Oceń
„W ciągu kilku minut po wypiciu napoju gazowanego, słodzonego syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy poziom kwasu moczowego w organizmie wzrasta” – napisano na stronie internetowej amerykańskiej Fundacji Arthritis i dodano: "Kwas moczowy, gdy jest go za dużo, nie może zostać w całości usunięty przez nerki i zaczyna gromadzić się w organizmie. W ten sposób osiada w stawach (jako kryształy moczanu sodu), potęgując dolegliwości bólowe związane z dną moczanową".
Jak wynika badań Fundacji Arthritis, spożycie fruktozy podnosi poziom kwasu moczowego we krwi aż o 13 proc. Co więcej, dowiedziono, że fruktoza nie tylko powoduje wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi, ale również zatrzymuje jego wydalanie. To dlatego, gdy mamy podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi, należy w pierwszej kolejności wykluczyć produkty zawierające duże ilości fruktozy.
Do takich produktów zalicza się syrop kukurydziany. Ma on wysoką zawartość fruktozy i jest często dodawany do żywności. Można go znaleźć w napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, słodzonych produktach mlecznych, słodyczach etc.
Dna moczanowa – co to za choroba?
Dna moczanowa, inaczej podagra lub artretyzm, to choroba, która przez długi czas była uważana za chorobę bogaczy. Jednak te czasy dawno minęły, a dna moczanowa pojawia się u wielu osób na świecie bez względu na status społeczny. Teraz nie ma on już takiego znaczenia, bo produkty szkodzące chorym są w masowej sprzedaży.
Cechą charakterystyczną tej choroby są nawracające stany zapalne stawów, którym towarzyszy:
- ból,
- zaczerwienienie,
- tkliwość,
- wzrost temperatury,
- obrzęk.
Przyczyną dny moczanowej jest wysokie stężenia kwasu moczowego we krwi, którego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego (tzw. guzki dnawe). Nadmiar kryształów moczanu sodu wywołuje bolesne ataki podagry (dny moczanowej). Atak dny moczanowej może trwać kilka godzin, a nawet kilka dni (nawet do 10 dni).
Niestety, jak wynika z danych statystycznych, liczba osób z dną moczanową z roku na rok rośnie. Przyczyną tego stanu jest prawdopodobnie zachodni styl życia, czyli spożycie mocno przetworzonej żywności, nadmierne spożywanie cukru (w różnych jego postaciach), a także picie słodzonych napojów oraz alkoholu.
Dna moczanowa – najważniejsze zalecenia żywieniowe
Eksperci związani z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywienia i Żywności opracowali zalecenia dietetyczne dla osób cierpiących na dnę moczanową. Poniżej najważniejsze z nich:
- Posiłki spożywaj w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny), ostatni posiłek nie później niż 2 godziny przed snem.
- Ogranicz spożywanie produktów o wysokiej zawartości puryn (głównie mięsa, podrobów, ryb i ich przetworów).
- Ogranicz spożywanie mięsa i ryb do 170 g dziennie (w przybliżeniu jest to porcja wielkości dłoni).
- Unikaj spożywania żywności wysokoprzetworzonej. Wystrzegaj się produktów zawierających dodatek fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego lub syropu kukurydzianego.
- Minimum raz w tygodniu wprowadź do swojej diety nasiona roślin strączkowych.
- Spożywaj 4-5 porcji warzyw dziennie (zwłaszcza ciemnozielonych), głównie w postaci surowej.
- Wprowadź do swojej diety świeże i/lub mrożone owoce w ilości 2-3 porcji dziennie. Spożywaj wiśnie bądź niesłodzony koncentrat z wiśni, które wspomagają obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi.
- Unikaj obróbki termicznej wymagającej użycia tłuszczu na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia w folii lub rękawie kuchennym.
- Zadbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu. Zwiększ ilość wypijanej wody mineralnej do 8-16 szklanek dziennie. Jedna szklanka to około 250 ml.
- Wypijaj nie więcej niż 1-2 filiżanki kawy dziennie.
- Wyeliminuj ze swojej diety napoje alkoholowe, w szczególności piwo.
- W przypadku nadwagi i otyłości zalecana jest redukcja masy ciała.
- Uprawiaj regularną aktywność fizyczną. Znajdź rodzaj ćwiczeń adekwatny do twojego stanu zdrowia oraz taki, który będzie Ci sprawiał przyjemność.
- Zrezygnuj z palenia papierosów.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ, zalecenia dietetyczne dla osób z dną moczanową/ "Podstawy żywienia i dietoterapia", Nancy J. Peckenpaugh, Edra Urban & Partner, 2011/ "Gout: An old disease in new perspective", G. Ragab, M. Elshahaly, T. Bardin, Journal of advanced research, 2017, 8.5: 495-511.
Oceń artykuł