Zamknij

Dieta przeciwzapalna. 8 produktów do zadań specjalnych

13.10.2022
Aktualizacja: 13.10.2022 13:10

Dieta przeciwzapalna wspomaga organizm w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi. Sprawdź, co jeść na diecie przeciwzapalnej.

Dieta przeciwzapalna
fot. Shutterstock

Długotrwały stan zapalny obciąża cały organizm. Naukowcy od lat alarmują, że mianownikiem wspólnym chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2., miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca czy depresji, jest wzrost stężenia cytokin zapalnych w organizmie.

Badania na myszach wykazały, że zmniejszenie produkcji białka NF-kB, pojawiającego się m.in. w odpowiedzi na cytokiny, znacząco wydłuża życie gryzoni. Korzystnie wpływa również na jakość życia. Myszy, którym zahamowano produkcję białka NF-kB, dożywały późnej starości w znakomitym zdrowiu.

Przewlekłe stany zapalne przyczyniają się także do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak astma, łuszczyca czy reumatoidalne zapalenie stawów, co znacząco wpływa na jakość i długość życia. Proces regeneracji organizmu wspomóc może dieta przeciwzapalna.

Co jeść na diecie przeciwzapalnej?

Dieta przeciwzapalna nie funkcjonuje jako osobny plan żywieniowy, jest to dieta oparta na produktach bogatych w aktywne składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty i kwasy omega. Eksperci wskazują, że najlepsze diety przeciwzapalne to dieta śródziemnomorska i dieta DASH. Wśród rozmaitych propozycji jest kilka produktów, na które szczególnie warto zwrócić uwagę.

Dieta przeciwzapalna - produkty:

  • kurkuma
  • zielone warzywa liściaste
  • jagody
  • wiśnie
  • oliwki
  • orzechy włoskie
  • fasola
  • soczewica

Do picia na szczególną uwagę zasługują zielona herbata i kawa. Unikać należy żywności wysoko przetworzonej, czerwonego mięsa, tłustego nabiału oraz produktów z białej mąki.

Źródło: medicalnewstoday.com