Kisiel lniany na ból gardła. Jak go przygotować?
Jak przygotować kisiel lniany i dlaczego warto go stosować w przypadku bólu gardła? Podpowiadamy.

Im jesteśmy starsi, tym chętniej sięgamy po domowe receptury na poszczególne dolegliwości. Takie "babcine" specyfiki są w większości przypadków przygotowywane z wykorzystaniem naturalnych składników, które nie obciążają żołądka tak, jak to czasami robią gotowe, apteczne preparaty.
Gdy ostatnio więc zachorowałam i bardzo bolało mnie gardło, próbowałam sobie przypomnieć przepis na kisiel lniany, który zawsze w takich dolegliwościach przygotowywała mi mama lub babcia. Niestety moja pamięć jest zawodna. Na szczęście taki przepis znalazłam na blogu Marcina Korczyka (pantabletka.pl).
Kisiel lniany jest idealny na ból gardła, bo działa nawilżająco i powlekająco na błonę śluzową gardła. Oczywiście preparat ten nie leczy infekcji gardła, ale łagodzi objawy związane z nią.
Czego potrzebujemy, by przygotować kisiel lniany?
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego (w całości lub mielonych)
- 4 łyżki dobrego soku, najlepiej domowej roboty (np. sok z malin, czarnego bzu)
Przygotowanie kisielu nie jest trudne. Zalewamy nasiona lnu szklanką wody i gotujemy wszystko w garnuszku przez około 5 minut. Następnie odcedzamy nasiona i dodajemy sok (można go dodać przed gotowaniem), ewentualnie miód. Ale w przypadku miodu dodajmy go, gdy kisiel ostygnie do 40 st. C.
Ważne! Kisiel ma właściwości powlekające i może ograniczać wchłanianie leków. Jeśli więc przyjmujemy stale jakieś leki, najpierw weźmy leki, a dopiero po 60 minutach pijmy kisiel.
Kisiel najlepiej pić go małymi łykami, co 30-60 minut. Dzięki temu cały czas nasze gardło będzie nawilżone.
Źródło: Pan Tabletka