Zamknij

Woda z butelki czy kranówka? Wpis chemiczki rozwiewa wątpliwości

03.02.2021
Aktualizacja: 03.02.2021 19:45

Woda z kranu – czy może być bezpieczna? Czy używanie filtrów do dzbanków i czajników ma sens? Co jest lepsze dla naszego zdrowia? Na te pytania spróbowała odpowiedzieć chemiczka, pasjonatka nauki i zdrowia, która tworzy konto na Instagramie "mama.chemik", aby w przystępny sposób szerzyć wiedzę z chemii. 

Woda z kranu: czy wolno ją pić?
fot. Shutterstock

Azoytyny w wodzie z własnego ujęcia to jeden z głównych powodów, dla których powinniśmy z niej zrezygnować. „Woda z własnego ujęcia może być niebezpieczna, bo często nikt jej nigdy nie badał. Nie chodzi tu tylko o bakterie, ale też o np. azotyny, które najbardziej mogą zaszkodzić niemowlętom” - podkreśla Sylwia Panek.

Ważna informacja

Azotany w dużym stężeniu są szkodliwe. Mogą być przekształcane w jeszcze bardziej szkodliwe substancje zwane azotynami. Znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu układu pokarmowego.

Woda z kranu, choć przechodzi przez atesty, nie daje pełnych podstaw bezpiecznego spożywania. Autorka wpisu wyjaśnia, że badania wody z kranu wykonywane są w zakładzie wodociągowym, po czym płynie do naszych mieszkań. Oznacza to, że jest poddana kolejnym czynnikom ryzyka, może być zanieczyszczona niebezpiecznymi związkami. „Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do waszego domu może ulec pogorszeniu. Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” - czytamy we wpisie.

Co z filtrami do wody: czy pomagają?

Obecnie o dobrą jakość wody walczymy, używając filtrów. "Wówczas często sięgamy po dzbanki filtrujące, ale czy wiemy, jak one działają, co są w stanie usunąć z naszej wody oraz jakie są prawidłowe zasady ich użytkowania?" - pyta we wpisie chemiczka. Tutaj należy pamiętać o trzech punktach:

  • Woda po przefiltrowaniu powinna zostać spożyta w ciągu 12 h.
  • Filtr powinien być zawsze zanurzony w wodzie.
  • Woda w dzbanku nie powinna być narażona na działanie promieni słonecznych oraz wysoką temperaturę otoczenia (mogą rozwijać się bakterie).

Znaczenie mają również rodzaje filtrów. Specjalistka zwraca uwagę na filtry magnezowe i alkalizujące, które powinny być używane do konkretnych urządzeń. „No i czy wiecie, jaka jest różnica w rodzajach filtrów? Np. że jeśli stosujecie filtr magnezowy lub alkalizujący to wody z dzbanka lepiej nie używać do czajników elektrycznych, ekspresów czy żelazka?” - wyjaśnia Sylwia Panek.

Jaka woda jest zatem w pełni bezpieczna dla zdrowia? Zdaniem "mamy.chemik", pewni możemy być woda z butelki. Choć nie wyklucza to, że w niektórych miejscach, również woda z kranu może nadawać się do picia. W przypadku wątpliwości, co do jakości wody, warto ją sprawdzić poprzez badanie próbki. „Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia i wtedy jedynym rozwiązaniem jest picie wody butelkowanej, ale w zdecydowanej większości przypadków mamy dobrą wodę. Jeśli się obawiacie, wyślijcie próbkę wody do badań i sprawdźcie ją. Z czasem ta inwestycja wam się zwróci, bo nie będziecie musieli przepłacać za wodę butelkowaną” - dodaje.