,

Niektóre napoje mogą niszczyć zęby. Jak je skutecznie chronić?

15.09.2022
Aktualizacja: 15.09.2022 15:05

Nie tylko jedzenie, ale także napoje mają duży wpływ na stan zębów. Soki, mrożona herbata, napoje gazowane, kawa, a nawet lodowy sorbet nie są obojętne dla wyglądu i koloru szkliwa. Na co warto zwrócić szczególną uwagę, by zęby się nie przebarwiały, przypomina lek. stom. Bartłomiej Karaś, endodonta, członek Działu Badawczego Polskiego Towarzystwa Endodontycznego.

Napoje mogą niszczyć zęby
fot. Schutterstock

Na zmianę koloru zębów (jednego, kilku lub wszystkich) wpływa bardzo wiele czynników tak zewnętrzno-, jak i wewnątrzustrojowych. Czynnikami, które mają największy wpływ, są dieta i stosowanie używek: palenie papierosów, marihuany, picie dużej ilości kawy, herbaty czy nadmiaru czerwonego wina.

Barwniki z jedzenia osiadają na zębach

Na zmianę koloru zębów wpływają barwniki zawarte w żywności. I wcale nie chodzi o sztuczne barwniki – dużo agresywniejsze są te naturalne.

– Każdy produkt spożywczy, który trafia do naszej jamy ustnej, posiada naturalne bądź sztuczne barwniki, które osiadają na naszych zębach. Jeśli nie zostaną usunięte podczas starannego szczotkowania, zaczynają „wżerać się” w szkliwo, zmieniając jego barwę – tłumaczy lek. stom. Bartłomiej Karaś. – Co ciekawe, w większości to nie produkty przetworzone są odpowiedzialne za przebarwienia na zębach, ale dieta naturalna, bogata w warzywa, owoce i świeżo wyciskane soki oraz wszelkie ziołowe napary. Owoce zawierają mnóstwo kwasów, które negatywnie wpływają na szkliwo, osłabiając je i sprawiając, że staje się porowate i cieńsze. Tymczasem wiele warzyw, ziół i przypraw ma bardzo silne naturalne barwniki – wyjaśnia endodonta.

Napoje owocowe szkodliwe dla szkliwa

W nadmiarze szkodliwa dla zębów jest także woda z dodatkiem cytryny, limonki czy pomarańczy. Dlaczego tak się dzieje?

– Owoce te zawierają kwasy, które prowadzą do obniżenia pH. Dodatkowo kwasy są tzw. chelatorami, co oznacza, że wyciągają związki mineralne z zębów. Przez to osłabiają i uszkadzają szkliwo. To swego rodzaju wytrawienie szkliwa objawia się m.in. tym, że biorąc łyk zimnej wody, bolą nas zęby. Oczywiście kilka szklanek wody z owocami w ciągu dnia nie wpłynie na nasze zęby negatywnie, ale już regularne picie większych ilości może się do tego przyczynić – wyjaśnia dr Karaś. – Dodatkowo u osób, które mają recesję dziąseł albo odsłoniętą szyjkę lub ubytki przyszyjkowe, które przy normalnej podaży płynów nie odczuwają dolegliwości, przy piciu większej ilości wody z kwaśnymi owocami mogą odczuwać większe dolegliwości bólowe – tłumaczy.

Produkty, które najbardziej przebarwiają zęby

Produkty, stwarzające największe ryzyko przebarwień zębów, to te, które mają intensywne kolory: kawa, herbata (szczególnie zielona!), owoce jagodowe (jagody, borówki, wiśnie, jeżyny, truskawki), ciemne winogrona i czerwone wino, buraki, curry i kurkuma. Jednolitą barwą zębów trudno zachować też, paląc nałogowo papierosy.

– Zęby palaczy zazwyczaj są żółte, a na powierzchni przydziąsłowej i wewnętrznej pojawia się ciemno brązowy nalot. Dzieje się tak, ponieważ toksyczne i smoliste substancje dostające się do jamy ustnej podczas palenia, osiadają na zębach, przez co zmieniają ich kolor. Warto też pamiętać, że są one w stanie odbarwić nie tylko szkliwo, ale także wypełnienia zębów – mówi lek. stom. Bartłomiej Karaś.

Kiedy umyć zęby po zjedzeniu owoców i wypiciu soku?

Po zjedzeniu owoców warto pamiętać o jednej z najważniejszych zasad – przypomina o niej stomatolog, wyjaśniając, jak najlepiej o nie zadbać.

– Przede wszystkim: nigdy nie myjemy zębów od razu po zjedzeniu owoców. Ideałem byłoby użycie po kilku minutach bardzo delikatnego płynu do płukania jamy ustnej, który usunie resztki węglowodanów i przywróci właściwe pH, a następnie, po pół godzinie, umycie zębów delikatną pastą, o niskim współczynniku ścieralności. Takie zadanie spełni pasta do zębów nadwrażliwych –mówi lek. stom. Bartłomiej Karaś.

Słodzone napoje to dla zębów dramat

Najbardziej negatywnie na nasze zęby wpływają słodzone napoje gazowane.

– Kwasowe pH i dużo cukru, który znajduje się w słodkich gazowanych napojach, to najgorsze połączenie dla zębów. Podobnie działają zresztą także lodowe sorbety – zauważa lek. stom. Bartłomiej Karaś.

Jak pozbyć się nieestetycznego osadu z zębów?

Z czasem na zębach może powstać nieestetyczny, żółty osad. Na szczęście można go usunąć w gabinecie stomatologa.

– Najlepszym rozwiązaniem jest przeprowadzenie higienizacji zębów z piaskowaniem. A w przypadku nadwrażliwości zębów warto dodatkowo wykonać lakierowania, fluoryzację wraz z zabiegiem ochronnym na zęby. Poza tym należy wybierać pasty i płyny do płukania jamy ustnej dedykowane zębom nadwrażliwym, które mają związki uszczelniające szkliwo i łagodzące nadwrażliwość – wyjaśnia stomatolog.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

logo Tu się dzieje