Suszone śliwki chronią przed osteoporozą. Czy trzeba jeść je codziennie?
Suszone śliwki są uważane za remedium na zaparcia, ale poza tym jemy je zwykle okazjonalnie. Niesłusznie – są niezwykle wartościowe dla wszystkich, zwłaszcza dla kobiet. Okazuje się bowiem, że codzienne spożywanie suszonych śliwek może zapobiegać utracie gęstości kości w starszym wieku. Nie ma na co czekać.

- Suszone śliwki zapobiegają utracie gęstości kości
- Ile suszonych śliwek dziennie warto jeść?
- Osteoporoza to częste schorzenie u kobiet po 50. roku życia
Wyniki badań naukowców z Penn State University wykazały, że jedzenie od 50 do 100 g suszonych śliwek dziennie zapobiega ubytkom gęstości kości, które są częstą przyczyną złamań u osób w starszym wieku. Osteoporoza powoduje, że kości stają się kruche i słabe – to choroba, na którą cierpi około 200 milionów kobiet na całym świecie. Wnioski z badania zostały opublikowane w styczniu tego roku w czasopiśmie „Advances in Nutrition”.
Suszone śliwki zapobiegają utracie gęstości kości
Według nowego badania opublikowanego, suszone śliwki mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu wystąpienia osteoporozy. – U kobiet po menopauzie niższy poziom estrogenów może wywołać wzrost stresu oksydacyjnego i stan zapalny, zwiększając ryzyko osłabienia kości, które może prowadzić do złamań – mówi prof. Connie Rogers, specjalistka w dziedzinie żywienia i fizjologii na Penn State University. – Włączenie śliwek do diety może pomóc w ochronie kości poprzez spowolnienie lub odwrócenie tego procesu – wyjaśnia.
Aby ustalić rolę suszonych śliwek w zapobieganiu osteoporozie zespół badaczy z Penn State przeanalizował dane z 16 badań przedklinicznych na gryzoniach, a także 10 badań przedklinicznych i dwóch badań klinicznych. We wszystkich wyniki konsekwentnie pokazywały, że jedzenie śliwek było związane z mniejszym stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym, a także mocniejszymi kośćmi.
Ile suszonych śliwek dziennie warto jeść?
W badaniach wykazano, że spożywanie około 10 suszonych śliwek dziennie przez cały rok poprawiło gęstość mineralną kości w przedramionach i dolnej części kręgosłupa. Wyniki pokazały też, że spożywanie 50 do 100 gramów śliwek dziennie przez sześć miesięcy zapobiega całkowitej utracie gęstości kości.
Osteoporoza to częste schorzenie u kobiet po 50. roku życia
Wyniki badań naukowców z Penn State są szczególnie ważne dla kobiet po 50. roku życia, ponieważ to u nich najczęściej diagnozuje się osteoporozę, która powoduje złamania kości – rocznie na świecie są ich miliony. – Owoce i warzywa, które są bogate w związki bioaktywne, takie jak kwas fenolowy, flawonoidy i karotenoidy, mogą potencjalnie pomóc ochronić się przed osteoporozą, przy czym śliwki zyskały w tym względzie szczególne uznanie – mówi prof. Mary Jane De Souza.
Chociaż kości stale się odbudowują, a organizm pracuje nad tym przez całe życie, to koło 40. roku życia rozpad starych komórek kostnych następuje szybciej, niż organizm jest w stanie wytworzyć nowe. Brak równowagi może być wynikiem stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego – dysproporcji między poziomem wolnych rodników i przeciwutleniaczy w komórkach. Na szczęście, śliwki zawierają sporo ważnych minerałów, błonnik pokarmowy i związki fenolowe, które pomagają zwalczać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie.
Źródło: Advances in Nutrition