"Śpiący kurczak". FDA ostrzega przed niebezpiecznym wyzwaniem z TikToka
"Śpiący kurczak" to nowe wyzwanie zyskujące popularność na TikToku. Niebezpieczny trend polega na smażeniu kurczaków w "marynacie" z syropu na kaszel dostępnego w aptekach bez recepty. Zdaniem tiktokerów potrawa ma działanie usypiające. Amerykańska agencja FDA ostrzega, że takie działanie może prowadzić do uszkodzenia płuc, a nawet śmierci.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie przed najnowszym wyzwaniem z TikToka, które polega na przygotowaniu kurczaków w syropie na kaszel (NyQuil). Internauci używają syropu jako marynaty, a następnie smażą kurczaki w wysokiej temperaturze. Zjedzenie kurczaka ma według tiktokerów powodować senność.
FDA przekonuje, że już samo smażenie kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia.
- Kiedy zaczynasz podgrzewać syrop na kaszel, staje się to bardzo niebezpieczne. Możesz go wdychać, a to wpływa na mózg, zwłaszcza na korę przedczołową. Nawet jeśli nie jesz kurczaka, wdychanie oparów leku podczas gotowania może spowodować, że wysoki poziom leków dostanie się do organizmu - ostrzega amerykańska agencja.
Syrop na kaszel, używany podczas wyzwania zawiera paracetamol, dekstrometorfan (pochodna morfiny) i doksylaminę (środek nasenny i uspokajający). Eksperci ostrzegają, że nadużywanie środków na kaszel i innych leków bez recepty, a także zmienianie ich formy i przeznaczenia może skończyć się tragicznie.
Podgrzewanie syropu na kaszel sprawia, że staje się on bardziej skoncentrowany i ma silniejsze, toksyczne działanie, przez co może uszkodzić płuca, a nawet doprowadzić do śmierci. W USA odnotowano już przypadki hospitalizacji z powodu groźnego wyzwania. Eksperci ostrzegają, że młodzi ludzie, którzy trafiają do szpitali, są w bardzo ciężkim stanie.