Produkty bogate w żelazo. Jedz je, by uniknąć niedoboru żelaza i anemii
Żelazo to jeden z ważniejszych dla naszego organizmu składników mineralnych. Dowiedz się, jakie mogą być przyczyny niedoboru żelaza i jak to rozpoznać, a także co jeść, by uzupełnić ten składnik w organizmie.

- Niedobór żelaza – jakie mogą być przyczyny?
- Niedobór żelaza – jakie mogą być objawy?
- Produkty bogate w żelazo
- Po co nam żelazo?
Anemia (niedokrwistość) spowodowana niedoborem żelaza to najczęstsza postać tego schorzenia. Niedobór żelaza jest jednym z częstszych niedoborów pokarmowych, szczególnie u kobiet w wieku rozrodczym, które miesiączkują.
Niedobór żelaza – jakie mogą być przyczyny?
Przyczyn niedoboru żelaza może być wiele. Najczęstsze to:
- utrata krwi w okresie menstruacji,
- krwawienie z przewodu pokarmowego,
- zaburzenia wchłaniania żelaza,
- dieta uboga w żelazo.
Na anemię najczęściej cierpią miesiączkujące kobiety, ale nie tylko one. To schorzenie pojawia się również u kobiet starszych, a także u mężczyzn. Jednak w ich przypadku mamy do czynienia z innym mechanizmem utraty żelaza. W ich przypadku przyczyną choroby najczęściej jest krwawienie z przewodu pokarmowego, będące wynikiem albo choroby wrzodowej, albo nowotworu tego przewodu.
Niedobór żelaza – jakie mogą być objawy?
Objawem niedoboru żelaza mogą być:
- anemia (niedokrwistość),
- szybsze męczenie się, osłabienie,
- apatia,
- bladość skóry,
- zajady,
- malinowy język,
- zmiany na paznokciach i włosach (m.in. większa ich łamliwość),
- zaburzenie rytmu serca,
- siniaki,
- krwawienie z nosa.
Produkty bogate w żelazo
W przypadku niedoboru żelaza przede wszystkim ustala się jego przyczynę i skupia na jej leczeniu. Dieta jest tylko uzupełnieniem tej terapii, choć niezwykle istotnym. W przypadku niedoboru żelaza lub pojawienia się anemii zaleca się wprowadzenie do diety produktów bogatych w żelazo.
Najbogatszym źródłem żelaza są:
- podroby, szczególnie wątróbka,
- mięso czerwone, ale również białe,
- wędliny,
- żółtka jaj.
W tych produktach żelazo ma postać hemową i jest lepiej przyswajane w jelicie cienkim. Gorzej wchłaniane – ze względu na formę niehemową – jest żelazo z produktów roślinnych. Znajdziemy go w:
- zielonych warzywach, np. szpinaku, szczawiu, brokułach, natce pietruszki, rzeżusze,
- płatkach owsianych,
- kaszy gryczanej,
- pieczywie pełnoziarnistym i razowym, zwłaszcza żytnim,
- warzywach strączkowych,
- burakach.
Wchłanianie żelaza jest większe w obecności witaminy C, natomiast herbata i otręby zmniejszają jego przyswajanie, dlatego nie należy łączyć w jednym posiłku tych produktów z produkatami bogatymi w żelazo. Najlepszym obiadem dla osoby cierpiącej na niedobór żelaza będzie wątróbka z brokułami lub stek.
Po co nam żelazo?
Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, niezbędnej do transportowania tlenu przez krew. Wspomaga również walkę z wolnymi rodnikami i regenerację tkanek. Wzmacnia także naszą odporność, warunkuje prawidłowy rozwój płodu, zapobiega anemii. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na żelazo to średnio od 15 do 20 mg.