Co zjeść na śniadanie, jeśli masz wysoki cholesterol? 5 pomysłów

17.12.2021
Aktualizacja: 19.12.2021 09:21

Odpowiednia dieta to jeden z najlepszych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu dla osób, które mają z tym problem. Najlepiej zacząć już od śniadania. Co jeść, żeby od samego rana zadbać o swój cholesterol? Oto 5 pomysłów na zdrowe śniadanie.

Śniadanie na wysoki cholesterol
fot. Shutterstock
  1. Płatki owsiane z orzechami
  2. Owoce jagodowe z owsianką lub jogurtem
  3. Omlet z białek z warzywami
  4. Awokado na pełnoziarnistym pieczywie
  5. Kanapka z wędzonym łososiem

Wysoki poziom cholesterolu we krwi ma całkiem duża grupa osób. Nawet 12 proc. dorosłych powyżej 20. roku życia ma tę przypadłość – jak szacuje amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Co gorsza, duża część z nich może nawet o tym nie wiedzieć, bo wysoki poziom cholesterolu we krwi nie daje żadnych objawów. Nawet jeśli nie masz żadnych symptomów, to i tak jest bardziej narażony na ryzyko wystąpienia chorób serca czy udaru.

Okazuje się jednak, że nad wysokim cholesterolem można stosunkowo łatwo zapanować dzięki diecie. Najlepiej od samego rana. Co na śniadanie polecają specjaliści?

Płatki owsiane z orzechami

Z płatków owsianych można szybko ugotować pożywną owsiankę na śniadanie. Są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który wiąże cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol) i pomaga usunąć go z organizmu. Zawierają też przeciwutleniacze, które zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko choroby wieńcowej. W dodatku są niskokaloryczne – niecała szklanka płatków owsianych to około 150 kcal. Do owsianki warto dodać owoce jagodowe oraz orzechy (źródło korzystnych kwasów tłuszczowych) – takie danie na długo zaspokoi głód.

Owoce jagodowe z owsianką lub jogurtem

Jeśli rano lubisz jeść słodkie dania, ale starasz się obniżyć poziom cholesterolu, warto zjeść na śniadanie owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, a także truskawki (poza sezonem mogą być mrożone). Są niezwykle bogate w błonnik, który nie tylko pomaga usuwać z organizmu cholesterol, ale też sprawia, że po posiłku czujesz sytość. Badania wykazały też, że jedzenie owoców jagodowych pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu we krwi (LDL). Możesz je dodać do owsianki lub zrobionym z nich niesłodkim dżemem posmarować pełnoziarnisty tost. Są też idealnym dodatkiem do smoothie lub jogurtu naturalnego.

Omlet z białek z warzywami

Jajka zawierają sporo cholesterolu, ale znajduje się on w żółtku. Jeśli obawiasz się, że jedzenie całych jajek może źle wpłynąć na poziom cholesterolu we krwi (może się tak zdarzyć, jeśli jesz za dużo jajek), przygotuj sobie omlet z samych białek. Ta część jajka jest bogate w białko i ma niewiele kalorii, tłuszczu i cholesterolu, a jest także źródłem potasu, ryboflawiny i selenu. Do takiego omletu można dodać podduszone na oliwie z oliwek warzywa: pieczarki, szpinak, paprykę. To będzie sycące śniadanie – i dobre dla układu krwionośnego.

Awokado na pełnoziarnistym pieczywie

Awokado to świetny wybór na śniadanie! Jest produktem, który może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi i przyczynić się do ochrony tętnic. To dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu i ryzyka chorób serca. Obfituje też w sterole roślinne – cenne w zmniejszaniu poziomu cholesterolu. Wystarczy, że ułożysz na pełnoziarnistym pieczywie plasterki obranego awokado oraz pomidorów i całość skropisz oliwą.

Kanapka z wędzonym łososiem

Jeśli lubisz smak wędzonej ryby, to dla osoby w wysokim poziomem cholesterolu nie ma nic lepszego na śniadanie niż wędzony łosoś. To ryba, której mięso obfituje w korzystne kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają obniżyć poziom trójglicerydów i zwiększyć poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. Zmniejszają też stany zapalne w organizmie, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca. Porcja łososia (100 g) zawiera 18 g białka i ok. 120 kcal i jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Wędzonego łososia można po prostu zjeść na pełnoziarnistym pieczywie, ale jest także świetnym dodatkiem do jajek, quiche’y czy wrapów.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: Eatthis.com