Dynia - jesienna recepta na zdrowie i... lek na potencję?
Niskokaloryczna, jaskrawopomarańczowa roślina, szczególnie popularna o tej porze roku to prawdziwa witaminowa bomba. Dzięki wysokiej zawartości cynku pestki są szczególnie cenne dla mężczyzn - działają jak naturalny afrodyzjak i wzmagają potencję. Na dodatek mogą przeciwdziałać męskim nowotworom. Co jeszcze kryje w sobie dynia?

Jaki wpływ na zdrowie na dynia?
100 g dyni ma tylko ok. 32 kalorii. Choć jest niskokaloryczna, to jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa. Jest cennym źródłem pektyn i kwasów organicznych. Dlaczego warto ją jeść?
- chroni przed miażdżycą,
- zapobiega chorobom serca
- pomaga walczyć z nadciśnieniem tętniczym,
- przeciwdziała zaparciom (zwłaszcza u osób otyłych)
- przyspiesza tempo przemiany materii
- chroni przed stwardnieniem tętnic
- ma zbawienny wpływ na nasz wzrok (dzięki beta-karotenowi)
- polecana jest w przypadku obrzęków
- niewydolności nerek, serca i wątroby
- działa moczopędnie
- zapobiega cellulitowi
- chroni przed trądzikiem
- dodaje cerze blasku
- działa silnie nawilżająco na skórę
- chroni przed niewydolnością serca
- pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu
- zapobiega mdłościom u kobiet spodziewających się dziecka
- pestki dyni mogą zapobiegać rozwojowi pasożytów przewodu pokarmowego (m.in. tasiemcom, owsikom i glistom)
- działa antynowotworowo
- pomaga pozbywać się nadmiaru tłuszczu
- polecana jest osobom cierpiącym na łuszczycę i choroby skóry
- może być stosowana do łagodzenia oparzeń skórnych
Pestki dyni - naturalna viagra?
Dynia może dodać wigoru nawet tym, którzy mają problem z potencją. Dlaczego? Zawdzięcza to nie tylko cennym składnikom odżywczym, które kryją się w jej wnętrzu. Energii dodaje nam nie tylko zawarty w niej magnez, wapń i żelazo, ale i cynk (obecny szczególnie w pestkach dyni), który działa jak naturalna viagra. Nie dość, że wzmaga ochotę na miłosne igraszki, to ma też zbawienny wpływ na nasze włosy a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni naszą skórę przed zmarszczkami i w naturalny sposób nawadnia ją od wewnątrz, zapobiegając utracie wilgotności i dodając jej jędrności.
Jakie witaminy i mikroelementy zawiera dynia?
- beta-karoten
- białko,
- fosfor,
- żelazo,
- magnes,
- wapń,
- potas,
- witaminy: A, B1, B2, C, E i PP,
- selen,
- mangan
Przepis na... straaasznie pyszne dyniowe babeczki
Trick - or – treat? To zdecydowanie najczęściej wypowiadane słowa podczas zbliżającego się Halloween - obchodzonego głównie w USA i Wielkiej Brytanii. W naszym kraju również coraz częściej możemy usłyszeć: „cukierek albo psikus?” Pytanie to zadawane jest przez straszne czarownice i upiory, krwiożercze wampiry oraz wałęsające się po okolicy kościotrupy. W tym dniu postacie z horrorów zapełniają ulice w poszukiwaniu słodyczy… I biada tym, którzy nie są przygotowani! Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora!
Składniki (ciasto na 15 szt.) :
- 175 g cukru
- 85 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 215 g purée z dyni
- 100 ml mleka
- 140 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g cukru pudru
- 300 g serka śmietankowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175
oC przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
*Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200
oC przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru.
Smacznego!