Obserwuj w Google News

Zielona herbata na wysoki cukier i chore jelita. Wypijesz 5 filiżanek dziennie?

3 min. czytania
Aktualizacja 08.08.2022
08.08.2022 15:47
Zareaguj Reakcja

Choć istnieje mnóstwo powodów, by codziennie pić zieloną herbatę, to jedno z ostatnich badań przyniosło zaskakująco dobre wyniki. Okazało się, że ekstrakt z zielonej herbaty już w cztery tygodnie obniża poziom cukru we krwi i poprawia zdrowie jelit, zmniejszając ich nieszczelność.

Zielona herbata a poziom cukru i zdrowie jelit
fot. Schutterstock
  1. Jak badano wpływ zielonej herbaty na jelita i poziom cukru?
  2. Zielona herbata sposobem na zespół metaboliczny
  3. Co to jest zespół metaboliczny?

Zielona herbata znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, pomaga w leczeniu cukrzycy czy poprawia jakość snu, ale też pobudzająco wpływa na mózg. I, jak się okazuje, to nie wszystkie jej zalety. Badanie opublikowane w czerwcu tego roku w piśmie „Current Developments in Nutrition” dowiodło, że dzięki swoim właściwościom obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza stan zapalny i przepuszczalność jelit (przez nieszczelne jelita do krwiobiegu przenikają bakterie jelitowe i związane z nimi toksyny, powodując przewlekły stan zapalny). Naukowcy z Ohio State University przeprowadzili badanie u osób z tzw. zespołem metabolicznym i u osób zdrowych. Efekty były widoczne w obu grupach.

Jak badano wpływ zielonej herbaty na jelita i poziom cukru?

Czterdziestu dorosłych uczestników – 21 z zespołem metabolicznym i 19 zdrowych – przez 28 dni spożywało żelki zawierające ekstrakt z zielonej herbaty bogaty w związki przeciwzapalne zwane katechinami. Dzienna dawka odpowiadała pięciu filiżankom zielonej herbaty. Następnie zrobiono 28-dniową przerwę i osoby badane przez kolejne 28 dni przyjmowały placebo.

Przed rozpoczęciem badania, a także w 14 i 28 dniu fazy z żelkami i fazy placebo, naukowcy zmierzyli uczestnikom na czczo poziom glukozy we krwi, insuliny, lipidów (cholesterolu), zbadano również stan zapalny jelit po pobraniu próbek stolca.

Naukowcy potwierdzili również, że dieta uczestników była uboga w polifenole – naturalnie występujące przeciwutleniacze w owocach, warzywach, herbatach i przyprawach – zarówno podczas fazy placebo, jak i fazy z ekstraktem z zielonej herbaty.

Zielona herbata sposobem na zespół metaboliczny

Wyniki badania wykazały, że po przyjęciu żelków z zieloną herbatą poziom glukozy we krwi na czczo u wszystkich uczestników (tych z zespołem metabolicznym i tych bez niego) był znacząco niższy w porównaniu z poziomem po przyjęciu placebo, a jednocześnie zmniejszyła się przepuszczalność jelit i ich stan zapalny.

– Nasze badanie sugeruje, że czynniki dietetyczne, takie jak zielona herbata, które są bogate w katechiny, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka nietolerancji glukozy poprzez ograniczenie stanu zapalnego jelit i poprawę ich szczelności – powiedział dr Richard Bruno, starszy autor badania i profesor żywienia człowieka na Ohio State University. – Pokazuje też, że regularne spożywanie zielonej herbaty ma potencjał, aby stać jednym ze sposobów na zmniejszenie ryzyka, jakie stanowi zespół metaboliczny.

Co to jest zespół metaboliczny?

Zespół metaboliczny to grupa schorzeń, które często występują razem i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, udaru itp. U osób z zespołem metabolicznym diagnozuje się co najmniej trzy z pięciu czynników, które zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób:

  • nadmiar tłuszczu na brzuchu
  • wysokie ciśnienie krwi
  • niski poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu
  • wysoki poziom glukozy na czczo
  • wysoki poziom trójglicerydów.

Jak wyjaśnił dr Bruno, w tych czynnikach ryzyka najbardziej zdradliwe jest to, że często są one tylko nieznacznie zmienione i nie wymagają jeszcze podawania leków, choć ich działania nakłada się na siebie, stanowiąc duże ryzyko dla zdrowia. W tej sytuacji większość lekarze zwykle zalecają dietę, ćwiczenia i utratę wagi, czego często z różnych powodów pacjenci nie przestrzegają.

– Uważa się, że to wchłanianie produktów pochodzących z jelit jest czynnikiem inicjującym otyłość i insulinooporność, które są największym czynnikiem ryzyka dla wszystkich zaburzeń kardiometabolicznych – powiedział dr Bruno. – Jeśli możemy poprawić integralność jelit i zwiększyć ich szczelność, to być może uda się złagodzić przewlekły stan zapalny, który powoduje zaburzenia kardiometaboliczne, ale nawet (potencjalnie) je odwrócić.

Warto jednak zaznaczyć, że badanie przeprowadzono z użyciem ekstraktu z zielonej herbaty (zawartego w żelkowych cukierkach), a nie naparu zielonej herbaty. Być może działanie samego naparu wymaga jeszcze potwierdzenia w osobnych badaniach.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Eating Well / Neuroscience News