Obserwuj w Google News

Te przyprawy wzmacniają odporność. 6 codziennych trików dla zdrowia

3 min. czytania
Aktualizacja 29.09.2022
29.09.2022 16:23
Zareaguj Reakcja

Jesień sprzyja przeziębieniom. Dobrze jest wtedy włączyć do diety produkty, które wesprą organizm i zwiększą odporność. Mogą się też okazać przydatne w sytuacji awaryjnej, gdy trzeba szybko stanąć na nogi. Oto produkty, z których szczególnie warto korzystać jesienią.

Przyprawy i produkty na lepszą odporność
fot. Schutterstock
  1. Zioła
  2. Przyprawy
  3. Produkty pszczele
  4. Cebula i czosnek
  5. Warzywa i owoce z witaminą C
  6. Produkty bogate w witaminę D
  7. Pestki i orzechy
  8. 6 praktycznych trików na lepszą odporność jesienią

Zadaniem układu odpornościowego jest uniemożliwienie drobnoustrojom wniknięcia do organizmu, a także walka z nimi, jeśli jednak im się to uda. Istnieją produkty, których spożywanie zwiększa odporność – to właśnie one mogą okazać się skutecznym zestawem ratunkowym, który ochroni przed przeziębieniem albo szybko postawi na nogi. Co szczególnie warto włączyć do diety jesienią?

Zioła

Zioła mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne, co silnie wspiera układ odpornościowy. Wiele z z nich zawiera związki wykazujące działanie antybiotyczne. Szczególnie warto w tym okresie przyprawiać dania oregano, tymiankiem i szałwią – zarówno formą suszoną, jak i świeżą. Napar z szałwii łagodzi też ból gardła.

Przyprawy

Podobnie jak zioła, również przyprawy, zwłaszcza te o ostrym smaku, mają korzystne działanie na zdrowie. Rozgrzewająco działa cynamon, imbir, ale też zaliczane do ostrych: chili czy pieprz cayenne. Najlepiej dodawać je pod koniec gotowania, żeby zachować jak najwięcej dobroczynnych substancji.

Produkty pszczele

Nie tylko miód, ale także takie pszczele produkty, jak propolis, pierzga, mleczko pszczele i pyłek pszczeli świetnie wspomagają odporność. Każdy miód jest korzystny dla zdrowia, ale szczególne cenny jest miód lipowy oraz gryczany. Dużo zdrowotnych zalet ma też miód wielokwiatowy.

Cebula i czosnek

Zawarta w cebuli i czosnku allicyna to substancja, która ma działanie zwalczające wirusy. Jeden ząbek czosnku zjadany codziennie może zapobiec rozwojowi infekcji. W przypadku wystąpienia infekcji warto zwiększyć ilość czosnku w diecie. Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach cebuli czy czosnku, wystarczy pogryźć kilka listków świeżej natki pietruszki. Co ważne, pietruszka zawiera mnóstwo witaminy C i żelaza, które również mają pozytywny wpływ na odporność organizmu.

Warzywa i owoce z witaminą C

Dietetycy zalecają, by warzywa i owoce jeść codziennie – powinno to być co najmniej 400 g, z czego 3/4 powinny stanowić warzywa. W sezonie przeziębień prawdziwą bombą witaminową będzie sok z dzikiej róży, aronii, czarnego bzu czy czarnej porzeczki. Jeśli chodzi o świeże produkty, to najwięcej witaminy C zawierają czerwone i czarne owoce, cytrusy, czerwona papryka i zielone warzywa liściaste.

Produkty bogate w witaminę D

Witamina D aktywuje układ odpornościowy, dzięki czemu organizmowi łatwiej rozpocząć walkę z chorobą. Warto częściej jeść tłuste ryby morskie, które są jej doskonałym źródłem. Latem witamina D produkowana jest dzięki promieniowaniu słonecznemu, ale od października do marca, gdy na niebie jest przewaga chmur, konieczna może okazać się suplementacja – najlepiej robić to za pomocą witaminy w kapsułkach lub w tranie (z wątroby dorsza).

Pestki i orzechy

Jesienią warto też sięgać po pestki dyni (ze względu na cynk) oraz po orzechy włoskie (ze względu na cenne kwasy omega-3). Substancje zawarte w tych produktach działają przeciwzapalnie, hamują namnażanie wirusów i neutralizują negatywne konsekwencje przebytego przeziębienia.

6 praktycznych trików na lepszą odporność jesienią

Aby wzmocnić odporność jesienią, warto wprowadzić w życie kilka bardzo prostych i skutecznych nawyków - radzi Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, dietetyczka kliniczna i kierowniczka działu dietetycznego Dailyfruits:

  1. Herbatę wzbogać o imbir i cytrynę.
  2. Jedz cytrusy codziennie – powinny stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców.
  3. Do porannej owsianki dorzucaj pestki dyni i suszoną aronię.
  4. Przynajmniej dwa razy w tygodniu jedz tłustą rybę morską.
  5. Rozważ codzienne spożywanie tranu lub oleju lnianego.
  6. Jako dodatek do obiadu wybieraj kaszę gryczaną zamiast ziemniaków.

Tylko regularne dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych ma szansę wzmocnić odporność. Warto pamiętać o tym szczególnie w okresie jesiennych przeziębień.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Dailyfruits