Oceń
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dane dotyczące zatruć grzybami w Polsce w 2019 roku. Krajowy rejestr zatruć grzybami prowadzony jest w Oddziale Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
Raport: zatrucia grzybami w Polsce
Z raportu GIS wynika, że w 2019 roku 27 osób zatruło się w Polsce grzybami, a 25 z nich hospitalizowano.
W ubiegłym roku liczba przypadków zatruć grzybami była większa niż w latach 2017 i 2018, ale znacząco mniejsza niż w 2016. W roku 2018 zanotowano 16 przypadków, w roku 2017 – 24, a w 2016 r. – 46 zatruć.
Najwięcej przypadków zatruć grzybami, aż siedem, zanotowano w Lubelskiem, a także w pomorskim i łódzkim – po cztery zachorowania.
Zatrucia były wynikiem spożycia m.in. muchomora zielonawego (sromotnikowego), muchomora czerwonego i muchomora plamistego.
ZOBACZ: Grzyby trujące w Polsce podobne do jadalnych - atlas grzybów i ciekawostki [ZDJĘCIA]
Zatrucie grzybami: objawy
Podejrzane są wszystkie nietypowe objawy występujące po zjedzeniu posiłku z grzybami. Istotne są przede wszystkim: nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha - są to typowe objawy zatrucia.
Jednak objawy zatrucia grzybami mogą być nietypowe, niezwiązane z przewodem pokarmowym. Toksyny grzybów mogą bowiem zaatakować układ nerwowy wywołując problemy neurologiczne, nawet halucynacje. Do tego typu objawów zalicza się: obfite poty, łzawienie, bóle głowy, zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia, zapaść.
Wszelkie niepokojące objawy występujące po spożyciu grzybów powinny być natychmiast konsultowane z lekarzem.
Źródło: PAP
Oceń artykuł