Dieta po operacji jamy brzusznej – co jeść, żeby szybciej stanąć na nogi
Jeśli nieuchronnie zbliża się termin Twojej operacji, warto zawczasu sprawdzić, co będziesz mógł jeść po wyjściu ze szpitala. Podpowiadamy, jak zaplanować zakupy.

Czerwiec 2018, blady świt, oddział chirurgii ogólnej jednego z dużych warszawskich szpitali. W rolach głównych: apatyczna pacjentka po operacji i energiczna pielęgniarka roznosząca śniadanie. Pacjentka (słabo, niemal bezdźwięcznie): Przepraszam, czy ja już na pewno mogę jeść jajko na twardo? Pielęgniarka (raźno, do bólu przewidywalnie): Absolutnie nie! Historia oparta na faktach. A w zasadzie same fakty na dowód tego, że do operacji warto się dobrze przygotować.
Dieta dla rekonwalescentów
Na początek, dla pewności, żeby nie umknęło nam gdzieś w ponarkozowej pomroczności: żadnej diety nie można stosować bez konsultacji lekarskiej. Niemniej warto wiedzieć, że po operacjach jamy brzusznej lekarze często zalecają dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Dieta powinna składać się z 5–7 małych posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu. Potrawy powinny być lekko ciepłe, przeciwwskazane są posiłki gorące. Najważniejsze jest ograniczenie tłuszczów, zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego, oraz wyeliminowanie produktów bogatych w błonnik i roślin wzdymających.
Zalecane metody przygotowania posiłków w diecie po operacji jamy brzusznej to:
- gotowanie na parze,
- gotowanie na wodzie,
- duszenie,
- pieczenie w folii lub pergaminie spożywczym.
Lista produktów zakazanych po operacji
Na czarnej liście produktów w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu znajdują się zarówno te wynikające z definicji, tłuste mięsa, tłuste sery czy smalec, jak i takie mniej oczywiste, na przykład zielony ogórek.
Zalecane produkty:
- białe pieczywo: chleb pszenny, chleb mieszany, bułki kajzerki, sucharki;
- miękkie margaryny;
- chude wędliny: drobiowe, z indyka, polędwica;
- chudy nabiał: twaróg 0%, niskotłuszczowe serki do smarowania;
- jajecznica z samych białek;
- mleko 1,5%;
- dżemy bez pestek, marmolada, miód;
- zupy na wywarach warzywnych (zabielone jogurtem, kefirem, niskotłuszczowym mlekiem);
- chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak;
- chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, halibut, morszczuk, sandacz, szczupak;
- gotowane warzywa, risotto, leniwe pierogi na samych białkach;
- owoce dojrzałe, bez pestek i skórki;
- kisiele, budynie, galaretki;
- woda niegazowana, soki warzywno-owocowe, słaba herbata.
Niezalecane produkty:
- chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie;
- masło, twarde margaryny;
- żółtko, jaja gotowane, jajecznica;
- tłuste wędliny i sery;
- dżemy z pestkami;
- zupy na wywarach mięsnych;
- grube makarony, łazanki, pierogi;
- tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby;
- tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, śledzie, sardynki;
- potrawy smażone, marynowane, wędzone;
- warzywa: pomidor ze skórką, zielony ogórek, warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, rzodkiewka, rzepa, seler;
- owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, daktyle, figi;
- alkohol, kakao, kawa naturalna, mocna herbata.
Na zdrowie!
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:
- Ból w nadbrzuszu: po środku, po lewej lub prawej stronie. O czym świadczy?
- Ból żołądka: od przejedzenia do owrzodzenia. Jakie są przyczyny bólu żołądka?
- Wrzody żołądka są częstą przyczyną bólu i niestrawności. Co wywołuje chorobę wrzodową?
Źródło: mp.pl
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka