Dieta w łuszczycy - czy są produkty które mogą pomóc?
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry, dającą nieprzyjemne objawy. Czy istnieje dieta, która może je złagodzić? Co jeść, a czego unikać jeśli chorujesz na łuszczycę?

Łuszczyca jest jedną z najczęściej występujących chorób zapalnych skóry, dotykającą około 2% populacji w Europie i Stanach Zjednoczonych. W samej Polsce na łuszczycę choruje około 1 miliona osób. Ma ona przewlekły przebieg oraz tendencje do samoistnego ustępowania i nawrotów. Pomimo, że w ostatnich latach dokonano olbrzymich postępów w określeniu mechanizmu leżącego u podstaw jej powstawania, nadal mało wiadomo o patogenezie tej choroby. Nie jest ona wyłącznie schorzeniem skóry, a schorzeniem ogólnoustrojowym.
Łuszczyca objawia się szorstkimi zmianami skórnymi. Co więcej, często towarzyszą jej choroby sercowo naczyniowe, depresja i łuszczycowe zapalenie stawów. Leczenie łuszczycy nie jest łatwe. Stosowane są maści miejscowe oraz leki doustne. Można również zastosować fototerapię i ekspozycję na naturalne światło słoneczne. Coraz częściej pojawia się jednak pytanie czy dieta ma wpływ na przebieg łuszczycy.
Dieta niskokaloryczna, czyli dlaczego u osób szczupłych zmiany występują rzadziej?
Wiele badań potwierdza związek otyłości z występowaniem łuszczycy. Wynika to z faktu, że jest ona chorobą zapalną, natomiast tkanka tłuszczowa w nadmiarze, prowadzi do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie. Podwyższony wskaźnik BMI (Body Mass Index), dla którego norma wynosi 18,5 - 24,9 kg/m2, świadczący o nadwadze (25 - 29,9 kg.m2) nieznacznie podwyższa ryzyko wystąpienia łuszczycy. Natomiast otyłość (BMI powyżej 30 kg/2) zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy ponad 2-krotnie, jak również zaostrza jej przebieg.
Zaobserwowano, że redukcja masy ciała poprawia przebieg choroby. Co więcej, zmniejszenie masy ciała o 5 - 10% poprawia skuteczność leczenia farmakologicznego. Istnieją również badania, które pokazują że dieta wegetariańska może pozytywnie wpływać na nasilenie zmian. Dlatego jeżeli cierpisz na łuszczycę, warto stosować się do kilku prostych zasad:
- Codziennie jedz 5 małych posiłków, co 3h o regularnych porach.
- Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę twojej diety (co najmniej połowę tego co jesz).
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste.
- Ogranicz się do 2 - 3 posiłków mięsnych w ciągu tygodnia, zwiększ swoje spożycie warzyw, kasz i nasion roślin strączkowych
- Unikaj spożywania cukru i słodyczy oraz napojów słodzonych.
- Pij co najmniej 2 l płynów dziennie, głównie wody.
- Nie zapominaj o aktywności fizycznej.
Pamiętaj o prozdrowotnym działaniu kwasów omega - 3
Od dawna wiadomo o korzystnym wpływie kwasów tłuszczowych omega - 3 na układ sercowo naczyniowy. Jednak ze względu na swoje przeciwzapalne działanie, mogą wpływać one pozytywnie również na skórę osób chorujących na łuszczycę. Kwasy tłuszczowe omega - 3 znajdują się przede wszystkim w oleju rybim (głównie w łososiu, makreli, sardynkach, śledziach), oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach włoskich i algach.
Mechanizm działania kwasów omega - 3 w łuszczycy opiera się na zmianie stężenia lipidów w błonach komórkowych naskórka, komórek i surowicy krwi, co dalej przekłada się na poprawę kliniczną. Dodatkowo stymulują one produkcję czynników przeciwzapalnych, poprawiając wygląd skóry. Co więcej działają ochronnie na serce, którego choroby występują częściej u łuszczyków. Dlatego wzbogać dietę w produkty będące źródłem kwasów omega - 3. Poniżej lista produktów, które powinny pojawić się w twoim jadłospisie jeśli chorujesz na łuszczycę (zawartość kwasów omega - 3 w g/porcję produktu):
- olej lniany 7,25
- nasiona chia 5,1
- sardynki w oleju 4,9
- orzechy włoskie 3,3
- łosoś 2,8
- makrela 2,5
- śledzie 2,4
Suplementuj witaminę D
Witamina D jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Nasz organizm potrafi syntetyzować ją pod wpływem promieniowania UVB. Znajduje się także w małych ilościach w pożywieniu. Obecnie w krajach europejskich stwierdza się powszechny niedobór witaminy D, wynikający z ograniczonego przebywania na świeżym powietrzu i jej niskiej zawartości w żywności. Co więcej, u osób z łuszczycą zauważa się niedobór tej witaminy, a badania pokazują że jej suplementacja może być pomocna. Dlatego jeżeli cierpisz na łuszczycę, warto wprowadzić w życie kilka zasad:
- Przebywaj jak najwięcej na świeżym powietrzu.
- Włącz do swojej diety źródła witaminy D: świeże ryby morskie, masło, jaja i pieczarki.
- Zbadaj poziom witaminy D w organizmie i jeżeli występują u ciebie jej niedobory, skonsultuj się z lekarzem i zapytaj o doustną suplementację.
Unikaj alkoholu
U dorosłych z łuszczycą, zwłaszcza u mężczyzn, obserwuje się silny związek wysokiego spożycia alkoholu i występowania na skórze zmian. Co więcej zauważono, że im więcej alkoholu wypijesz, tym bardziej intensywne będą zmiany na skórze. Wydaje się, że negatywne działanie alkoholu wynika ze zwiększania stresu oksydacyjnego, a także stymulowania uwalniania histaminy. Alkohol jest nie tylko czynnikiem prowokującym wystąpienie zmian łuszczycowych, ale również substancją wpływającą negatywnie na cały organizm. Dlatego warto całkowicie wykluczyć go z diety.
Źródła:
1. Burden-Teh E, Thomas KS, Ratib S, Grindlay D, Adaji E, Murphy R. The Epidemiology of Childhood Psoriasis: A Scoping Review. Br J Dermatol. 2016 Mar 1.
2. Braun-Falco O, Burgdorf WHC, Plewing G, Wolff HH, Landthaler M. Dermatologia. Tom I. Wyd. Czelej, Lublin 2010; 1: 526-538
3. Jabłońska S., Chorzelski T. Choroby skóry. PZWL, Warszawa 2002.
4. W. Placek (2015), Dieta w chorobach skóry, Lublin: Wydawnictwo Czelej
5. ncez.pl
6. ndb.nal.usda.gov