Masz boreliozę lub jesteś po jej leczeniu? Wypróbuj tę dietę
Borelioza to podstępna, niszcząca organizm choroba. Dowiedz się, jakie są zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na boreliozę lub osób po zakończeniu leczenia tej choroby. Co można jeść, a co trzeba koniecznie wykluczyć?

- Dieta przy boreliozie – ogólne zasady
- Borelioza dieta – co trzeba wyeliminować z diety?
- Borelioza dieta – co można jeść?
Borelioza to niebezpieczna i podstępna choroba, która przez długi czas może nie dawać żadnych objawów lub mogą być one niespecyficzne i sugerować inne choroby (np. grypę lub choroby autoimmunologiczne). Przez to diagnoza może być opóźniona, a choroba wykryta w fazie zaawansowanej i przez to trudniejszej do wyleczenia. Niektóre osoby przechodzą boreliozę, nie wiedząc o tym, bo ich sprawnie działający układ odpornościowy skutecznie eliminuje bakterie z organizmu. Wtedy jedynie ślad po krętkach Borrelli pozostaje jedynie we krwi w postaci przeciwciał.
W czasie aktywnej fazy choroby, jak i po jej wyleczeniu, ważne jest wzmocnienie organizmu i układu odpornościowego. Jest to konieczne, bo leczenie boreliozy i towarzyszących jej koinfekcji jest długotrwałe i skomplikowane, obejmuje długotrwałą antybiotykoterapię, co ma istotny wpływ na kondycję organizmu. Dlatego odpowiednia dieta ma tutaj ogromne znaczenie.
Dieta przy boreliozie – ogólne zasady
Dieta w przypadku boreliozy lub po jej wyleczeniu powinna być:
Wiele objawów boreliozy jest efektem stanów zapalnych toczących się w organizmie i głównym celem jest ich wyeliminowanie. Należy więc unikać przede wszystkim:
- cukru – jest on pożywką dla drożdży i pomaga im namnażać się, poza tym zakłóca pracę układu odpornościowego,
- alkoholu – osłabia i zakłóca pracę układu odpornościowego, poza tym wypłukuje z organizmu ważne dla zdrowia witaminy i minerały,
- kofeiny – osłabia pracę układu odpornościowego, poza tym kawa często jest pita z dodatkiem cukru oraz mleka, które w tym okresie lepiej wyeliminować z diety,
- glutenu – przyczynia się do powstawania stanu zapalnego w jelitach,
- nabiału – przyczynia się do produkcji śluzu, który jest pożywką dla bakterii i grzybów.
Posiłki powinny być niewielkie objętościowo, spożywane 4-5 razy dziennie, najlepiej o stałych porach. Lepiej zrezygnować ze smażenia potraw (są ciężkostrawne i zawierają nasycone tłuszcze), wskazane jest duszenie, gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie w folii lub rękawie.
Borelioza dieta – co trzeba wyeliminować z diety?
Dieta osoby chorej na boreliozę lub po wyleczeniu boreliozy powinna być uboga w węglowodany. Należy wykluczyć nie tylko cukier, ale również produkty zawierające cukry proste, produkty o wysokim indeksie glikemicznym, a także wysokoprzetworzone produkty zbożowe. Wykluczenie tych produktów jest niezwykle istotne, bo są one pożywką dla drożdżaków, które mogą nadmiernie zasiedlać jelita i przyczyniać się do infekcji grzybiczych, a także zakłócać pracę układu immunologicznego (podobnie zresztą jak alkohol).
Oznacza to, że ze swojej diety należy wykluczyć produkty, które zawierają cukier w dużych ilościach (słodycze, ciasta, budynie, dżemy, lody, słodzone napoje gazowane, zupy w proszku, suszone owoce etc.). Na liście produktów niewskazanych powinny się również znaleźć produkty zawierające drożdże (pieczywo, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, piwo, wino etc.), a także zawierające grzyby (np. sery pleśniowe).
Borelioza dieta – co można jeść?
- Wysokiej jakości białka. Zalecane jest jedzenie jajek, ryb i owoców morza, drobiu, wołowiny, cielęciny, chudej wieprzowiny, jagnięciny, jogurtów naturalnych bez dodatku cukru. Produkty te warto łączyć z warzywami (surowymi lub gotowanymi).
- Warzywa w dużej ilości, zwłaszcza te zawierające mało skrobi. Produkty zalecane to: kapusta, brokuły, kalafior, a także marchewka, szpinak, rzodkiewki, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, szparagi, cukinia, bakłażan, buraki, dynia, pomidory, cebula, czosnek, por.
- Produkty pełnoziarniste, czyli kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), pieczywo z mąki z pełnego przemiału (żytnie lub owsiane), brązowy i dziki ryż, soczewica, a także pestki (np. dyni, słonecznika, siemienia lnianego). Zawierają one sporo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i poprawia ich perystaltykę, a także ważne dla układu odporności witaminy i minerały.
- Owoce, ale w niewielkich ilościach ze względu na to, że zawierają one fruktozę. Zalecane są owoce kwaśne, np. zielone jabłka, kiwi, grejpfruty, awokado. Ważne! Grejpfrutów nie wolno jeść podczas antybiotykoterapii, ponieważ owoc ten, a właściwie zawarte w nim związki, wchodzą w interakcje z antybiotykiem, mogą osłabiać jego wchłanianie, a tym samym skuteczność.
- Woda – to bardzo istotny element diety (każdej diety). W czasie leczenia boreliozy trzeba pić dużo, najlepiej niegazowanej, letniej wody. Zalecane są również herbatki ziołowe, owocowe lub słaba herbata czarna, zielona.
- Chlorella – to glony, które mają właściwości przeciwutleniające i detoksykujące. Są badania, które wskazują, że chlorella może wspomóc walkę z krętkami Borrelli. Jednak przyjmowanie tego produktu należy skonsultować z lekarzem.
- Zioła i rośliny lecznicze – niektóre zioła są polecane w leczeniu wspomagającym boreliozę oraz w okresie rekonwalescencji, bo zawierają fitochemikalia, które są groźne dla baterii, ale nie dla ludzi. Nie należy ich jednak stosować na własną rękę, bo mogą one wchodzić w interakcję z lekami i obniżać ich skuteczność. To takich produktów zaliczamy: żeń-szeń, lukrecję gładką, vilcacora (koci pazur), kurkuma, czosnek, andrographis, napar z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego, liści brzozy.
Ważne! W czasie choroby, jak i w czasie rekonwalescencji, istotna jest suplementacja (najlepiej wraz z pożywieniem) ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Dlatego warto spożywać produkty, które zawierają witaminy D, K oraz C, a także nienasycone tłuszcze omega-3 oraz omega-6. Jeśli zdecydujesz się na suplement diety, koniecznie skonsultuj to z lekarzem. Nie przyjmuj żadnego preparatu na własną rękę, bo to zamiast pomóc może ci zaszkodzić.
Źródło: "Borelioza. Jak wystrzegać. Jak rozpoznać. Jak leczyć", Małgorzata Radomska, Wydawnictwo Harde, Warszawa 2019
"Dieta przy boreliozie", dietetycy.org.pl