Oceń
Co zrobić, by się nie zarazić się od chorego na COVID-19 współdomownika? Poniżej 13 ważnych rad.
1. Izolacja. W takiej sytuacji kluczowe jest odizolowanie chorego od reszty współmieszkańców. Najlepiej byłoby, gdyby miał swój pokój z łazienką. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Chory powinien przebywać przez całą dobę w jednym, często wietrzonym pomieszczeniu, do którego nie powinni wchodzić inni domownicy.
2. Wietrzenie. Częste wietrzenie pomieszczenia, w którym przebywa chory, jest kluczowe dla jego zdrowienia. W tym celu chory powinien otwierać okno kilka razy dziennie. Nie powinien natomiast korzystać z klimatyzacji, wentylatorów czy oczyszczaczy powietrza.
3. Dystans. Jeśli chory musi wyjść ze swojego pokoju, np. do łazienki, powinien zachować jak największy dystans w stosunku do innych domowników (minimum 1,5 m). Najlepiej byłoby, gdyby w pomieszczeniu, w którym jest chory, nie przebywały inne osoby.
4. Maseczka. Jeśli chory opuszcza pomieszczenie, w którym przebywa, każdorazowo powinien osłaniać usta i nos maseczką. Zakrywać usta i nos należy również podczas kaszlu lub kichania. Dzięki temu do powietrza przedostaje się mniej aerozoli z tym patogenem. Maseczkę należy wymieniać po każdym użyciu, najlepiej wkładając ją do plastikowego, zamkniętego woreczka. Po każdym kontakcie z maseczką należy dokładnie umyć wodą i mydłem dłonie.
5. Komunikacja. Najlepiej byłoby, gdyby chory unikał bezpośredniego kontaktu z domownikami i na przykład komunikował się z nimi przez telefon. O ile oczywiście jest to możliwe.
6. Dezynfekcja. Po każdym skorzystaniu przez chorego z toalety lub kuchni należy dokładnie umyć i zdezynfekować powierzchnie, z którymi miał styczność (sedes, umywalka, klamki, naczynia, stoliki etc.). Jeśli w mieszkaniu jest jedna łazienka, najlepiej byłoby, gdyby chory korzystał z niej jako ostatni, a potrzebne mu przybory (ręczniki, szczoteczkę do zębów, przybory toaletowe) trzymał w pokoju, w którym jest odizolowany.
7. Mycie dłoni. Wszyscy domownicy powinni myć często i dokładnie dłonie, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowaniem czy spożywaniem posiłków, przed mimowolnym dotknięciem twarzy, oczu. Myć dłonie należy wodą i mydłem, przynajmniej przez 30 sekund. Potem warto dłonie zdezynfekować płynem lub żelem dezynfekującym na bazie 60-procentowego alkoholu etylowego.
8. Oddzielne naczynia. Chory nie powinien używać tych samych naczyń co pozostali domownicy. Brudne naczynia należy dokładnie umyć w gorącej wodzie (minimum 60 st. C), z dodatkiem detergentu. Po zmywaniu osoba myjąca naczynia musi umyć dokładnie dłonie wodą z mydłem.
9. Pościel, ręczniki, ubrania. Chory powinien zmieniać ręczniki i pościel codziennie lub co dwa dni. Zbierać je do plastikowego worka i wystawiać przed drzwi pokoju, by można było je uprać. Te rzeczy należy prać oddzielnie, w temperaturze co najmniej 60 st. C. Nie wolno ich wysyłać do pralni!
10. Śmieci. Chory powinien zbierać śmieci do plastikowego worka, a gdy on się zapewni, powinien wystawić go przed drzwi. Worek ten należy wsadzić do jeszcze jednego worka i wynieść do kosza. Po wszystkim należy umyć i zdezynfekować dłonie.
11. Monitorowanie stanu zdrowia. Chory i jego współdomownicy powinni stale monitorować swoje zdrowie (mierzyć temperaturę, ciśnienie, saturację, zwracać uwagę na swój oddech oraz samopoczucie) i w razie jakichkolwiek niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem. Ważne! Jeśli masz uczucie duszności, problemy z oddychaniem, mówieniem, czujesz ból lub kłucie w klatce piersiowej, natychmiast dzwoń do lekarza lub po pogotowie.
12. Kwarantanna i izolacja. Chory z COVID-19 podlega obowiązkowej izolacji, ale jego współdomownicy muszą również poddać się kwarantannie. Oznacza to, że nie mogą wychodzić z domu. Dlatego warto poprosić o pomoc (w zrobieniu zakupów, wyrzuceniu śmieci etc.) rodzinę, sąsiadów lub przyjaciół. Osoba, która dostarcza potrzebne produkty, musi zostawiać je pod drzwiami.
13. Odpoczynek. Wszyscy domownicy, zarówno osoba chora na COVID-19, jak i jej najbliżsi, powinni zadbać o odpoczynek. Wyspać się, dobrze odżywiać, pamiętać o nawadnianiu (przynajmniej 1,5 l wody dziennie na jedną osobę).
Źródło: pacjent.gov.pl/ gis.gov.pl
Oceń artykuł