Oceń
Długotrwały stan zapalny obciąża cały organizm. Naukowcy od lat alarmują, że mianownikiem wspólnym chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2., miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca czy depresji, jest wzrost stężenia cytokin zapalnych w organizmie.
Badania na myszach wykazały, że zmniejszenie produkcji białka NF-kB, pojawiającego się m.in. w odpowiedzi na cytokiny, znacząco wydłuża życie gryzoni. Korzystnie wpływa również na jakość życia. Myszy, którym zahamowano produkcję białka NF-kB, dożywały późnej starości w znakomitym zdrowiu.
Przewlekłe stany zapalne przyczyniają się także do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak astma, łuszczyca czy reumatoidalne zapalenie stawów, co znacząco wpływa na jakość i długość życia. Proces regeneracji organizmu wspomóc może dieta przeciwzapalna.
Co jeść na diecie przeciwzapalnej?
Dieta przeciwzapalna nie funkcjonuje jako osobny plan żywieniowy, jest to dieta oparta na produktach bogatych w aktywne składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty i kwasy omega. Eksperci wskazują, że najlepsze diety przeciwzapalne to dieta śródziemnomorska i dieta DASH. Wśród rozmaitych propozycji jest kilka produktów, na które szczególnie warto zwrócić uwagę.
Dieta przeciwzapalna - produkty:
- kurkuma
- zielone warzywa liściaste
- jagody
- wiśnie
- oliwki
- orzechy włoskie
- fasola
- soczewica
Do picia na szczególną uwagę zasługują zielona herbata i kawa. Unikać należy żywności wysoko przetworzonej, czerwonego mięsa, tłustego nabiału oraz produktów z białej mąki.
Źródło: medicalnewstoday.com
Oceń artykuł