Obserwuj w Google News

Gluten i choroba Hashimoto. Czy trzeba przejść na dietę bezglutenową?

3 min. czytania
Aktualizacja 19.10.2022
19.10.2022 13:47
Zareaguj Reakcja

W leczeniu choroby Hashimoto najważniejsza jest farmakoterapia. Jednak, jak w przypadku niemal każdego schorzenia, dieta może pomóc w jego spowolnieniu choroby. Gluten uznawany jest za składnik szkodliwy dla tarczycy. Czy powinno go unikać również chorzy na hashimoto? Nie wszyscy.

Gluten w chorobie Hashimoto - czy szkodzi?
fot. Schutterstock
  1. Co jest najważniejsze w diecie w hashimoto?
  2. Czy dieta bezglutenowa pomaga w chorobie Hashimoto?
  3. Kiedy konieczna jest dieta bezglutenowa w chorobie Hashimoto?
  4. Co sądzą eksperci o diecie bezglutenowej w Hashimoto?

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, to jedno z najczęstszych schorzeń tarczycy, w którym organizm atakuje własny organ, tworząc stan zapalny. Takie przewlekłe zapalenie może prowadzić do niszczenia tarczycy, a w konsekwencji do jej niedoczynności i mniejszej produkcji hormonów. Leczenie polega na podawaniu leków, ale coraz więcej mówi się, że w leczeniu chorób tarczycy znaczenie ma również dieta, w tym bezglutenowa. Jednak nie wszyscy chorzy na hashimoto powinni wyeliminować gluten ze swojej diety.

Co jest najważniejsze w diecie w hashimoto?

Dieta w chorobie Hashimoto powinna przede wszystkim zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na na wszystkie składniki odżywcze, a szczególnie na te, które są wykorzystywane do syntezy hormonów tarczycy. Najważniejsze z nich to:

  • jod,
  • selen,
  • cynk
  • żelazo,
  • witaminy A, D, witaminy z grupy B,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

W przypadku autoimmunologicznych chorób tarczycy często zalecane jest unikanie substancji, które dodatkowo mogą pobudzać układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. W przypadku hashimoto często mówi się o glutenie. Zgodnie jednak z najnowszymi badaniami diety bezglutenowej nie powinni stosować wszyscy chorzy na hashimoto.

Czy dieta bezglutenowa pomaga w chorobie Hashimoto?

Dietę bezglutenową bezwzględnie muszą stosować osoby chore na celiakię (chorobę trzewną) i to przez całe życie. Prawda jest jednak taka, że osoby z celiakia zdecydowanie częściej mają też choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, zespół Sjögrena czy właśnie hashimoto.

Jak wykazały liczne badania, istnieje silny związek między celiakią a chorobą Hashimoto: chorzy na celiakię mają duże ryzyko autoimmunologicznych chorób tarczycy, a wiele osób z hashimoto choruje na chorobę trzewną. Choroba Hashimoto i celiakia mogą występować jednocześnie nawet u 5-9 proc. pacjentów.

Kiedy konieczna jest dieta bezglutenowa w chorobie Hashimoto?

Przejście na dietę bezglutenową u chorych na hashimoto jest konieczne jedynie wtedy, jeśli jednocześnie mają też celiakię (ponieważ to jedyna forma leczenia choroby trzewnej). U tych osób całkowita eliminacja glutenu z diety powoduje spadek przeciwciał charakterystycznych dla celiakii, a także tych, które atakują komórki tarczycy.

Nie ma jednak dowodów na to, że dieta zawierająca gluten może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Hashimoto. Nie zostało także potwierdzone naukowo to, że niejedzenie glutenu pomaga w leczeniu hashimoto u osób bez wykrytej celiakii – wyniki badań wskazują, że u tych osób wykluczenie glutenu z diety nie ma wpływu na pracę tarczycy. Nie ma więc konieczności, by chorzy na chorobę Hashimoto byli na diecie bezglutenowej, jeśli nie mają także celiakii, alergii na gluten lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (tylko bowiem w tych trzech chorobach konieczna jest eliminacja glutenu z diety).

Co sądzą eksperci o diecie bezglutenowej w Hashimoto?

W sprawie stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto wypowiedzieli się polscy eksperci. W Stanowisku Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) napisano m.in.:

  1. Stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z choroba Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia celiakii.
  2. Błędem jest stosowanie diety bezglutenowej w pacjentów z chorobą Hashimoto bez wcześniejszych serologicznych badań przesiewowych w kierunku celiakii.
  3. Brak jest obecnie dowodów, że dieta bezglutenowa u osób z chorobą Hashimoto bez współistniejącej celiakii korzystnie wpływa na przebieg choroby.
  4. Nie można wykluczyć, że u części chorych na hashimoto może współwystępować nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, co może uzasadniać u nich dietę bezglutenową.
  5. Wieloletnie stosowanie diety bezglutenowej, w przypadku złego jej zbilansowania, niesie ze sobą ryzyko wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych, w tym także nasilone ryzyko sercowo-naczyniowe.
  6. Nie należy zalecać diety bezglutenowej u osób bez celiakii lub innych form nietolerancji glutenu.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej / Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), 2018