Oceń
Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest niebezpieczny, bo zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Bardzo ważnym sposobem obniżania poziomu cholesterolu jest odpowiednia dieta – dzięki niej cholesterol może spaść nawet o 25 proc. W diecie dla osób z wysokim cholesterolem najważniejsze jest ograniczenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (głównie tłustego mięsa i tłustych produktów mlecznych), ponieważ mogą one podnosić poziom cholesterolu, a spożywane w nadmiarze przyczyniać się do nadmiernej masy ciała. Już samo ograniczenie nasyconych tłuszczów w diecie może obniżyć poziom cholesterolu o 5-10 proc.
Czy to oznacza, że mając wysoki cholesterol, nie można jeść serów? Można, ale nie wszystkie, ponieważ większość z nich zawiera dużo tłuszczów nasyconych i sodu, a to nie pomaga chorym. Jakie sery warto wybrać?
Mozzarella
Mozzarella to dobre źródło białka, a jedna porcja tego sera (ok. 30 g) dostarcza więcej wapnia niż szklanka mleka krowiego. Zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych – zaledwie 3 g (w 100 g), ma też mało cholesterolu. Ten miękki ser zawiera również dobroczynne bakterie (probiotyki, takie jak Lactobacillus), które wspierają jelita i układ odpornościowy oraz zwalczają stany zapalne w organizmie, co jest niezwykle ważne dla naczyń krwionośnych i serca. Można też wybrać częściowo odtłuszczoną wersję mozzarelli. Ten ser może być dodatkiem do makaronu, sałatek lub kanapek.
Twarożek/biały ser
Różnego rodzaju twarogi, w tym także tzw. serek wiejski, to dobry wybór przy wysokim cholesterolu. Twaróg sprzyja zdrowiu sercowo-naczyniowemu, bo ma wysoką zawartość białka i niedużo tłuszczu, ale lepiej wybierać te niepełnotłuste. Bardzo korzystne są też sery twarogowe dojrzewające (typu sera korycińskiego) – zawierają żywe kultury dobroczynnych bakterii, które mają dobry wpływ na na mikrobiom jelitowy (on też jest ważny dla zdrowego serca).
Feta
Ser feta (warto zwrócić uwagę, by nie był to „ser typu feta” lub „ser sałatkowy” wyglądający jak feta!) w porównaniu z innymi rodzajami sera ma niedużą zawartość cholesterolu i małą ilość tłuszczów nasyconych (3 g w 100 g). Poza tym jego smak jest bogaty, że wystarczy niewielka ilość, by cieszyć się jego smakiem w potrawach. Pokruszoną fetę można dodawać do sałatek, łączyć z owocami czy warzywami, np. pomidorami.
Odtłuszczona ricotta
Przy wysokim cholesterolu polecana jest też ricotta, to naturalnie chudy ser, ale można go kupić także w wersji półtłustej. Zawiera niewiele cholesterolu i równie mało tłuszczów nasyconych. Częściowo odtłuszczona ricotta ma wciąż kremowy smak i można zastąpić ciężką śmietanę w niektórych daniach. Można nią też smarować pieczywo. Świetnie komponuje się z warzywami, oliwkami, a także z owocami (można ja ubić i podać jako pyszny kremowy deser).
Ser strunowy
Jest wiele odmian tego sera – kawałki takiego sera łatwo odrywają się (w formie struny lub płaskiego paska) od większego kawałka. Serem strunowym są np. słowackie korbáčiky (przypominają warkoczyki). Zwykle serem strunowym jest uformowana w większy wałek mozzarella lub mieszanka mozzarelli i cheddara, z której odrywa się cieńsze paski. Sery typu string są niskotłuszczowe – większość z nich zwiera ok. 80 kcal i 5 g tłuszczu (w 100 g). Są zwykle pakowane jako przekąski, w małe porcje, więc odpada ryzyko, że zje się go za dużo.
Źródło: W.H. W. Tang, T. Kitai, S. L. Hazen, Gut Microbiota in Cardiovascular Health and Disease, Circulation Research, 2017, 120(7): 1183-1196
Oceń artykuł