Zamknij

Jak długo trwa zatrucie pokarmowe? Najważniejsze zasady postępowania

17.08.2022
Aktualizacja: 17.08.2022 15:55

Jak długo mogą się utrzymywać objawy zatrucia pokarmowego? Jak należy postępować w przypadku zatrucia? Najważniejsze zasady.

Zatrucie pokarmowe - ile trwa?
fot. Shutterstock

Zatrucie pokarmowe to dolegliwość, która może pojawić się o każdej porze roku, ale najczęściej latem. Nic dziwnego, wysoka temperatura, spora wilgotność sprzyjają rozmnażaniu się patogenów. Wystarczy zostawić garnek z resztkami jedzenia na kilka godzin w ciepłym miejscu i mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego.

Zatrucie pokarmowe – najczęstsze objawy

Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to:

Te nieprzyjemne objawy zatrucia pokarmowego to sposób, w jaki organizm chce się oczyścić z wszelkich szkodliwych toksyn i jak najszybciej powrócić do zdrowia.

Co może powodować zatrucie pokarmowe?

Istnieje ponad 250 rodzajów drobnoustrojów chorobotwórczych, m.in. bakterii, wirusów i pasożytów, które mogą dostać się do żywności i spowodować chorobę. Ale nie tylko one mogą odpowiadać za zatrucie pokarmowe. Do tej listy można dopisać również szkodliwe toksyny i chemikalia. Co ciekawe zepsuta żywność wcale nie musi wyglądać na zepsutą (pleśń, przegniłe fragmenty), czy pochodzić z przydrożnych bud. Do zatrucia pokarmowego może dojść również w restauracjach, gdzie podaje się dobre jedzenie, ale niewłaściwie obrobione lub źle ugotowane. Dolegliwości związane z zatruciem pokarmowym zwykle pojawiają się kilka godzin po spożyciu zepsutego jedzenia.

Jak długo trwa zatrucie pokarmowe?

To jedna z najczęściej wyszukiwanych fraz w internecie: "jak długo trwa zatrucie pokarmowe". Nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Zatrucie pokarmowe zwykle mija w ciągu kilku godzin lub dni i zwykle można je leczyć w domu. ZWYKLE, bo każdy z nas inaczej reaguje na wirusy, bakterie i pasożyty, które prowadzą do zatruć pokarmowych. Objawy, ich częstotliwość oraz nasilenie zależą od kilku czynników, m.in. jaki patogen wywołał zatrucie, ile zjadłeś i jak silny jest twój układ odpornościowy.

Od 12 godzin do 48 godzin – tyle zwykle potrzebuje organizm zdrowych ludzi, by poradzić sobie z zatruciem i oczyścić organizm. Ale to statystyka. Niektórzy fatalnie czują się nawet 10 dni lub dłużej. Dzieje się tak najczęściej przy zatruciach wywołanych przez Campylobacter.

Zatrucie pokarmowe – leczyć czy przeczekać?

Niektóre choroby przenoszone przez żywność wymagają leczenia antybiotykami. Jeśli więc, objawy zatrucia pokarmowego utrzymują się dłużej niż dwa dni, warto udać się do lekarza. Trzeba się z nim skontaktować również wtedy, gdy pojawiają się inne niepokojące objawy, takie jak:

Do lekarza powinny się udać również osoby, które mają objawy zatrucia pokarmowego i:

  • są w ciąży lub karmią piersią,
  • mają schorzenie, które osłabia układ odpornościowy,
  • biorą leki immunomodulujące lub leki hamujące działanie układu odpornościowego.

Zatrucie pokarmowe – jak można sobie pomóc?

Przede wszystkim należy odpowiednio się nawadniać. Odpowiednie nawodnienie to podstawa zaleceń związanych z zatruciem pokarmowym. Jeśli nie jesteśmy w stanie utrzymać żadnych płynów, musimy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, który poda płyny z elektrolitami dożylnie.

Pić należy nie tylko zwykłą, przegotowaną wodę, ale również zawierającą potrzebne organizmowi elektrolity. Można do niej dodać trochę soli lub apteczne elektrolity. Ewentualnie poleca się bulion rosołowy.

Zacznij od małych łyków, aby upewnić się, że nie wywoła to biegunki lub wymiotów. Napoje powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne napoje mogą być nieprzyjemnym szokiem dla rozstroju żołądka.
Jeśli pojawi się ochota na coś do jedzenia, staraj się wybierać pokarmy lekkostrawne. Jedz małymi kęskami, aby uspokoić żołądek. Lekarze zalecają jedzenie: bananów, ryżu, białego pieczywa (np. tost), rosołu z makaronem, puddingu ryżowego, ziemniaków lub krakersów.

Po zatruciu należy się trzymać się z dala od pokarmów, które są trudniejsze do strawienia dla przewodu pokarmowego, takich jak tłuste, smażone lub pikantne potrawy.

Można również rozważyć stosowanie leków hamujących biegunkę, ale lepiej tego nie robić. Pozwólmy organizmowi, jak najszybciej się oczyścić.

Jak zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego?

  1. Często myj ręce i powierzchnie, na których przygotowujesz pożywienie.
  2. Pamiętaj, aby oddzielać surowe mięso, drób, owoce morza i jajka od wszystkich innych produktów spożywczych.
  3. Gotuj i piecz pokarmy w odpowiedniej temperaturze.
  4. Produkty łatwo psujące się przechowuj w lodówce, schowaj je tam maksymalnie w ciągu dwóch godzin od przygotowania.
  5. Nie spożywaj produktów, które były dłużej niż kilkadziesiąt minut w rozgrzanym samochodzie lub były wystawione na działanie słońca.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: health.clevelandclinic.org/ mp.pl/