mg dziennie, czyli około łyżeczki mniej niż zwykle). Na kolejny tydzień grupy zamieniły się dietami.

Naukowcy odkryli, że dieta niskosodowa doprowadziła do znacznego obniżenia ciśnienia krwi na w porównaniu z dietą wysokosodową, ale także w porównaniu ze zwykłą dietą uczestników. Wyniki utrzymywały się niezależnie od tego, czy uczestnicy przyjmowali leki na nadciśnienie czy nie.

Według prof. Norriny Allen, głównej autorki badania z Northwestern University Feinberg School of Medicine, odkrycie to sugerujr, że dzięki spożyciu mniejszej ilości soli prawie każdy może obniżyć ciśnienie krwi. – Odkryliśmy, że od 70 do 75 proc. wszystkich osób, niezależnie od tego, czy już przyjmują leki na nadciśnienie czy nie, prawdopodobnie zauważy obniżenie ciśnienia krwi, jeśli zmniejszy ilość sodu w swojej diecie – zapewnia prof. Allen.

Prawidłowe ciśnienie krwi zapobiega zawałom i udarom

Wyniki badania dowiodły, że nawet u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi zauważalna jest poprawa tego ważnego parametru związanego ze zdrowiem. Prawidłowe ciśnienie krwi jest ważne, bo zmniejsza ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Tymczasem nadciśnienie, a nawet po prostu wysokie ciśnienie krwi powoduje uszkodzenia naczyń krwionośnych, serca oraz innych narządów, takich jak oczy. Według kardiologów, nadciśnienie to tzw. cichy zabójca – jedynym sposobem, aby się przekonać, że jest za wysokie, jest zmierzenie ciśnienia, co nie jest powszechną praktyką.

W obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi niezwykle ważne są codzienne zdrowe nawyki – takie jak regularna aktywność fizyczna, unikanie stresu i dobre odżywianie. Jak podkreślają specjaliści, już samo zwracanie uwagi na sól w diecie i próba ograniczenia nawet w niewielkim stopniu jej ilości może być krokiem do poprawy zdrowia serca i zapobiegania poważnym chorobom.

– Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do niewydolności serca, zawałów serca i udarów mózgu, ponieważ wywiera dodatkowy nacisk na tętnice – wyjaśnia prof. Allen. – Choć może to być trudne, to zmniejszenie każdej ilości sodu jest korzystne.

W jakich produktach spożywczych kryje się sól?

Aktualne polskie wytyczne dietetyczne zalecają ograniczenie soli w diecie do około 1 łyżeczki dziennie (to ok. 2300 mg sodu). Oczywiście im mniej, tym lepiej. W jakiej żywności kryje się sód? Największe ilości soli zawierają takie produkty, jak:

  • wędliny
  • sery
  • gotowe zupy
  • pikantne przekąski, np. chipsy
  • przyprawy, w tym ketchup i sos sałatkowy.

Na przykład jedna puszka zupy z makaronem zawiera około 2225 mg sodu, czyli prawie całą zalecaną dzienną ilość. Jedna porcja sosu sałatkowego (łyżka stołowa) może zawierać nawet 370 mg sodu.

Uczestnicy badania na diecie wysokosodowej przyjmowali około 4500 mg sodu dziennie (normalna dieta plus 2 kostki bulionowe), czyli prawie dwukrotnie więcej niż zalecana ilość. Jednak już po tygodniu stosowania diety niskosodowej zaobserwowano znaczną poprawę i nie wystąpiły żadne skutki uboczne.

Co jednak najważniejsze, aby zmniejszyć ilość soli w diecie, nie potrzeba ekspertów. Wystarczy stosować tzw. dietę DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) zalecaną w profilaktyce nadciśnienia i dla osób już cierpiących na nadciśnienie. Polega ona na włączeniu do diety większej ilości owoców, warzyw, orzechów i produktów pełnoziarnistych. Produkty zalecane są ogólnie dostępne – to dobry sposób na poprawę zdrowia dzięki diecie.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Radio ZET / D. K. Gupta, C. E. Lewis, K. A. Varady, Y. Ru Su, M. S. Madhur, D. T. Lackland, J. P. Reis, T. J. Wang, D. M. Lloyd-Jones, N. B. Allen, Effect of Dietary Sodium on Blood Pressure: A Crossover Trial, JAMA, Published online November 11, 2023