Oceń
Pierwszy przypadek chorego ujawniono w lutym 2017 r. w Krotoszynie. Następnie wirus przedostał się na teren powiatu ostrowskiego.
- Obecnie odnotowaliśmy 17 przypadków zachorowań. Mamy do czynienia z sytuacją epidemiologicznie niebezpieczną.(...) Od lat mieliśmy spokój z tą chorobą zakaźną, a tutaj mamy do czynienia z dużym ogniskiem - powiedział Andrzej Biliński.
Chore osoby pracowały w sklepach, barach i restauracjach.
- Zajmowały się produkcją lub dystrybucją żywności a ta choroba, tzw. choroba brudnych rąk, dalej przenoszona jest drogą pokarmową i może być przeniesiona na żywność - wyjaśnił dyrektor.
Kilkaset osób i miejsca, w których zakażeni pracowali, objęte są nadzorem epidemiologicznym. Dyrektor Biliński potwierdził, że:
17 osób podlega obserwacji i badaniom klinicznym przez 2 miesiące.Obecnie przebywają na oddziałach zakaźnych szpitali w Kaliszu, Koninie i Poznaniu.
Najmłodszy chory ma 16 lat, najstarszy 60.
Jak zaznaczył Biliński, WZW typu A przebiega w sposób ostry - uszkadza wątrobę:
Pierwsze objawy mają charakter pseudogrypowy, czyli ogólne rozbicie, dreszcze, stan podgorączkowy. Dopiero potem pojawia się żółtaczka.
Zaostrzone środki ostrożności w lokalach gastronomicznych
Jak donosi portal wlkp24.info, ostrowski sanepid po przeprowadzeniu wywiadów z pacjentami wyodrębnił potencjalne źródła zakażeń. Okazuje się, że kilka osób z objawami choroby to pracownicy barów lub osoby zajmujące się cateringiem.
Ze względu na to, że żółtaczka to choroba zakaźna a zarazki mogą zostać przeniesione na żywność, służby sanitarne zdecydowały o zwiększeniu środków ostrożności w lokalach. Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim zapewnia, że wszystkie jednostki gastronomiczne znajdują się pod szczególnym nadzorem.
Wirus HAV może być przenoszony drogą kropelkową i przy pomocy śliny ma szansę przedostać się do organizmu kolejnej osoby. Sprzyja temu brak higieny, dlatego zaleca się zwrócenie szczególnej uwagi na dokładne mycie rąk i dbanie o czystość, zwłaszcza podczas korzystania z miejsc publicznych, restauracji, barów oraz miejsc, w których można zakupić gotowe do spożycia pożywienie.
____
Redakcja zdrowie.radiozet.pl/PAP/π
Oceń artykuł