Obserwuj w Google News

Suszone śliwki chronią przed osteoporozą. Czy trzeba jeść je codziennie?

3 min. czytania
Aktualizacja 22.02.2022
22.02.2022 13:16
Zareaguj Reakcja

Suszone śliwki są uważane za remedium na zaparcia, ale poza tym jemy je zwykle okazjonalnie. Niesłusznie – są niezwykle wartościowe dla wszystkich, zwłaszcza dla kobiet. Okazuje się bowiem, że codzienne spożywanie suszonych śliwek może zapobiegać utracie gęstości kości w starszym wieku. Nie ma na co czekać.

Suszone śliwki pomagają zwalczać osteoporozę
fot. Shutterstock
  1. Suszone śliwki zapobiegają utracie gęstości kości
  2. Ile suszonych śliwek dziennie warto jeść?
  3. Osteoporoza to częste schorzenie u kobiet po 50. roku życia

Wyniki badań naukowców z Penn State University wykazały, że jedzenie od 50 do 100 g suszonych śliwek dziennie zapobiega ubytkom gęstości kości, które są częstą przyczyną złamań u osób w starszym wieku. Osteoporoza powoduje, że kości stają się kruche i słabe – to choroba, na którą cierpi około 200 milionów kobiet na całym świecie. Wnioski z badania zostały opublikowane w styczniu tego roku w czasopiśmie „Advances in Nutrition”.

Suszone śliwki zapobiegają utracie gęstości kości

Według nowego badania opublikowanego, suszone śliwki mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu wystąpienia osteoporozy. – U kobiet po menopauzie niższy poziom estrogenów może wywołać wzrost stresu oksydacyjnego i stan zapalny, zwiększając ryzyko osłabienia kości, które może prowadzić do złamań – mówi prof. Connie Rogers, specjalistka w dziedzinie żywienia i fizjologii na Penn State University. – Włączenie śliwek do diety może pomóc w ochronie kości poprzez spowolnienie lub odwrócenie tego procesu – wyjaśnia.

Aby ustalić rolę suszonych śliwek w zapobieganiu osteoporozie zespół badaczy z Penn State przeanalizował dane z 16 badań przedklinicznych na gryzoniach, a także 10 badań przedklinicznych i dwóch badań klinicznych. We wszystkich wyniki konsekwentnie pokazywały, że jedzenie śliwek było związane z mniejszym stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym, a także mocniejszymi kośćmi.

Ile suszonych śliwek dziennie warto jeść?

W badaniach wykazano, że spożywanie około 10 suszonych śliwek dziennie przez cały rok poprawiło gęstość mineralną kości w przedramionach i dolnej części kręgosłupa. Wyniki pokazały też, że spożywanie 50 do 100 gramów śliwek dziennie przez sześć miesięcy zapobiega całkowitej utracie gęstości kości.

Osteoporoza to częste schorzenie u kobiet po 50. roku życia

Wyniki badań naukowców z Penn State są szczególnie ważne dla kobiet po 50. roku życia, ponieważ to u nich najczęściej diagnozuje się osteoporozę, która powoduje złamania kości – rocznie na świecie są ich miliony. – Owoce i warzywa, które są bogate w związki bioaktywne, takie jak kwas fenolowy, flawonoidy i karotenoidy, mogą potencjalnie pomóc ochronić się przed osteoporozą, przy czym śliwki zyskały w tym względzie szczególne uznanie – mówi prof. Mary Jane De Souza.

Chociaż kości stale się odbudowują, a organizm pracuje nad tym przez całe życie, to koło 40. roku życia rozpad starych komórek kostnych następuje szybciej, niż organizm jest w stanie wytworzyć nowe. Brak równowagi może być wynikiem stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego – dysproporcji między poziomem wolnych rodników i przeciwutleniaczy w komórkach. Na szczęście, śliwki zawierają sporo ważnych minerałów, błonnik pokarmowy i związki fenolowe, które pomagają zwalczać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło:   Advances in Nutrition