Obserwuj w Google News

Lasy Państwowe przypominają stary patent na przeziębienie

2 min. czytania
Aktualizacja 11.01.2023
11.01.2023 11:45
Zareaguj Reakcja

"Rozgrzewająca, przeciwzapalna, przeciwgorączkowa, wzmacniająca odporność, pyszna i aromatyczna" - piszą Lasy Państwowe, polecając jedną z naturalnych metod na przeziębienie. O jakim eliksirze mowa?

Naturalne metody na przeziębienie
fot. Shutterstock

Lasy Państwowe sprawnie wykorzystują media społecznościowe do edukowania społeczeństwa w zakresie korzystania z "darów lasu". Wpisy wytropić można po hasztagach #LeśnaApteka, #Dobrezlasu, #Zdrowiezlasu. Tym razem leśnicy postanowili przypomnieć stary patent na przeziębienie.

Naturalna metoda na przeziębienie

"Znacie ten smak? Zimowe przeziębienia wielu osobom kojarzą się właśnie ze smakiem i zapachem odwaru z pędów z malin" - piszą administratorzy profilu Lasy Państwowe na Facebooku.

"Rozgrzewająca, przeciwzapalna, przeciwgorączkowa, wzmacniająca odporność, pyszna i aromatyczna. Niejedna babcia wnukom gotowała" - dodają leśnicy.

Naukowe potwierdzenie prozdrowotnych właściwości malin znaleźć można w pracy doktorskiej dr inż. Eweliny Pióro-Jabruckiej z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. "Od dawna stosowane są jako środek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą, w leczeniu tzw. chorób z przeziębienia. Stosuje się je w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, przebiegających z gorączką. Owoc maliny wykazuje właściwości przeciwzapalne, za które prawdopodobnie odpowiadają zawarte w surowcu antocyjany i elagotaniny" - pisze autorka.

Przepis na odwar z pędów malin:

  1. Zbieramy kilka zdrewniałych, ale żywych gałązek malin.
  2. Zalewamy gałązki wrzątkiem (1 litr).
  3. Przykrywamy.
  4. Po 5 minutach wywar jest gotowy.

"Ważna uwaga, odwaru nie powinny pić osoby cierpiące na  kamicę nerkową" - zaznaczają Lasy Państwowe.

"Przetwory z maliny podawane w zalecanych dawkach, nie wywołują objawów niepożądanych. Jednak osoby chore na podagrę ( dnę moczanową) i zapalenie nerek powinny zachować ostrożność w spożywaniu malin i przetworów z nich ze względu na zawarte w owocach zasady purynowe" - czytamy w opracowaniu dr inż. Eweliny Pióro-Jabruckiej.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Lasy Państwowe, "Historie ziołowe MALINA WŁAŚCIWA (RUBUS IDAEUS L.)" dr inż. Ewelina Pióro-Jabrucka