Syrop z czarnuszki na odporność i przeziębienie. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Jednym z domowych leków na przeziębienie czy zwiększenie odporności może być syrop z ziaren czarnuszki. Łatwo go zrobić, a ma naprawdę niesamowite działanie. Ze względu na swój kolor nazywany bywa „czarnym słoikiem”.

- Jakie właściwości ma czarnuszka?
- Na co pomaga syrop z czarnuszki?
- Jak zrobić syrop z ziaren czarnuszki? [PRZEPIS]
W sezonie jesienno-zimowych infekcji warto zadbać nie tylko o wspierającą odporność dietę, ale także przygotować się na czas, gdy zaatakują nas chorobotwórcze drobnoustroje, by szybko zwalczyć kiełkującą infekcję. Oprócz aptecznych preparatów przydadzą się też domowe specyfiki, takie jak kisiel z siemienia lnianego na ból gardła czy właśnie syrop z ziaren czarnuszki na odporność.
Jakie właściwości ma czarnuszka?
Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem. Jej nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, selen, wapń, potas, żelazo, a także witaminę A, E i F oraz witaminy z grupy B. Zawierają również cenne związki biologicznie czynne, w tym tymochinon, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także kwercytynę, która z kolei ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Lecznicze właściwości czarnuszki znane były już w starożytności. Stosowano ją jako lekarstwo na przeziębienia, bóle głowy, zaburzenia trawienia, infekcje, stany zapalne i alergie. Te drobne nasionka mają bardzo szerokie działanie. Czarnuszkę można jeść jako przyprawę (dodatek do potraw) lub w postaci oleju z czarnuszki. Z jej nasion można też przygotować syrop.
Na co pomaga syrop z czarnuszki?
Syrop z czarnuszki zwalcza katar, kaszel, odblokowuje zatkane zatoki. Olejki eteryczne w nim zawarte ułatwiają oddychanie i pomagają odkrztusić wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Ma również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest pomocny w walce z alergiami, wrzodami i refluksem.
Syrop z czarnuszki pomaga w walce z:
- przeziębieniem
- bólami głowy i stawów
- stanami zapalnymi w organizmie
- infekcjami górnych dróg oddechowych
- problemami trawiennymi
- chorobami nerek i wątroby.
Jak zrobić syrop z ziaren czarnuszki? [PRZEPIS]
Przygotowanie syropu z czarnuszki nie jest trudne, ale do rozdrobnienia składników potrzebny jest młynek do kawy, ewentualnie moździerz. Jest od razu gotowy do spożycia. Po przygotowaniu najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Składniki:
- 100 g nasion czarnuszki
- 100 ml miodu
- 2 gwiazdki anyżu
- 15 goździków
Przygotowanie: Wszystkie składniki rozdrobnij w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Wsyp je do czystego słoika, dodaj miód i wymieszaj.
Syrop z czarnuszki należy przyjmować profilaktycznie 3 razy dziennie po łyżeczce. Specyfikiem można również smarować pieczywo albo dodawać go do herbaty, która nie powinna być gorąca, bo wtedy miód zawarty w syropie straci swoje właściwości.
Źródło: WP Kuchnia / Stronazdrowia.pl