Obserwuj w Google News

Dynia - jesienna recepta na zdrowie i... lek na potencję?

3 min. czytania
Aktualizacja 06.11.2020
27.10.2017 17:16
Zareaguj Reakcja

Niskokaloryczna, jaskrawopomarańczowa roślina, szczególnie popularna o tej porze roku to prawdziwa witaminowa bomba. Dzięki wysokiej zawartości cynku pestki są szczególnie cenne dla mężczyzn - działają jak naturalny afrodyzjak i wzmagają potencję. Na dodatek mogą przeciwdziałać męskim nowotworom. Co jeszcze kryje w sobie dynia?

pixaby.com/CC0 Public Domain
fot. ---

Jaki wpływ na zdrowie na dynia?

100 g dyni ma tylko ok. 32 kalorii. Choć jest niskokaloryczna, to jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa. Jest cennym źródłem pektyn i kwasów organicznych. Dlaczego warto ją jeść?

  • chroni przed miażdżycą,
  • zapobiega chorobom serca
  • pomaga walczyć z nadciśnieniem tętniczym,
  • przeciwdziała zaparciom (zwłaszcza u osób otyłych)
  • przyspiesza tempo przemiany materii
  • chroni przed stwardnieniem tętnic
  • ma zbawienny wpływ na nasz wzrok (dzięki beta-karotenowi)
  • polecana jest w przypadku obrzęków
  • niewydolności nerek, serca i wątroby
  • działa moczopędnie
  • zapobiega cellulitowi 
  • chroni przed trądzikiem
  • dodaje cerze blasku
  • działa silnie nawilżająco na skórę
  • chroni przed niewydolnością serca
  • pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu
  • zapobiega mdłościom u kobiet spodziewających się dziecka
  • pestki dyni mogą zapobiegać rozwojowi pasożytów przewodu pokarmowego (m.in. tasiemcom, owsikom i glistom)
  • działa antynowotworowo
  • pomaga pozbywać się nadmiaru tłuszczu
  • polecana jest osobom cierpiącym na łuszczycę i choroby skóry
  • może być stosowana do łagodzenia oparzeń skórnych

Pestki dyni - naturalna viagra?

Dynia może dodać wigoru nawet tym, którzy mają problem z potencją. Dlaczego? Zawdzięcza to nie tylko cennym składnikom odżywczym, które kryją się w jej wnętrzu. Energii dodaje nam nie tylko zawarty w niej magnez, wapń i żelazo, ale i cynk (obecny szczególnie w pestkach dyni), który działa jak naturalna viagra. Nie dość, że wzmaga ochotę na miłosne igraszki, to ma też zbawienny wpływ na nasze włosy a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni naszą skórę przed zmarszczkami i w naturalny sposób nawadnia ją od wewnątrz, zapobiegając utracie wilgotności i dodając jej jędrności. 

Jakie witaminy i mikroelementy zawiera dynia?

  • beta-karoten
  • białko, 
  • fosfor, 
  • żelazo, 
  • magnes, 
  • wapń, 
  • potas, 
  • witaminy: A, B1, B2, C, E i PP,
  • selen,
  • mangan

Zobacz także

Przepis na... straaasznie pyszne dyniowe babeczki

Trick - or – treat? To zdecydowanie najczęściej wypowiadane słowa podczas zbliżającego się Halloween - obchodzonego głównie w USA i Wielkiej Brytanii. W naszym kraju również coraz częściej możemy usłyszeć: „cukierek albo psikus?” Pytanie to zadawane jest przez straszne czarownice i upiory, krwiożercze wampiry oraz wałęsające się po okolicy kościotrupy. W tym dniu postacie z horrorów zapełniają ulice w poszukiwaniu słodyczy… I biada tym, którzy nie są przygotowani! Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora!

Zrzut ekranu 2017-10-27 o 15.55.56
fot.
przepis/fot. materiały prasowe

Składniki (ciasto na 15 szt.) :

  • 175 g cukru
  • 85 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 215 g purée z dyni
  • 100 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ¼  łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli 

Składniki na krem:

  • 200 g cukru pudru 
  • 300 g serka śmietankowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175

o

C przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

*Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200

o

C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru.

Smacznego!

Zobacz także