Owoce zakazane przy refluksie. Czego unikać?
Chorujesz na refluks i lubisz owoce? Niektóre z nich nasilają objawy choroby refluksowej i powinny być wykreślone z jadłospisu. Które owoce są dobrze tolerowane, a które powinny znaleźć się na ''czarnej liście''? WYJAŚNIAMY.

Refluks (choroba refluksowa przełyku) to zespół objawów wywołanych zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku.
Wraz z połkniętym pokarmem do przełyku wraca także wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, wywołując nieprzyjemne pieczenie, czyli zgagę. Oprócz pieczenia, chorzy na refluks doświadczają regularnej nadkwasoty, pustego odbijania, pieczenia za mostkiem, bólu w górnej części brzucha.
Ulgę przy refluksie przynosi modyfikacja stylu życia, głównie sposobu odżywiania się. Należy spożywać mniejsze posiłki, ale z większą częstotliwością. Trzeba także unikać pokarmów tłustych, mocno przyprawionych, gazowanych napojów, kawy, czekolady, alkoholu i papierosów.
Modyfikacja diety przy refluksie wiąże się również z rezygnacją ze spożywania niektórych owoców. Te, choć zdrowe i smaczne, nasilają wydzielanie kwasu żołądkowego, co potęguje objawy choroby refluksowej.
Jakich owoców powinny unikać chorzy na refluks?
Chorzy na refluks powinni przede wszystkim zrezygnować ze spożywania cytrusów (grejpfruty, pomarańcze) oraz picia soków cytrusowych. Szkodzić mogą również kwaśne wiśnie, czereśnie oraz niedojrzałe truskawki, agrest, kwaśne kiwi.
W przypadku innych surowych owoców występuje tolerancja indywidualna, co oznacza, że każdy chory inaczej reaguje na spożywanie owoców. Nie poleca się jednak spożywania zbyt dużych ilości owoców surowych.
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Przy refluksie najlepiej sprawdzają się owoce gotowane, przetarte, soki i kompoty owocowe rozcieńczone.
Zazwyczaj bez obaw można spożywać gotowane, duszone jabłka oraz gruszki. Te owoce można również spożywać na surowo, ale muszą być dojrzałe i miękkie.
Często chorzy na refluks dobrze tolerują arbuzy.
Źródło: Medycyna Praktyczna (mp.pl); ncez.pzh.gov.pl