Obserwuj w Google News

Sok z kiszonego buraka zwalcza raka żołądka. Wystarczy pić go regularnie

3 min. czytania
Aktualizacja 31.08.2021
31.08.2021 12:49
Zareaguj Reakcja

Właściwości soku z kiszonych warzyw, w tym buraka czy kapusty, są znane od wieków. Mają pozytywny wpływ na odporność, łagodzą dolegliwości związane z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, pomagają przy problemach z trawieniem. Naukowcy wciąż odkrywają nowe właściwości kiszonych warzyw. Okazuje się, że zakwas buraczany i sok z kiszonej kapusty są źródłem wielu składników o działaniu przeciwnowotworowym.

Sok z kiszonych buraków na raka
fot. Shutterstock

Kiszonki z buraka i kapusty tradycyjnie przygotowuje się latem, by spożywać je w okresie jesienno-zimowym. Dawniej w tym czasie dostęp do świeżych warzyw był utrudniony, zwłaszcza pod koniec zimy, gdy zapasy żywności po prostu się kończyły. Dziś, choć świeże warzywa i owoce można bez problemu kupić przez cały rok, tradycja kiszonkowa przetrwała. I bardzo dobrze! Bo kiszonki to źródło cennych składników odżywczych, ważnych dla odporności zwłaszcza jesienią i zimą.

Naukowcy nie poprzestają jednak na znanych od wieków prozdrowotnych właściwościach zakwasu z buraków i soku z kiszonej kapusty. Pod kierunkiem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW przeprowadzili badania nad wpływem tych produktów na komórki ludzkiego raka żołądka. Wyniki okazały się zaskakujące.

Jak badano sok z kiszonego buraka?

W badaniu dotyczącym właściwości przeciwnowotworowych wykorzystano dwa rodzaje świeżych buraków uprawianych w kontrolowanych warunkach – ekologicznych i konwencjonalnych. Przy użyciu chromatografu badacze określili zawartość różnych związków w świeżych warzywach pochodzących z obu rodzajów upraw. Następnie buraki poddano procesowi fermentacji, po czym zbadano otrzymany w ten sposób sok.

Badanie świeżych warzyw potwierdziło, że buraki są bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu składników, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina B1,
  • kobalt,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • potas,
  • mangan,
  • miedź.

Są też zasobne w nadający im charakterystyczny buraczany kolor betacyjanin, który jest silnym antyoksydantem.

Takiemu samemu badaniu poddano także fermentowany sok z buraków (zakwas) o różnym pochodzeniu. Okazało się, że jest on bogatszy w składniki o udowodnionym prozdrowotnym wpływie na organizm człowieka niż świeże warzywa. Z przeprowadzonych badań wynika, że buraki i zrobiony z nich fermentowany sok pochodzące z rolnictwa ekologicznego miały bardziej atrakcyjny skład m.in. pod względem większej zawartości betacyjanin niż te same produkty z upraw konwencjonalnych. Różnice w składzie chemicznym przełożyły się także na oddziaływanie fermentowanego soku na komórki raka żołądka – produkt ekologiczny zaczynał działać szybciej.

Ostatni etap badania polegał na sprawdzeniu in vitro, jak sok z kiszonych buraków oddziałuje na ludzkie komórki raka ściany żołądka.

Ile soku z kiszonego buraka należy pić, by zapobiec rakowi żołądka?

Analogiczne badania jak z burakiem przeprowadzono także z wykorzystaniem świeżej kapusty i soku uzyskanego po ukiszeniu jej. Naukowcy ustalili, że fermentowany sok z buraków (podobnie jak sok z kapusty kiszonej) powoduje wczesną apoptozę (samozniszczenie) komórek nowotworowych, choć zastrzegają, że wpływ tych produktów na komórki raka żołądka wymaga jeszcze badań. Na podstawie obecnego stanu wiedzy można jednak sądzić, że regularne spożywanie około 200 ml soku z kwaszonych buraków dziennie może zapobiegać zachorowaniu na ten groźny nowotwór lub opóźniać jego rozwój. Podobne, choć słabsze działanie, wykazuje także sok z kiszonej kapusty. Nieco wyższą skuteczność w obu przypadkach mają produkty pochodzenia ekologicznego. Obecny stan badań nie pozwala jednak na jednoznaczne wskazanie przyczyny występujących różnic.

Kiszonki mają pozytywny wpływ na organizm – to udowodnione

Badania nad kiszonkami w kontekście nowotworów muszą być kontynuowane. Jednak naukowo udowodniony został korzystny wpływ bakterii kwasu mlekowego na funkcjonowanie flory jelitowej. – Prowadzone przez naukowców na całym świecie badania dowodzą, że jelita są niczym nasz drugi mózg. Jeśli dbamy o różnorodność żyjących w nich szczepów bakteryjnych, wówczas cały organizm będzie dobrze funkcjonował – mówi dr hab. Ewelina Hallmann. – Jednak produkty kwaszone i kiszone nie są polecane dla wszystkich, choćby ze względu na dużą zawartość soli ich obecność w diecie powinny ograniczyć osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze czy choroby nerek – dodaje. Zaleca też, by zwracać uwagę na jakość spożywanych produktów, bo częstą praktyką podczas przemysłowej produkcji kiszonej kapusty lub kwaszonych ogórków jest stosowanie różnorodnych metod konserwacji, np. dodawanie octu, pasteryzacja, które niszczą pałeczki kwasu mlekowego. – Takie warzywa nie są już tak wartościowe jak te przygotowane tradycyjnymi metodami – zaznacza prof. Hallmann.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW