Obserwuj w Google News

Te orzechy skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Wystarczy niewielka ilość

2 min. czytania
Aktualizacja 02.12.2021
02.12.2021 15:00
Zareaguj Reakcja

Wszystkie orzechy przynoszą, jak wiadomo, korzyści dla zdrowia. Są na przykład składnikiem diet dla chorych na choroby związane z układem sercowo-naczyniowym. Jedno z ostatnich badań naukowe dowiodło, że z obniżaniem poziomu cholesterolu szczególnie dobrze radzi sobie jeden rodzaj orzechów: pekan.

Orzechy pekan obniżają poziom cholesterolu
fot. Shutterstock

Są sycące, smaczne, można je dodawać do dań śniadaniowych, sałatek lub jeść jako przekąskę, a przy tym dostarczają nie tylko cennych składników mineralnych, błonnika i korzystnych kwasów tłuszczowych, ale redukują też stany zapalne w organizmie. Do tego  spożywanie orzechów, w tym pekan, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi – tak wynika z badań naukowych.

Orzechy pekan obniżają poziom cholesterolu

Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprawia ogólny stan zdrowia, co zapobiegnie lub co najmniej opóźni wystąpienie problemów z sercem. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Georgia Athens i opublikowane w piśmie „Journal of Nutrition”, dowiodło, że orzechy pekan mogą poprawić poziom cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości (cholesterol LDL) i trójglicerydów, zwłaszcza u osób z grupy podwyższonego ryzyka chorób układu krążenia.

W badaniu, które trwało 8 tygodni, wzięło udział 56 osób (z BMI ≥28 lub hipercholesterolemią), które podzielono na trzy grupy. Pierwsza spożywała około 68 g orzechów pekan dziennie i miała dotychczasową dietę, druga jadła tę samą ilość orzechów, ale zastąpiła nimi pokarmy o takiej samej ilości białka, tłuszczu i węglowodanów, jaką zawiera porcja pekanów, trzecia natomiast w ogóle nie jadła orzechów pekan (grupa kontrolna).

Po 8 tygodniach u osób z pierwszej i drugiej grupy odnotowano spadek poziomu cholesterolu nie-HDL, trójglicerydów i cholesterolu LDL (tzw. złego). W trzeciej grupie nic się nie zmieniło.

W podsumowaniu badania naukowcy stwierdzili, że spożywanie orzechów pekan poprawia poziom lipidów na czczo i po posiłku u osób dorosłych zagrożonych chorobami układu krążenia (CVD).

Co sprawia, że pekany obniżają cholesterol?

Choć naukowcy nadal nie są pewni, które specyficzne właściwości orzechów pekan przyczyniają się do obniżenia poziomu lipidów we krwi, to uważają, że badanie to jest bardzo obiecujące. Konieczne są jednak kolejne doświadczenia na temat pekanów i serca. Jeden z autorów badania, prof. Jamie Cooper, powiedział „ University of Georgia Athens Today”, że nawet najmniejszy spadek poziomu cholesterolu może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca.

Już wcześniej udowodniono, że orzechy mają liczne korzyści zdrowotne ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów, aminokwasów, witaminy E, potasu i błonnika, co może być możliwym wyjaśnieniem wyników badań nad pekanami. Najważniejsze jest to, żeby włączyć na co dzień orzechy do swojej diety – powinny być częścią zdrowej diety, poprawiającej poziom cholesterolu.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Academic.oup.com / Eatthis.com