Oceń
Dieta BRAT – jej nazwa pochodzi od 4 produktów bogatych w węglowodany (ang. Banana, Rice, Apple, Toast), czyli bananów, ryżu, jabłek oraz tostów, które są łatwe do strawienia i dlatego są zalecane w przypadku dolegliwości pokarmowych, np. biegunki, wymiotów, nudności, niestrawności. Produkty te nie obciążają układu trawiennego i dają szansę żołądkowi na odpoczynek. Niestety – ze względu na ubogość tej diety (jest ona niskokaloryczna i niskobłonnikowa) – można ją stosować doraźnie, tylko przez kilka dni. Dłuższe stosowanie może prowadzić do zaburzenia równowagi elektrolitowej, niedożywienia.
Dieta BRAT – co można jeść?
Choć nazwa diety wskazuje na cztery produkty: banany, ryż, mus jabłkowy oraz tosty, to lista produktów, które można jeść, jest dłuższa. Są na niej produkty łatwe do strawienia, zawierające składniki odżywcze, które wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Co można więc jeść? Poleca się:
- marchewkę,
- seler,
- szpinak,
- dynię,
- imbir,
- bataty,
- olej lniany
- ciepłą wodę (aby zapobiec odwodnieniu, trzeba pić od 8 do 10 szklanek).
Banany zawierają potas, którego ubywa podczas wymiotów i biegunki oraz pektyny, a poza tym są szybko trawione. Ryż jest zapełniaczem, poza tym idealnie wchłania toksyny z organizmu. Jabłka (najlepiej w formie musu) są źródłem pektyn, natomiast pszenne pieczywo jest źródłem sodu.
Marchew, seler, szpinak i imbir zawierają alkaliczne minerały (magnez, potas i wapń) oraz witaminy (A, C, D, E i K), które pomagają odżywić jelita i usunąć toksyny z organizmu. Słodkie ziemniaki mają silne właściwości przeciwzapalne i są źródłem potasu, witaminy A, witaminy C i witaminy B6. Mają również nierozpuszczalny błonnik, dzięki temu pomagają ujędrnić stolec i zmniejszyć objawy biegunki. Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji, a jednocześnie zwalcza stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Imbir ma działanie antybakteryjne i działanie przeciwzapalne.
Dieta BRAT – czego nie jeść?
Gdy mamy problemy jelitowe, należy unikać produktów, które mogą nasilić objawy, np. dania zawierające gluten, nabiał, soję. W tym czasie należy wystrzegać się również produktów z dużą ilością błonnika, a także kawy, surowych warzyw i owoców, orzechów, wędlin, tłustych serów. Warto również zrezygnować z picia soków owocowych i napojów gazowanych, ponieważ mogą one zwiększać ryzyko odwodnienia.
W trakcie biegunki należy odstawić też dania zimne, smażone, tłuste i ciężkostrawne. Nie zalecane są również produkty pełnoziarniste i wzdymające, a także nabiał.
Czy u dzieci można stosować dietę BRAT?
Dietę BRAT można stosować u dzieci (nawet niemowląt) z biegunką przez dobę, ponieważ pomaga ona zmniejszyć ilość stolca i daje jelitom szansę na odpoczynek. Jednak po tym czasie należy wrócić do normalnego żywienia dziecka. Jeśli biegunka nadal się utrzymuje, konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem.
Dieta BRAT – jakie ma cele?
Stosowanie diety BRAT ma na celu zatrzymanie biegunki poprzez:
- zmniejszenie pracy układu trawiennego,
- ujędrnienie stolca,
- odżywienie i nawodnienie organizmu,
- oczyszczenie organizmu z toksyn.
Źródło:
- "Dieta zmniejszająca biegunkę – co jeść, a czego unikać, gdy masz rozwolnienie?", mgr Agnieszka Surwiłło, dietetyk, Dział Dietetyki Klinicznej, Poradnia Chorób Metabolicznych Centrum Onkologii - Instytut im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie
- "Ostra biegunka", Justyna Wasielica-Berger, Gastroenterologia Kliniczna 2018;10(1):14-22.
- "Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations", S. Kłęk et al, Oncology in Clinical Practice 2015; 11(4): 172-188
Oceń artykuł