Czy cukrzycy mogą jeść arbuzy? Na co uważać?
Arbuz to pyszny, typowo letni, orzeźwiający owoc. Składa się głównie z wody, więc doskonale gasi pragnienie w upały. Niestety, zawiera również sporo cukrów prostych – co nie jest korzystne, jeśli choruje się na cukrzycę. Mimo to cukrzycy mogą jeść arbuza – choć są pewne warunki.

- Czy arbuz to wartościowy owoc?
- Arbuz a cukrzyca – czy cukrzycy mogą go jeść?
- Jak jeść arbuza, chorując na cukrzycę?
Latem trudno odmówić sobie choć kawałka arbuza – jego soczysty czerwony miąższ kusi już samym wyglądem. Woda stanowi ponad 90 proc. arbuza, co sprawia, że owoc ten dobrze gasi pragnienie i nawadnia organizm. Zawiera też inne cenne składniki, ale trzeba by zjeść naprawdę solidną jego porcję, by z nich skorzystać, co dla cukrzyków nie jest wskazane, bo jest on także źródłem węglowodanów w postaci cukrów prostych. To niedobra wiadomość dla miłośników arbuza chorujących na cukrzycę. Czy oznacza to jednak, że cukrzyk nie może zjeść arbuza? Może, ale trzeba go przygotować w odpowiedni sposób.
Czy arbuz to wartościowy owoc?
Arbuzy w dużej mierze składają się z wody (w 92 proc.), co sprawia, że są niskokaloryczne – w 100 g jest 37 kcal – co dla osób z cukrzycą, które mają często nadmierną masę ciała, jest korzystne. Są również źródłem cennych dla zdrowia składników, m.in. karotenoidów, głównie likopenu (odpowiada za czerwona barwę miąższu), który jest antyoksydantem i pomaga zwalczać wolne rodniki, co zmniejsza stany zapalne. W arbuzie są też witaminy (A, C, B6) oraz magnez i potas, który jest elektrolitem i pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu. Ze względu jednak na dużą zawartość wody w arbuzie składniki te są w arbuzie „rozwodnione”.
Arbuz a cukrzyca – czy cukrzycy mogą go jeść?
Duża zawartość wody w arbuzie nie powoduje, niestety, że jest bez problemu może on znaleźć się w diecie cukrzyka. Arbuz jest też źródłem węglowodanów w postaci cukrów prostych, więc osoby chorujące na cukrzycę nie powinny jeść go jako samodzielnej przekąski. Owoc ten ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 72.
W arbuzie jest znikoma ilość tłuszczów, białek i błonnika pokarmowego, więc po spożyciu go bardzo szybko następuje gwałtowny wzrost i spadek glikemii, co u cukrzyka może spowodować groźną hipoglikemię lub nagłą chęć na słodycze. Chorzy na cukrzycę mogą zjeść jednak małą porcję arbuza – choć indeks glikemiczny arbuza jest wysoki, to mała porcja (100 g) ma niski ładunek glikemiczny (uwzględnia on zawartość węglowodanów w konkretnej ilości produktu, co pozwala lepiej oszacować jego wpływ na glikemię poposiłkową). No i trzeba go przygotować w odpowiedni sposób.
Jak jeść arbuza, chorując na cukrzycę?
Chorując na cukrzycę i chcąc jeść arbuzy, trzeba pamiętać nie tylko o ilości, jaką można spożyć jednorazowo (niewiele), ale również o tym, by odpowiednio połączyć owoc z innymi produktami. Najlepiej jeść go w połączeniu z białkiem, zdrowym tłuszczem i produktem będącym dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Najlepszym pomysłem na arbuza dla diabetyka jest np. sałatka z arbuza, fety, rukoli, cebuli, oliwek i pestek dyni z dodatkiem oliwy. Takie danie sprawi, że po posiłku poziom cukru w krwi nie skoczy gwałtownie, a uczucie sytości pozostanie na dłużej.
Źródło: Ktomalek.pl / Healthline.com / MedicalNewsToday.com