Oceń
Groźne bakterie kiełbasie śląskiej
Producentem feralnej kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
GIS poinformował w tzw. ostrzeżeniu publicznym dot. żywności, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Konsumentom nie zaleca się spożywania kiełbasy o numerze partii, który wskazano w komunikacie, "z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". Osoby, które zakupiły mięso, które powinno być wycofane, mogą zwracać nabyty towar do sklepów.
Zakłady, z których pochodzi zainfekowane mięso zapewniają, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla nich najważniejsze, a "wraz z działaniami naprawczymi prowadzone są wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyn potencjalnych niezgodności".
Jaki wpływ na zdrowie może mieć Listeria w mięsie? Objawy listeriozy
Listerioza wywoływana jest przez bakterie Listeria monocytogenes (wydalane z kałem zakażonych zwierząt). Leczy się ją za pomocą antybiotyków i stanowi zagrożenie głównie dla:
- kobiet w ciąży,
- noworodków
- i osób z obniżoną odpornością.
U kobiet w ciąży po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
W przypadku ludzi dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu polega przede wszystkim na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
Oceń artykuł