Obserwuj w Google News

Deser dla cukrzyka. Co mogą jeść diabetycy? [PRZEPIS]

3 min. czytania
Aktualizacja 11.05.2022
11.05.2022 12:48
Zareaguj Reakcja

Czy cukrzyca oznacza wyrok i całkowity zakaz jedzenia czegokolwiek słodkiego? Wcale nie! Nie zawsze trzeba rezygnować z deserów, koniecznie jednak trzeba zwracać uwagę na ich skład. Jest mnóstwo takich, które mogą jeść osoby chore na cukrzycę. Najlepiej jednak zrobić je w domu.

Deser dla cukrzyka - co mogą jeść diabetycy
fot. Schutterstock
  1. Dlaczego tradycyjne desery nie nadają się dla diabetyków?
  2. Na jakie składniki deserów muszą zwracać uwagę cukrzycy? 
  3. Deser z niskim indeksem glikemicznym – o czym pamiętać?
  4. Deser dla cukrzyka: babeczki z masłem orzechowym [PRZEPIS]

Osoby z cukrzycą, insulinoopornością czy stanem przedcukrzycowym muszą szczególnie uważać na dietę, by ich stan zdrowia się nie pogorszył. Nie oznacza to jednak, że nie mogą jeść niczego słodkiego – mogą, ale muszą to robić bardziej świadomie niż osoby zdrowe i wybierać danie, które będę miały odpowiedni dla nich skład. Tradycyjne słodycze nie sprawdzą się, niestety, przy cukrzycy. 

Dlaczego tradycyjne desery nie nadają się dla diabetyków?

W tradycyjnej polskiej kuchni dominują desery, których nie da się polecić osobom z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym czy insulinoopornością. Dotyczy to ciast, tortów i większości innych słodkości. Wszystko dlatego, że najczęściej są przygotowywane z białej mąki pszennej, cukru, masła czy śmietany. Takie wypieki nie dość, że dostarczają mnóstwa kalorii, to również zawierają duże ilości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych (tych gorszych). Są zagrożeniem dla cukrzyka – grożą hiperglikemią i hiperlipidemią.

 

Na jakie składniki deserów muszą zwracać uwagę cukrzycy? 

Składniki, które najgorzej wpływają na indeks glikemiczny, to oczywiście biała mąka, która niemal w ogóle nie zawiera błonnika, i biały cukier. W domowych deserach, w tym w ciastach, białą mąkę warto zastąpić np. mąką ryżową, owsianą, z ciecierzycy, ostatecznie mąką pełnoziarnistą.

Drugim kluczowym składnikiem ciast jest słodzik, którym tradycyjnie jest biały cukier, który z diety cukrzyka powinien zniknąć. Podobnie jak cukier trzcinowy, miód, fruktoza, melasa czy syrop klonowy. Można je zastąpić stewią, ksylitolem lub erytrolem (warto jednak pamiętać, ż każdy z nich ma inny stopień słodkości).

Ważnym składnikiem deserów jest również tłuszcz – tradycyjnie jest to masło lub twarda margaryna. Zamiast nich lepiej użyć, również w ciastach, oleju rzepakowego lub oliwy.

 

Deser z niskim indeksem glikemicznym – o czym pamiętać?

Diabetycy mogą więc jeść słodkości, ale powinni wybierać dania, które mają odpowiedni dla nich skład, czyli zawierają niewielką ilość cukrów prostych oraz dostarczają białka i zdrowego tłuszczu, które obniżają indeks glikemiczny posiłku. Chodzi o to, by deser miał niski lub średni indeks. O czym należy pamiętać?

  1. Unikaj cukrów prostych – wybieraj źródła węglowodanów złożonych.
  2. Pamiętaj, że obecność białka i tłuszczu skutecznie obniża indeks glikemiczny.
  3. Zastępuj cukier słodzikiem.
  4. Nie używaj mąki o wysokim indeksie glikemicznym.

 

Deser dla cukrzyka: babeczki z masłem orzechowym [PRZEPIS]

Przepis na poniższy deser dla cukrzyka podał Maciej Łysiak, autor kanału na YT „Nie słodzę – kanał o cukrzycy”. Na jego kanale jest więcej przepisów na pyszne desery dla diabetyków.

Składniki (6 małych babeczek):

  • Banan
  • Jajko
  • 3 łyżki 100-proc. masła orzechowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem i dodaj do niego pozostałe składniki. Starannie połącz je, mieszając łyżką. Powstałą masę rozłóż do 6 foremek na muffinki. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. C, najlepiej z termoobiegiem.

 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Diabetyk24.pl / Nieslodze.com / YT: Nie słodzę – kanał o cukrzycy