Obserwuj w Google News

Czego nie lubi nerwica? Dzięki tym nawykom uspokoisz organizm

2 min. czytania
07.09.2023 09:14
Zareaguj Reakcja

Nerwica jest chorobą, która zakłóca normalne funkcjonowanie.  Na pogłębienie objawów mogą wpływać niektóre nawyki, w tym żywieniowe. Co najbardziej podnosi poziom stresu w organizmie? Jakie produkty warto jeść codziennie? Podpowiadamy.

Nerwica a dieta: najważniejsze zasady
fot. Shutterstock

Rola diety w zaburzeniach lękowych często jest niedoceniana, tymczasem to, co jemy ma bezpośredni wpływ na działanie organizmu. Bez niektórych składników nawet całkiem zdrowi ludzie funkcjonują gorzej. Przy nerwicy warto szczególnie uważać na to, co jemy. Chociaż wydaje się, że niektóre produkty poprawiają samopoczucie, to bardzo złudny efekt. Słodycze, alkohol czy słone przekąski, chociaż mogą przynosić chwilową ulgę i zapomnienie, w dłuższej perspektywie znacznie pogarszają kondycję psychiczną. Ważne jest również to, jak jemy. Jakich nawyków unikać? Najgorsze błędy, w dużym skrócie,  to:

  • jedzenie w pośpiechu, spożywanie zbyt dużych porcji jedzenia na raz
  • zapominanie o śniadaniach (przez co odczuwamy spadek energii przez cały dzień)
  • obfite kolacje (zaburzają sen)
  • “zajadanie stresu” cukrem (częste jedzenie słodyczy może prowadzić do nagłego spadku stężenia cukru we krwi, co prowadzi do hipoglikemii. Pojawiają się zaburzenia równowagi, lęk, słabość, kołatanie serca. To wszystko może przyczyniać się do ataków paniki).
  • jedzenie produktów wysoko przetworzonych, pełnych konserwantów (nasilają stan zapalny w organizmie)
  • sięganie po używki (nikotyna zwęża naczynia krwionośne; sprawia, że serce gorzej pracuje)
  • picie kawy w większych ilościach niż 3-5 filiżanek dziennie
  • częste spożywanie słonych przekąsek (sól zmniejsza poziom potasu w organizmie. Pierwiastek ten odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego)

Jak jeść przy nerwicy?

Chociaż dieta w nerwicy wiąże się z wieloma ograniczeniami, nie oznacza to, że chorzy nie mogą jeść niczego dobrego :). Najlepsze są produkty zasadotwórcze, które nie zakwaszają organizmu. To przede wszystkim zielone warzywa: brokuł, ogórek, cukinia, szparagi, cytrusy, jabłka. Na talerzu powinny znaleźć się również:

  • Produkty bogate w magnez, który poprawia pracę układu nerwowego i wspiera serce. Najwięcej magnezu znajdziesz w produktach zbożowych, orzechach, bananach, czekoladzie, kaszy gryczanej, awokado
  • Kwasy omega-3 (obecne są głównie w rybach czy skorupiakach. Do diety warto włączyć oleje roślinne). Kwasy omega-3 zmniejszają stan zapalny
  • Witaminy z grupy B – zmniejszają stres oksydacyjny w mózgu. Najważniejsze z nich to witamina B6 i witamina B1. Znajdziemy je w ciemnym makaronie, ryżu, roślinach strączkowych, ziemniakach. U osób narażonych na nieustanny stres, zaleca się suplementację (po konsultacji z lekarzem)

Jednym słowem: wybierajmy naturalne, jak najmniej przetworzone produkty. Unikajmy słodzików, sztucznych dodatków, syropów, napojów gazowanych.Korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców. Podczas przygotowywania posiłków należy pamiętać, aby nie były one zbyt kaloryczne. Nie należy też dopuszczać do niedoboru kalorii. Najlepiej jeść często, ale mniej.

Uwaga: sama dieta nie wyleczy nerwicy, jednak może znacznie złagodzić objawy i wzmocnić efekty terapii.

Źródło:

  • Aucoin, M.; LaChance, L.; Naidoo, U.; Remy, D.; Shekdar, T.; Sayar, N.; Cardozo, V.; Rawana, T.; Chan, I.; Cooley, K. Diet and Anxiety: A Scoping Review. Nutrients 2021, 13, 4418. https://doi.org/10.3390/nu13124418
  • ewaczernik.pl
  • Aline Richard, Sabine Rohrmann, Giulia Pestoni, Marie-Pierre F. Strippoli, Aurélie Lasserre, Pedro Marques-Vidal, Martin Preisig, Caroline L. Vandeleur, Associations between anxiety disorders and diet quality in a Swiss cohort study, Comprehensive Psychiatry,Volume 118, 2022, 152344, ISSN 0010-440X, doi.org/10.1016/j.comppsych.2022.152344.