Oceń
Przepis na złote mleko (nazwa wzięła się od pięknego żółtego koloru napoju) pochodzi z medycyny ajurwedyjskiej, czyli tradycyjnej medycyny indyjskiej, znanej z wykorzystywania naturalnych właściwości roślin w leczeniu chorób. Mleko z kurkumą świetnie sprawdzi się w sezonie infekcji jako wspomagająca metoda leczenia np. przeziębienia.
Jakie działanie ma złote mleko?
Głównym aktywnym składnikiem tego napoju jest kurkuma, bardzo popularna w Azji jako przyprawa kulinarna. Zawiera ona naturalną substancję, kurkuminę, która świetnie działa na układ odpornościowy i poprawia poprawia ukrwienie błony śluzowej, co zwiększa wchłanianie przez organizm substancji odżywczych. Do złotego mleka można też dodać inne egzotyczne przyprawy, np. pieprz cayenne, imbir, cynamon, oraz miód. Wszystkie wzmacniają lecznicze właściwości napoju, który:
- pomaga w leczeniu infekcji wirusowych
- łagodzi ból gardła, chrypkę i drapanie w gardle
- wspomaga obniżanie gorączki
- wycisza i uspokaja, pomagając w zasypianiu
- wspiera pracę wątroby, ułatwiając oczyszczanie organizmu z toksyn
- ułatwia pracę układu pokarmowego, zapobiegając odbijaniu, wzdęciom, zaparciom i biegunkom
Złote mleko można pić codziennie, a w przypadku infekcji nawet 2-3 razy dziennie, co parę godzin. Można je podać także małym dzieciom (od ok. 3 roku życia) kilka razy w tygodniu.
Złote mleko – jakie są przeciwwskazania?
Złote mleko ma mnóstwo zalet, ale jak we wszystkim także w tym przypadku zalecany jest umiar. Jedna porcja dziennie dla zdrowych osób to ilość bezpieczna. Są jednak tacy, którzy powinni zachować szczególną ostrożność, bo kurkuma może m.in. zwiększać ciśnienie krwi (uwaga nadciśnieniowcy!), a także produkcję żółci (uwaga chorzy na kamicę żółciową). Kurkuma może też podrażniać błonę śluzową żołądka, więc na jej duże ilości muszą uważać chorzy na nadkwasotę i chorobę wrzodową. Ostrożni powinni być też alergicy, bo po spożyciu kurkumy może dojść do zmian skórnych (wysypka, pokrzywka), duszności, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Ostrożne powinny być kobiety w ciąży, bo kurkuma może pobudzać skurcze macicy. Wszystkie te zastrzeżenia dotyczą jednak picia dużych ilości złotego mleka. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem.
Przepis na złote mleko – jak zrobić?
Do przygotowania złotego mleka potrzebujesz przede wszystkim kurkumy, ale także mleka i masła (najlepiej klarowanego). Warto dodać też czarny pieprz lub pieprz cayenne (zwiększa przyswajanie substancji czynnych z kurkumy). Przyda się też miód, cynamon, imbir. Najważniejsze, by najpierw zrobić pastę z kurkumy – przyspieszy to też przygotowywania kolejnych porcji złotego mleka, bo pasty z kurkumy można zrobić więcej niż na jedną porcję.
Pasta z kurkumy – przepis
Składniki: 2-3 łyżki mielonej kurkumy, 2-3 szczypty mielonego pieprzu czarnego (lub cayenne), 1/2 szklanki wody
Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj kurkumę. Gotuj powolutku, mieszaj co chwilę (bo kurkuma łatwo się przypala!), aż powstanie gęsta pasta. Pasta powinna powoli wrzeć 7-8 minut. Jeśli jest za gęsta, dolej trochę wody, jeśli za rzadka, dosyp odrobinę kurkumy. Gotową pastę zamknij w słoiku – pamiętaj, że nie może być zbyt sucha. W lodówce można ją trzymać przez 2-3 tygodnie.
Złote mleko – przepis
Składniki: łyżeczka pasty z kurkumy, szklanka mleka (może być krowie, kozie albo roślinne, np. ryżowe, owsiane), 1/2 łyżeczki masła, najlepiej klarowanego, miód, cynamon, mielony imbir (opcjonalnie)
Przygotowanie: dobrze podgrzej mleko, ale go nie zagotowuj. Rozmieszaj w nim pastę z kurkumy, dodaj masło, a także cynamon i miód do smaku. Dodatek imbiru spowoduje, że napój będzie bardziej rozgrzewający.
Oceń artykuł