Obserwuj w Google News

Uwaga na mrożoną kukurydzę! W 5 krajach doszło do zatruć z powodu listeriozy

Monika Piorun
2 min. czytania
10.07.2018 11:44
Zareaguj Reakcja

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonek z warzyw, w tym ze słodkiej kukurydzy, należy ugotować przed spożyciem. W pięciu europejskich krajach doszło do zatruć spowodowanych listeriozą. Najbardziej prawdopodobnym źródłem choroby były bakterie pochodzące z mrożonej kukurydzy.

Uwaga na mrożoną kukurydzę! W 5 krajach doszło do zatruć z powodu listeriozy
fot. Shutterstock/GIS

Nie tylko latem, ale przez cały rok warto pamiętać o tym, że mrożone owoce i warzywa – także te dodawane do sałatek, dipów czy smoothie – powinny zawsze być przygotowywane zgodnie z instrukcją na etykiecie produktu.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również mrożonej słodkiej kukurydzy. To właśnie ona jest uznawana za źródło ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło aż w pięciu europejskich krajach.

Niedawno informowaliśmy, że bakterie Listeria monocytogenes zostały zidentyfikowane w kiełbasie śląskiej, która była dostępna na polskim rynku.

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że: 

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Zrzut ekranu 2018-07-10 o 11.49.22
fot.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) wydały już oficjalny komunikat na temat międzynarodowego ogniska listeriozy.

Zobacz także

Listeria – wpływ na zdrowie. Objawy listeriozy

Listerioza wywoływana jest przez bakterie Listeria monocytogenes (wydalane z kałem zakażonych zwierząt). Chorobę tę leczy się za pomocą antybiotyków. Najbardziej niebezpieczna może być dla osób z niesprawnym systemem immunologicznym, a także m.in. dla ciężarnych oraz noworodków. Jak rozpoznać jej symptomy?

Warto wyjaśnić, że listerioza jest dosyć podstępną chorobą. U osób dorosłych najczęściej

.

  • U  po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się lub . Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U seniorów i osób z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu i  sepsy.

Zapobieganie zakażeniu polega przede wszystkim na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny osobistej (a zwłaszcza na każdym etapie procesu przygotowywania żywności),
  • myciu rąk przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami lub po wyjściu z toalety.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny/ European Food Safety Authority

________

zdrowie.radiozet.pl/π