Obserwuj w Google News

Co jeść, by uniknąć osteoporozy? Sięgnij po te 3 przekąski

Alicja Bartosiak
2 min. czytania
Aktualizacja 23.09.2022
23.09.2022 12:20
Zareaguj Reakcja

O zdrowe kości warto zadbać jak najwcześniej. Najlepszym sposobem, by uniknąć osteoporozy, jest odpowiednia profilaktyka, czyli ruch i właściwa dieta. Jakie produkty w diecie chronią przed osteoporozą?

Jak dbać o zdrowe kości? 3 przekąski
fot. Shutterstock
  1. Kanapka z awokado i sardynkami
  2. Serek wiejski z dodatkiem sezonowych owoców
  3. Suszone śliwki

Osteoporoza to choroba szkieletu, która prowadzi do częstych złamań kości, nawet przy niewielkim urazie. Najczęściej diagnozowana jest osteoporoza pierwotna, czyli związana z wiekiem i procesem starzenia się organizmu. U kobiet może wystąpić już w okolicach czterdziestych urodzin! Znamy wiele czynników, które przyśpieszają rozwój osteoporozy. To między innymi sięganie po używki, niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne i brak aktywności fizycznej. Niestety, w dzisiejszych czasach ryzyko osteoporozy dotyczy wielu osób. Spędzamy całe dnie przed ekranem, mamy mało czasu na sport i często wybieramy bezwartościowe pokarmy. Nigdy nie jest za późno, żeby to zmienić. Produkty, których należy unikać, to tłuszcze zwierzęce, alkohol, napoje gazowane, sos sojowy, majonez, sklepowe słodycze (ciastka, batoniki), tłuste przekąski (czipsy, słone paluszki, solone orzechy, krakersy).
Najcenniejsze dla naszych kości są produkty bogate w witaminy A, C, E, K, D, oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, potas. Warto spożywać ryby, drób, nabiał, orzechy, owoce i warzywa. Co jeść między posiłkami? Oto 3 wartościowe przekąski, które chronią przed osteoporozą:

Kanapka z awokado i sardynkami

To nie tylko zdrowa, ale i pyszna przekąska. Dojrzałe awokado należy rozgnieść widelcem i rozprowadzić po pieczywie, a następnie dodać sardynki. Produkty te zawierają cenne kwasy tłuszczowe, a także fosfor, magnez i witaminę A. To doskonała mieszanka dla naszych kości!

Serek wiejski z dodatkiem sezonowych owoców

Porcja serka wiejskiego lub twarogu (ok. 200 g.) to doskonałe źródło białka. Dodatek świeżych owoców uzupełni zapotrzebowanie na witaminy. Dla kości najlepsze będą cytrusy i owoce jagodowe). Poza sezonem możemy wybrać suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki). 

Suszone śliwki

Suszone śliwki są bogatym źródłem boru, potasu, magnezu i witaminy K. Jedna niewielka porcja zawiera 3 g błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego. Badanie przeprowadzone niedawno przez naukowców z Penn State University wykazało, że jedzenie garści suszonych śliwek dziennie zapobiega ubytkom gęstości kości u starszych osób.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska