Co warto jeść przy wysokich trójglicerydach? Taka dieta pomaga je obniżyć
Wysoki poziom trójglicerydów jest przede wszystkim zagrożeniem dla serca. Najczęściej występuje on u osób z nadmiarem kilogramów i u chorych na cukrzycę, a także z niedoczynnością tarczycy. W takiej sytuacji najlepiej jest krytycznie przyjrzeć się swojej diecie – to ona w dużym stopniu odpowiada za poziom trójglicerydów we krwi. Poniższe produkty warto jeść przy wysokich trójglicerydach.

Podobnie jak w przypadku wysokiego cholesterolu, zbyt wysoki poziom z trójglicerydów może prowadzić do zatkania tętnic, a w konsekwencji do zawału serca lub udaru mózgu. Ten parametr łatwo sprawdzić podstawie prostego badania krwi (lipidogramu), na które może skierować lekarz pierwszego kontaktu. Dzięki diecie można skutecznie obniżyć trójglicerydy – warto wiedzieć zarówno to, czego nie jeść przy wysokich trójglicerydach, jak i to, jakie produkty są w takiej sytuacji wskazane w codziennej diecie. Oto ich lista.
Wysoki poziom trójglicerydów – co jeść?
Dieta o niskiej zawartości cholesterolu i trójglicerydów powinna zawierać następujące produkty:
Mięso i ryby
- Polecane jest chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina i nietłuste kawałki wołowiny z usuniętym nadmiarem tłuszczu) – jedna porcja to ok. 100 g gotowanego mięsa.
- W diecie powinny się też znaleźć świeże lub mrożone ryby (np. łosoś, mintaj), ryby w puszkach w sosie własnym oraz skorupiaki (homary, kraby, krewetki, ostrygi) – te ostatnie lepiej ograniczyć jednak do jednej porcji tygodniowo, ponieważ skorupiaki zawierają sporo cholesterolu, choć mają też niewiele tłuszczów nasyconych.
- Mięso i ryby najlepiej gotować, dusić lub piec.
Jajka
Dopuszczalne są dwa całe jajka tygodniowo (chodzi o ograniczenie ilości żółtek). Zamienniki jajek oraz białka jajek można jeść w dowolnych ilościach.
Owoce
- Najlepiej jeść trzy porcje świeżych owoców dziennie (1 porcja to około pół szklanki) – jedną z porcji powinien być owoc cytrusowy.
- Można też spożywać owoce mrożone lub z puszki, ale bez dodatku cukru lub syropu.
Warzywa
- Większość warzyw można jeść bez ograniczeń. Ważne jednak, by codziennie zjeść porcję ciemnozielonych (fasola szparagowa, sałata, szpinak) lub żółtych warzyw (kabaczek).
- W diecie powinny się też znaleźć kalafiory, brokuły i seler, a także ziemniaki ze skórką (np. pieczone) ze względu na zawartość błonnika (błonnik jest pomocny w obniżaniu cholesterolu).
- Warzywa najlepiej gotować na parze, ale mogą być też gotowane w wodzie lub duszone z olejem roślinnym zawierającym tłuszcze wielonienasycone.
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, takie jak suszony groch, soczewica, ciecierzyca lub fasola (1 porcja to około pół szklanki), można jeść zamiast chleba.
Orzechy i ziarna
Orzechy, czyli migdały, orzechy włoskie i ziemne, można jeść, ale w niedużych ilościach (1 porcja = 1 łyżka stołowa). Lepsze są pestki dyni, sezamu lub słonecznika.
Chleb i produkty zbożowe
- Najbardziej wskazane jest pieczywo pełnoziarniste – jedna bułka pełnoziarnista dziennie lub jedna kromka chleba pełnoziarnistego.
- W diecie może się też pojawić makaron lub ryż (pół szklanki), a także pełnoziarniste kasze, w tym pęczak, gryczana.
- Na śniadanie warto jeść naturalne płatki zbożowe, np. owsiane – pół szklanki gotowanych lub ¾ szklanki surowych płatków dziennie.
Mleko i produkty mleczne
Osoby na diecie obniżającej poziom trójglicerydów powinny używać mleka beztłuszczowego lub o niskiej zawartości tłuszczu. Obniżoną zawartość tłuszczu powinny też mieć inne produkty mleczne: sery czy jogurty.
Tłuszcze: oleje roślinne
- W diecie dopuszczalne są oleje roślinne o wysokiej zawartości tłuszczów wielonienasyconych (np. rzepakowy, krokoszowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i oliwa z oliwek), a także miękkie margaryny.
- Po przygotowaniu mięso zawsze warto schłodzić w lodówce – gdy tłuszcz w potrawie stwardnieje, należy go usunąć.
Napoje
- W diecie mogą się znaleźć świeże soki owocowe (maksymalnie szklanka dziennie), a także czarna kawa, zwykłe lub ziołowe herbaty, woda.
- Dopuszczalne są też napoje bezalkoholowe z substytutami cukru, kakao z odtłuszczonego mleka, klarowny rosół.
- Alkohol należy ograniczyć do dwóch porcji dziennie (np. 150 ml wina albo 330 ml piwa).
Przyprawy
Można używać dowolnych ilości: octu, ziół, beztłuszczowego bulionu, musztardy. Dopuszczalny jest również sos Worcestershire, sos sojowy.
Źródło: Guidelines for low cholesterol, low-trigliceride diets. Foods to use, USF Health (University of South Florida)