Obserwuj w Google News

8 warzyw i owoców, które najlepiej chronią przed nowotworami [LISTA]

Monika Piorun
3 min. czytania
29.08.2018 13:45
Zareaguj Reakcja

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda sprawdzili, co powinniśmy jeść, by skutecznie ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Udało się im wyodrębnić 8 produktów roślinnych, które mają największe właściwości antynowotworowe. Przekonaj się, co warto włączyć do codziennego jadłospisu!

Antynowotworowe rośliny, 8 produktów, które chronią przed rakiem, lista najbardziej antynowotworowych roślin
fot. Shutterstock

Dietą w raka: co jeść, by ograniczyć ryzyko nowotworów?

Od dawna wiadomo, że jesteś tym, co jesz. Nawet jeśli jesteś obciążony genetycznie różnymi rodzajami nowotworów, to wcale nie oznacza, że koniecznie zachorujesz na raka. Zawsze warto wykonywać regularne badania, które są w stanie wykryć niepokojące zmiany na wczesnym etapie, kiedy prawdopodobieństwo wyleczenia jest najwyższe. Podstawą profilaktyki antynowotworowej jest jednak zdrowy styl życia (aktywność fizyczna, unikanie używek i dbanie o pogodę ducha) oraz dieta bogata w składniki, dzięki którym nasz organizm jest w stanie odpierać atak i rozprzestrzenianie się wrogich komórek nowotworowych. 

Przez 30 ostatnich lat naukowcy z Uniwersytetu Harvarda prowadzili badania dotyczące pokarmów, które są w stanie zapewnić nam najlepszą ochronę przed rakiem. Ku ich zdziwieniu najskuteczniejsze pod tym względem okazały się owoce i warzywa, które początkowo wiązano głównie z obniżeniem ryzyka raka piersi (co sprawdzono na grupie 180 tys. kobiet w wieku od 27 do 59 lat). Wyniki trwających od 3 dekad analiz zostały opublikowane na łamach „ International Journal of Cancer”.

Eksperci wykazali, że jeśli chodzi o właściwości przeciwnowotworowe, to najlepsze są dla nas rośliny zawierające spore ilości antyoksydantów, a także błonnika, polifenoli, fitosteroli i izotiocyjanin. Dzięki nim są w stanie nie tylko hamować namnażanie komórek nowotworowych, ale także naprawiać nasze DNA, wpływać na nasze hormony oraz pobudzać do aktywności cały system odporności.

Zobacz także

Najwięcej antynowotworowych składników znajdziemy w owocach i warzywach – zwłaszcza jeśli jemy ich więcej niż porcję dziennie (przy 3 porcjach dziennie ryzyko nowotworowe obniża się o 14 proc., przy 5 – o 29 proc., przy 7 – o 36 proc., a powyżej – aż o 42 proc.). Naukowcy uważają, że im więcej w naszej diecie wartościowych owoców i warzyw, tym lepiej jesteśmy w stanie się chronić nawet przed najbardziej agresywnymi rodzajami nowotworów. Które z nich zatem powinny najczęściej gościć na naszych talerzach? Sprawdźcie 8 superfood, które zdaniem badaczy z Harvardu najlepiej chronią nas przed rakiem!

8 warzyw i owoców, które najlepiej chronią przed nowotworami [GALERIA]

  1. JARMUŻ – ciemnozielone liście są bogate w karotenoidy i spore ilości chlorofilu, sulforafanu i wit. C chronią m.in. przed: rakiem piersi, płuc, pęcherza, jamy ustnej i przełyku.
  2. POMIDORY  – cenny w nich jest zwłaszcza likopen, który uwalnia się w większej dawce poprzez wielogodzinne duszenie (można go znaleźć nawet w koncentratach pomidorowych, choć najcenniejszy jest ten pochodzenia naturalnego) – zapobiega chorobom układu krwionośnego, chroni przed nowotworami i... hamuje proces starzenia!
  3. ARBUZ  – zawiera niewiele mniej likopenu od pomidorów i może działać antynowotworowo.
  4. POMARAŃCZE – dzięki antyoksydantom, wit. C i beta-karotenowi ograniczają ryzyko raka piersi, żołądka i przełyku, a także powstrzymują proces tworzenia się komórek nowotworowych, zwłaszcza w początkowej fazie choroby.
  5. PAPRYKA  – ma 5 razy więcej witaminy C niż... cytryna! Koniecznie trzeba włączyć ją do diety powstrzymującej powstawanie nowotworów.
  6. BRUKSELKA  – przeciwdziała rakowi piersi, sutków, jajników, macicy, prostaty, jelita grubego i płuc, zawiera antynowotworowy sulforafan (jak jarmuż) oraz indole, które mają wpływ na układ hormonalny.
  7. BIAŁE GREJPFRUTY  – najcenniejszy jest w nich selen, wit. C, beta-karoten, kwas pantotenowy, wit. B1, potas, miedź, biotyna a także likopej i liminoidy.
  8. SZPINAK  – zwiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a także karotenoidy, selen, kwas foliowy i wit. C, dlatego może pomagać nam chronić się przed różnymi rodzajami nowotworów.

Zobacz także

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: International Journal of Cancer/ Byrdie/ Harvard Department of Nutrition

__________

zdrowie.radiozet.pl/π