Oceń
Ból głowy, nudności, ogólne rozbicie i zmęczenie, nadwrażliwość na światło i dźwięk, nierzadko ból brzucha to najczęstsze objawy kaca, które pojawiają się po suto zakrapianym przyjęciu. Jest on wynikiem wypicia zbyt dużej ilości alkoholu, który po pierwsze odwadnia, po drugie zatruwa organizm substancjami chemicznymi powstających w wyniku metabolizowania alkoholu etylowego.
Jak uniknąć kaca?
Czy można kaca uniknąć? Tak, na przykład nie pijąc alkoholu, lub pijąc jego niewielkie ilości. Warto się też do picia odpowiednio przygotować. Należy pamiętać o kilku zasadach.
- Nigdy nie należy pić alkoholu na pusty żołądek. To sprawia, że alkohol bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego do krwi. Przed imprezą warto zjeść pełnowartościowy posiłek, który będzie zawierał skrobię, chude białko i tłuszcz.
- Pij dużo wody, bo alkohol odwadnia organizm.
- Unikaj alkoholi o wysokiej zawartości kongenerów, czyli substancji odpowiedzialnych m.in. za smak i aromat destylowanych napojów alkoholowych. Do takich alkoholi zalicza się m.in. whisky, koniak i tequilę, a także gin czy rum.
Co jeść, gdy masz kaca?
Kaca trzeba przetrwać, bo prawda jest taka, że żaden produkt ani lek, go nie zatrzyma. Można co najwyżej złagodzić jego objawy. Pomocne w tym są niektóre produkty. Co konkretnie?
- Napoje z elektrolitami, np. te, które stosują sportowcy
Aby złagodzić kaca, należy zacząć od nawodnienia. Alkohol działa moczopędnie, więc intensywne picie powoduje częstsze oddawanie moczu, co prowadzi do odwodnienia. Aby uzupełnić płyny i składniki mineralne, warto sięgnąć po elektrolity, najlepiej takie, które zawierają tzw. wielką trójkę, czyli sód, potas i magnez.
- Woda mineralna
Jeśli nie lubisz napojów izotonicznych, sięgnij po wodę mineralną, zwłaszcza tę o podwyższonej zawartości potasu i magnezu. Można dodać do niej plasterek cytryny bądź wyciśnięty sok z cytryny. Taki napój nie tylko dostarczy witaminy C, lecz także pomoże odtruć organizm. Pij ją przez cały czas, małymi łykami. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Zbyt zimna woda może być szokiem dla żołądka.
- Produkty bogate w witaminy z grupy B
Noc intensywnego picia może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów w organizmie, dlatego tak ważne jest, by uzupełnić ich zapas. Najlepszym źródłem tych składników mineralnych jest pożywienie. Co warto jeść? Tłuste ryby, np. łososia. Zawierają one witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które łagodzą stany zapalne.
Warto również jeść rosół. Jest on bogaty w składniki mineralne, witaminy i dzięki temu pomaga szybko i skutecznie uzupełnić utracone z powodu alkoholu składniki odżywcze. Ten sposób leczenia, po mocno zakrapianej imprezie, stosują nie tylko Polacy, ale również Brytyjczycy czy Japończycy (to właśnie w Japonii budki serwujące ramen przeżywają największe oblężenie nad ranem). Co więcej, rosół pomaga nie nie tylko złagodzić pojawiające się dolegliwości związane z kacem, ale również im zapobiec. O ile zostanie wypity (zjedzony) przed suto zakrapianą imprezą. Zawarty w tej zupie tłuszcz natłuszcza żołądek. Alkohol nie wiąże się z tłuszczem i dzięki temu organizm szybciej go przetrawi. Poza tym rosół ma działanie przeciwzapalne i dzięki temu nie pozwala na rozwinięcie się stanu zapalnego w organizmie.
Warto również sięgnąć po jajka na miękko. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, a zawarta w nich cysteina skutecznie łagodzi działanie toksyn.
- Owoce
Są badania, które wykazały, że naturalne cukry znajdujące się w miodzie i świeżych owocach mogą pomóc w szybszym usuwaniu alkoholu z organizmu. O jakich owocach mowa? Chodzi o mango, winogrona, pomarańcze, gruszki i banany. Arbuz to także kolejna świetna opcja. Te owoce są pełne witamin, składników odżywczych i wody, które mogą wzmocnić organizm i pomóc w szybszym nawodnieniu.
- Dieta BRAT
Zdaniem dietetyków, pomocna w łagodzeniu objawów kaca może być dieta BRAT (z ang. Banana, Rice, Apple, Toast). Jej nazwa pochodzi od 4 produktów bogatych w węglowodany, czyli bananów, ryżu, jabłek oraz tostów. Te produkty są łatwe do strawienia przez organizm i są zalecane, gdy ktoś nie czuje się dobrze, szczególnie gdy ma biegunkę, czy nudności. Z tej czwórki na szczególną uwagę zasługują banany, które zawierają sporo potasu.
- Imbir
Imbir pomaga w złagodzeniu nudności, więc warto włączyć go do diety, gdy pojawi się kac. Można dodać go do napoju, np. lemoniady imbirowej, herbaty, lub do koktajlu, który można przygotować z innymi warzywami i owocami.
- Soki warzywne i owocowe
Dobrym sposobem na kaca są też soki, zarówno warzywne, jak i owocowe. Warto sięgnąć po sok cytrusowy, pomidorowy lub sok z kiszonej kapusty, ogórków czy kwaszonych buraków. Soki te zawierają duże ilości potasu, witaminy C i witamin z grupy B, a dwa ostatnie mają również bakterie probiotyczne. Poleca się też picie kefiru, który wspomaga wchłanianie cukru.
Oceń artykuł