Obserwuj w Google News

Masz boreliozę lub jesteś po jej leczeniu? Wypróbuj tę dietę

4 min. czytania
Aktualizacja 14.10.2021
06.05.2021 13:51
Zareaguj Reakcja

Borelioza to podstępna, niszcząca organizm choroba. Dowiedz się, jakie są zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na boreliozę lub osób po zakończeniu leczenia tej choroby. Co można jeść, a co trzeba koniecznie wykluczyć?

Dieta przy boreliozie - co jeść, a czego nie jeść?
fot. Shutterstock
  1. Dieta przy boreliozie – ogólne zasady
  2. Borelioza dieta – co trzeba wyeliminować z diety?
  3. Borelioza dieta – co można jeść?

Borelioza to niebezpieczna i podstępna choroba, która przez długi czas może nie dawać żadnych objawów lub mogą być one niespecyficzne i sugerować inne choroby (np. grypę lub choroby autoimmunologiczne). Przez to diagnoza może być opóźniona, a choroba wykryta w fazie zaawansowanej i przez to trudniejszej do wyleczenia. Niektóre osoby przechodzą boreliozę, nie wiedząc o tym, bo ich sprawnie działający układ odpornościowy skutecznie eliminuje bakterie z organizmu. Wtedy jedynie ślad po krętkach Borrelli  pozostaje jedynie we krwi w postaci przeciwciał.

W czasie aktywnej fazy choroby, jak i po jej wyleczeniu, ważne jest wzmocnienie organizmu i układu odpornościowego. Jest to konieczne, bo leczenie boreliozy i towarzyszących jej koinfekcji jest długotrwałe i skomplikowane, obejmuje długotrwałą antybiotykoterapię, co ma istotny wpływ na kondycję organizmu. Dlatego odpowiednia dieta ma tutaj ogromne znaczenie.

Dieta przy boreliozie – ogólne zasady

Dieta w przypadku boreliozy lub po jej wyleczeniu powinna być:

Wiele objawów boreliozy jest efektem stanów zapalnych toczących się w organizmie i głównym celem jest ich wyeliminowanie. Należy więc unikać przede wszystkim:

  • cukru – jest on pożywką dla drożdży i pomaga im namnażać się, poza tym zakłóca pracę układu odpornościowego,
  • alkoholu – osłabia i zakłóca pracę układu odpornościowego, poza tym wypłukuje z organizmu ważne dla zdrowia witaminy i minerały,
  • kofeiny – osłabia pracę układu odpornościowego, poza tym kawa często jest pita z dodatkiem cukru oraz mleka, które w tym okresie lepiej wyeliminować z diety,
  • glutenu – przyczynia się do powstawania stanu zapalnego w jelitach,
  • nabiału – przyczynia się do produkcji śluzu, który jest pożywką dla bakterii i grzybów.

Posiłki powinny być niewielkie objętościowo, spożywane 4-5 razy dziennie, najlepiej o stałych porach. Lepiej zrezygnować ze smażenia potraw (są ciężkostrawne i zawierają nasycone tłuszcze), wskazane jest duszenie, gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie w folii lub rękawie.

Borelioza dieta – co trzeba wyeliminować z diety?

Dieta osoby chorej na boreliozę lub po wyleczeniu boreliozy powinna być uboga w węglowodany. Należy wykluczyć nie tylko cukier, ale również produkty zawierające cukry proste, produkty o wysokim indeksie glikemicznym, a także wysokoprzetworzone produkty zbożowe. Wykluczenie tych produktów jest niezwykle istotne, bo są one pożywką dla drożdżaków, które mogą nadmiernie zasiedlać jelita i przyczyniać się do infekcji grzybiczych, a także zakłócać pracę układu immunologicznego (podobnie zresztą jak alkohol).

Oznacza to, że ze swojej diety należy wykluczyć produkty, które zawierają cukier w dużych ilościach (słodycze, ciasta, budynie, dżemy, lody, słodzone napoje gazowane, zupy w proszku, suszone owoce etc.). Na liście produktów niewskazanych powinny się również znaleźć produkty zawierające drożdże (pieczywo, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, piwo, wino etc.), a także zawierające grzyby (np. sery pleśniowe).

Borelioza dieta – co można jeść?

  1. Wysokiej jakości białka. Zalecane jest jedzenie jajek, ryb i owoców morza, drobiu, wołowiny, cielęciny, chudej wieprzowiny, jagnięciny, jogurtów naturalnych bez dodatku cukru. Produkty te warto łączyć z warzywami (surowymi lub gotowanymi).
  2. Warzywa w dużej ilości, zwłaszcza te zawierające mało skrobi. Produkty zalecane to: kapusta, brokuły, kalafior, a także marchewka, szpinak, rzodkiewki, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, szparagi, cukinia, bakłażan, buraki, dynia, pomidory, cebula, czosnek, por.
  3. Produkty pełnoziarniste, czyli kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), pieczywo z mąki z pełnego przemiału (żytnie lub owsiane), brązowy i dziki ryż, soczewica, a także pestki (np. dyni, słonecznika, siemienia lnianego). Zawierają one sporo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i poprawia ich perystaltykę, a także ważne dla układu odporności witaminy i minerały.
  4. Owoce, ale w niewielkich ilościach ze względu na to, że zawierają one fruktozę. Zalecane są owoce kwaśne, np. zielone jabłka, kiwi, grejpfruty, awokado. Ważne! Grejpfrutów nie wolno jeść podczas antybiotykoterapii, ponieważ owoc ten, a właściwie zawarte w nim związki, wchodzą w interakcje z antybiotykiem, mogą osłabiać jego wchłanianie, a tym samym skuteczność.
  5. Woda – to bardzo istotny element diety (każdej diety). W czasie leczenia boreliozy trzeba pić dużo, najlepiej niegazowanej, letniej wody. Zalecane są również herbatki ziołowe, owocowe lub słaba herbata czarna, zielona.
  6. Chlorella – to glony, które mają właściwości przeciwutleniające i detoksykujące. Są badania, które wskazują, że chlorella może wspomóc walkę z krętkami Borrelli. Jednak przyjmowanie tego produktu należy skonsultować z lekarzem.
  7. Zioła i rośliny lecznicze – niektóre zioła są polecane w leczeniu wspomagającym boreliozę oraz w okresie rekonwalescencji, bo zawierają fitochemikalia, które są groźne dla baterii, ale nie dla ludzi. Nie należy ich jednak stosować na własną rękę, bo mogą one wchodzić w interakcję z lekami i obniżać ich skuteczność. To takich produktów zaliczamy: żeń-szeń, lukrecję gładką, vilcacora (koci pazur), kurkuma, czosnek, andrographis, napar z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego, liści brzozy.

Ważne! W czasie choroby, jak i w czasie rekonwalescencji, istotna jest suplementacja (najlepiej wraz z pożywieniem) ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Dlatego warto spożywać produkty, które zawierają witaminy D, K oraz C, a także nienasycone tłuszcze omega-3 oraz omega-6. Jeśli zdecydujesz się na suplement diety, koniecznie skonsultuj to z lekarzem. Nie przyjmuj żadnego preparatu na własną rękę, bo to zamiast pomóc może ci zaszkodzić.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: "Borelioza. Jak wystrzegać. Jak rozpoznać. Jak leczyć", Małgorzata Radomska, Wydawnictwo Harde, Warszawa 2019
"Dieta przy boreliozie", dietetycy.org.pl