Oceń
Podobno od brudu jeszcze nikt nie umarł - mógł za to... utyć! Na łamach "ASC Environmental Science & Technology" opisano wyniki badań wskazujących na to, że drobiny kurzu unoszącego się powszechnie w naszych domach mogą prowadzić do tego, że komórki tłuszczowe zaczynają gromadzić większe ilości trójglicerydów.
Okazuje się, że w pyłkach kurzu gromadzą się pozostałości wielu toksycznych składników pochodzących z przedmiotów codziennego użytku.
Chodzi głównie o ftalany, bisfenol-A czy resztki substancji zmniejszających palność, zawarte w produktach z plastiku. Choć składniki te od dawna obwiniano m.in. o zaburzenia endokrynologiczne i rozregulowywanie pracy układu hormonalnego, to dopiero teraz udało się wykazać, że nawet zwykły kurz może mieć wpływ na przyrost masy tłuszczowej u ludzi.
Naukowcy z Duke University potwierdzili, że związki zawarte domowym kurzu mogą mieć wpływ na komórki tłuszczowe. Jak na to wpadli?
Tyjemy przez kurz?
Po przetestowaniu próbek zebranych z kilkunastu domów eksperci poddali je testom z wykorzystaniem komórek myszy laboratoryjnych. Zdaniem specjalistów mieszanina chemikaliów gromadzących się w kurzu zalegającym w mieszkaniach pobudzała komórki do gromadzenia się trójglicerydów i rozwoju komórek tłuszczowych. Negatywne efekty były zauważalne już w przypadku obecności zaledwie 3 mikrogramów kurzu.
Wynikami tych badań zainteresowało się Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne (ACS) - organizacja non-profit będąca światowym liderem w zapewnianiu dostępu do badań związanych z chemią i publikująca najważniejsze doniesienia naukowe na ten temat.
Amerykanie ogłosili, że najbardziej na nadmierne ilości kurzu w otoczeniu narażone są dzieci, które stykają się przeciętnie aż z 50 mikrogramami kurzu, co - jak się okazuje - może mieć negatywny wpływ na ich wagę.
Higieniczny styl życia zyskuje w świetle nowych badań zupełnie nowe znaczenie... Oprócz odpowiedniej diety i aktywności fizycznej osoby dbające o zdrowie - zarówno swoje, jak i najbliższych - powinny też dorzucić zwracanie uwagi na porządek.
źródło: American Chemical Society
zdrowie.radiozet.pl/π
Oceń artykuł