Co pomoże na przejedzenie? Sprawdzone sposoby
Znasz to okropne uczucie, gdy zjesz za dużo na świątecznej kolacji lub zamówisz dodatkowy deser w restauracji? Uczucie, jakby żołądek miał za chwilę eksplodować. Przejadanie się jest szkodliwe dla zdrowia, ale zdarza się niemal każdemu, kto po prostu lubi jeść. Wiesz, co dzieje się z żołądkiem, gdy się przejadasz?

O przejedzeniu mówimy, gdy po spałaszowaniu dodatkowej porcji ziemniaczków lub tłustego hamburgera, powstaje uczucie, jakby żołądek miał eksplodować. Choć jest to możliwe, to raczej nie zdarza się, by żołądek rozerwał się od przejedzenia. Pojawiają się natomiast inne dolegliwości, jak zgaga, wzdęcia, odruch wymiotny, czy ''skręt kiszek''.
Średniej wielkości ludzki żołądek może pomieścić od jednego do półtora litra pokarmu. Potem zaczyna się ból, odruch wymiotny. Żołądek może także rozciągnąć się, by pomieścić cztery razy więcej pokarmu, zanim dojdzie do pęknięcia. Jeśli poczujesz się źle, przestań jeść, bo możesz poważnie sobie zaszkodzić.
Skąd się biorą objawy przejedzenia?
Gdy spożywasz posiłek bogaty w tłuszcz, cukier i węglowodany, twój przywspółczulny układ nerwowy nakazuje organizmowi zwolnienie i skupienie się na trawieniu pokarmu, co powoduje uczucie letargu i apatii.
W trakcie trawienia, w trzustce wytwarzany jest hormon insuliny, co prowadzi do wzrostu melatoniny i serotoniny, hormonów, które wywołują poczucie radości, ale także senności i otępienia. Można mieć problem z utrzymaniem otwartych oczu z powodu wzrostu poziomu glukozy z pożywienia, które zjadłeś. To może zakłócać pracę neuronów w mózgu, które normalnie wytwarzają białka oreksynowe odpowiedzialne za utrzymywanie czujności.
Komórki tłuszczowe produkują leptynę, hormon, który wiąże się z receptorami w mózgu, by przekazać komunikat, że nie jesteś już głodny. Dlatego regularne przejadanie się powoduje, że organizm wytwarza więcej leptyny, ponieważ poziom tego hormonu jest bezpośrednio związany z ilością tkanki tłuszczowej, jaką ma dana osoba. Ciągłe przejadanie się może budować odporność na leptynę, co zakłóca zdolność mózgu do rozpoznawania, kiedy żołądek jest pełny. Przez to nie powstaje charakterystyczne uczucie sytości, a zamiast tego wytwarza się potrzeba ciągłego jedzenia.
Jak radzić sobie z przejedzeniem?
Jedzenie jest dla większości osób przyjemne. Chyba wszyscy zgadzamy się co do tego, że nie tylko samo jedzie, ale spędzanie czasu w towarzystwie w czasie jedzenia jest po prostu przyjemne i przynosi uczucie radości. Trudno jest zrezygnować z uczty, szczególnie jeśli na stole pojawiły się ulubione potrawy, a rozmowa sprzyja konsumpcji. O późniejszych objawach przejedzenia myśli niewielu, a potrafią naprawdę dokuczyć.
Jak poprawić trawienie i złagodzić objawy przejedzenia?
HERBATA. Po jedzeniu napij się gorącej herbaty, która ukoi żołądek i uspokoi objawy przejedzenia. Po jedzeniu polecana jest herbata z cykorii, która pomaga na problemy z wątrobą, nieżyt żołądka i zaparcia. Jeśli nie lubisz jej specyficznego smaku, wypij napar z rumianku, który ma podobne działanie łagodzące.
MIĘTA PIEPRZOWA. Możesz po jedzeniu napić się naparu z mięty lub ssać miętowego cukierka. Mięta pieprzowa naturalnie łagodzi gazy, niestrawność i nudności wywołane przejedzeniem. Unikaj mięty, jeśli cierpisz na refluks żołądkowo-przełykowy, ponieważ mięta sprzyja przepływowi kwasu żołądkowego.
RUCH. Po zjedzeniu dużej ilości jedzenia mamy tendencję do leniwego zalegania na kanapie, a lepiej zmotywować się i ruszyć na krótki spacer. Nawet wolny spacer sprzyja trawieniu, a spacerując i ruszając się, zapobiegasz cofaniu się treści żołądka (w wyniku działania grawitacji) i zmniejszasz ryzyko wystąpienia zgagi.
ODROBINA ALKOHOLU. W Polsce chętnie sięgamy po wódkę żołądkową, w innych krajach popularne są natomiast likiery ziołowe, które doskonale poprawiają trawienie. Wystarczy niewielka ilość takiego specyfiku, by szybko poczuć się lepiej. Na trawienie działa dobrze również czerwone wino oraz czysta wódka z dodatkiem pieprzu. To oczywiście rozwiązanie dla osób dorosłych.
KOMPOT Z SUSZU. Ten świąteczny napój doskonale działa na trawienie, łagodzi także uczucie sytości. To głównie zasługa suszonych śliwek, które są znanym remedium na zaparcia. Kompot z suszu należy pić na ciepło.
ŚRODKI APTECZNE. Jeśli naturalne metody zawiodą, możesz wypróbować środków dostępnych w aptece bez recepty. To środki zobojętniające kwas żołądkowy, kojące objawy zgagi, niestrawności. Można wypróbować tabletek z węglem, które pomagają na nieprzyjemne gazy. Nie można ich jednak nadużywać. Warto również pamiętać, że gazy są naturalną reakcją organizmu i lepiej ich nie powstrzymywać.