Oceń
Czerwiec 2018, blady świt, oddział chirurgii ogólnej jednego z dużych warszawskich szpitali. W rolach głównych: apatyczna pacjentka po operacji i energiczna pielęgniarka roznosząca śniadanie. Pacjentka (słabo, niemal bezdźwięcznie): Przepraszam, czy ja już na pewno mogę jeść jajko na twardo? Pielęgniarka (raźno, do bólu przewidywalnie): Absolutnie nie! Historia oparta na faktach. A w zasadzie same fakty na dowód tego, że do operacji warto się dobrze przygotować.
Dieta dla rekonwalescentów
Na początek, dla pewności, żeby nie umknęło nam gdzieś w ponarkozowej pomroczności: żadnej diety nie można stosować bez konsultacji lekarskiej. Niemniej warto wiedzieć, że po operacjach jamy brzusznej lekarze często zalecają dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Dieta powinna składać się z 5–7 małych posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu. Potrawy powinny być lekko ciepłe, przeciwwskazane są posiłki gorące. Najważniejsze jest ograniczenie tłuszczów, zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego, oraz wyeliminowanie produktów bogatych w błonnik i roślin wzdymających.
Zalecane metody przygotowania posiłków w diecie po operacji jamy brzusznej to:
- gotowanie na parze,
- gotowanie na wodzie,
- duszenie,
- pieczenie w folii lub pergaminie spożywczym.
Lista produktów zakazanych po operacji
Na czarnej liście produktów w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu znajdują się zarówno te wynikające z definicji, tłuste mięsa, tłuste sery czy smalec, jak i takie mniej oczywiste, na przykład zielony ogórek.
Zalecane produkty:
- białe pieczywo: chleb pszenny, chleb mieszany, bułki kajzerki, sucharki;
- miękkie margaryny;
- chude wędliny: drobiowe, z indyka, polędwica;
- chudy nabiał: twaróg 0%, niskotłuszczowe serki do smarowania;
- jajecznica z samych białek;
- mleko 1,5%;
- dżemy bez pestek, marmolada, miód;
- zupy na wywarach warzywnych (zabielone jogurtem, kefirem, niskotłuszczowym mlekiem);
- chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak;
- chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, halibut, morszczuk, sandacz, szczupak;
- gotowane warzywa, risotto, leniwe pierogi na samych białkach;
- owoce dojrzałe, bez pestek i skórki;
- kisiele, budynie, galaretki;
- woda niegazowana, soki warzywno-owocowe, słaba herbata.
Niezalecane produkty:
- chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie;
- masło, twarde margaryny;
- żółtko, jaja gotowane, jajecznica;
- tłuste wędliny i sery;
- dżemy z pestkami;
- zupy na wywarach mięsnych;
- grube makarony, łazanki, pierogi;
- tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby;
- tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, śledzie, sardynki;
- potrawy smażone, marynowane, wędzone;
- warzywa: pomidor ze skórką, zielony ogórek, warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, rzodkiewka, rzepa, seler;
- owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, daktyle, figi;
- alkohol, kakao, kawa naturalna, mocna herbata.
Na zdrowie!
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:
- Ból w nadbrzuszu: po środku, po lewej lub prawej stronie. O czym świadczy?
- Ból żołądka: od przejedzenia do owrzodzenia. Jakie są przyczyny bólu żołądka?
- Wrzody żołądka są częstą przyczyną bólu i niestrawności. Co wywołuje chorobę wrzodową?
Źródło: mp.pl
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka
Oceń artykuł