Obserwuj w Google News

Masz wzdęcia, ból brzucha, biegunkę? Wyklucz te produkty z diety

3 min. czytania
Aktualizacja 12.05.2021
12.05.2021 12:12
Zareaguj Reakcja

Jeśli cierpisz z powodu zespołu jelita drażliwego, wyklucz te produkty ze swojej diety. Negatywnie wpływają one na mikrobiom jelitowy, prowadząc do zachwiania równowagi jelitowej. Dowiedz się, jakich produktów lepiej unikać.

Wzdęcia, ból brzucha? Wyklucz te produkty
fot. Eastnews

Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i/lub zaparcia, ogólnie gorsze samopoczucie – to objawy, które bardzo często towarzyszą osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS). Jeśli cierpisz z powodu tych dolegliwości, musisz wyeliminować z diety produkty, które mogą wzmagać te objawy. Jakich pokarmów unikać?

Cukier

Na pierwszym miejscu tej listy znajduje się cukier, który – co zostało udowodnione – ma bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim niekorzystnie wpływa na naszą wagę. Jedzenie lub picie produktów z ogromną ilością cukru wpływa na poziom glukozy we krwi, który gwałtownie rośnie, a następnie spada, co wywołuje uczucie głodu. Ludzie, którzy jedzą dużo słodzonych produktów, są zwykle grubsi od innych. Niestety otyłość  przyczynia się do rozwoju innych niebezpiecznych dla zdrowia chorób, m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, a także chorób serca.

Cukier psuje zęby, uzależnia. Co ciekawe, nie samodzielnie. Nikt nie zajada cukru prosto z cukierniczki, ale cukrowi wymieszanemu z tłuszczem (np. w ciastach, słodyczach) nie sposób się oprzeć i zjadamy go więcej, niż byśmy tego chcieli, czy potrzebowali.

Co więcej, cukier jest nam niepotrzebny. Nie zawiera żadnych niezbędnych składników, ma same kalorie.

Sztuczne słodziki

Sztuczne słodziki również nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych oprócz tzw. pustych kalorii. Ich celem jest nadanie potrawom słodkiego smaku, byśmy mieli na nie większą ochotę. Poza tym są badania, które wykazały, że spożywanie produktów słodzonych sztucznymi słodzikami (np. napojów gazowanych) może być gorsze niż spożywanie cukru. Dlaczego?

Badanie przeprowadzone przez badaczy z Uniwersytetu w Sydney (Australia) wykazało, że sztuczne słodziki prowadzą do zmian w mózgu, w części odpowiedzialnej za regulację apetytu. Jak to działa? Okazało się, że muszki owocówki spożywały o 30 proc. więcej  kalorii po spożyciu sztucznych słodzików niż po spożyciu pokarmów słodzonych zwykłym cukrem. Dzieje się tak dlatego, że zostaje zachwiana równowaga pomiędzy słodkim smakiem a ilością dostarczanej energii. Mózg wtedy próbuje to nadrobić, zwiększając spożycie kalorii (czujemy głód i musimy koniecznie coś zjeść).

Sztuczne słodziki mogą również zmienić skład bakterii jelitowych, co może prowadzić do otyłości i cukrzycy.

Przetworzona żywność

Dieta opierająca się na mocno przetworzonych produktach (np. fastfoodach) jest równie szkodliwa i niestety prowadzi nie tylko do otyłości (zwłaszcza trzewnej, bardzo niebezpiecznej), miażdżycy, a co za tym idzie cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób serca, ale również wpływa znacząco na mikrobiom jelit.

Dlaczego przetworzona żywność jest niezdrowa? Bo zawiera przede wszystkim cukier i tłuszcze (te niezdrowe!), a także emulgatory, czyli rodzaj detergentów dodawanych do większości przetworzonych produktów, by nadać im odpowiednią konsystencję i wydłużyć przydatność do spożycia.

Antybiotyki

Antybiotyki ratują życie, ale niestety w dzisiejszych czasach są często nadużywane, m.in. stosuje się je do leczenia infekcji wirusowych, w których są nieskuteczne. Antybiotykami są również leczone zwierzęta, które potem spożywamy. Powszechność antybiotyków sprawia, że bakterie stają się na nie oporne.

Antybiotyki zbyt często i niepotrzebnie stosowane mają również wpływ na nasz mikrobiom jelitowy, co zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, a nawet astmy. Przyczynia się również do zespołu jelita drażliwego (IBS).

Jeśli musimy wziąć antybiotyki, pamiętajmy o probiotykach. Zwiększmy też w diecie ilość fermentowanych produktów (np. kiszona kapusta, kiszone ogórki, kefiry, jogurty, kimchi).

Inne produkty, które warto wykluczyć

Na liście produktów, które mogą przyczyniać się do wzdęć i związanych z nimi dolegliwości bólowymi są również:

  • alkohol,
  • gluten i oczyszczone zboża,
  • nabiał (zwłaszcza mleko),
  • rośliny strączkowe.

Ważne!

Nie należy powyższych produktów, czyli nabiału, roślin strączkowych czy produktów zbożowych, wykluczać na własną rękę, bo może to prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów składników odżywczych. Najlepiej skontaktować się z dietetykiem klinicznym, który ułoży nam dietę, by była zbilansowana i zdrowa.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: "Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało", dr Michael Mosley, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2018.