Czy test buraczkowy może świadczyć o nieszczelności jelit?
W medycynie naturalnej ten test cieszy się ogromną popularnością. Na wielu forach można znaleźć instrukcje, jak wykonać ten test i jak interpretować jego wyniki. Ale czy jest on wiarygodny?

Dzięki testowi buraczkowemu (czyli soku z buraka) można sprawdzić szczelność jelit – takie zapewnienia można znaleźć w wielu artykułach w internecie. O co chodzi? Ogólnie rzecz biorąc, zachęca się do wypicia soku z buraka lub zjedzenia buraków tuż przed snem i sprawdzeniu (po kilku godzinach), czy mocz będzie zabarwiony na kolor czerwony lub różowy. Jeśli tak, ma to świadczyć o „nieszczelnym jelicie”, czyli o tzw. zespole nieszczelnego jelita (inaczej zespole cieknącego jelita, czy dziurawego jelita).
Czym jest nieszczelne jelito?
W Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych nie ma takiej jednostki chorobowej jak nieszczelne jelito, choć oczywiście zwolennicy medycyny naturalnej bardzo często używają tej nazwy. Określają nim rzekomy zespół objawów ze strony układu pokarmowego oraz ogólnoustrojowych, wywołany przez krążące w krwiobiegu produkty przemiany materii oraz toksyny dostające się do krwiobiegu w nienaturalny sposób poprzez nieszczelne jelita. Niektórzy uważają, że nieszczelne jelito jest jedną z przyczyn autyzmu. Nie zostało to jednak udowodnione.
Oczywiście może dojść do perforacji jelita (sytuacja, gdy dochodzi do zniszczenia wszystkich warstw przewodu pokarmowego, co skutkuje przedostawaniem się treści pokarmowej poza przewód pokarmowy), ale jest to stan nagły i zagrażający życiu i wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Dlatego w przypadku pojawienia się objawów, takich jak bóle brzucha, nieregularne wypróżnianie się, biegunki, zaparcia, poczucie ucisku w brzuchu albo krew w kale, należy jak najszybciej udać się do lekarza, który podejmie decyzję o dalszej diagnostyce w kierunku zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego, w tym jelit.
Zobacz także: Rak jelita grubego - jak rozpoznać i leczyć tę chorobę?
Dlaczego po zjedzeniu buraków mocz jest zabarwiony na czerwono?
Wracając do tematu głównego, czyli zabarwienia moczu na kolor czerwony lub różowy. Po wypiciu soków z buraków lub zjedzeniu buraków mocz może być tak zabarwiony ze względu na obecność betaniny, czyli naturalnego barwnika z grupy betacyjanin. To on nadaje burakom ten intensywny kolor. W żołądku i jelitach, w procesie trawienia, jest on rozkładany i przetwarzany, ale zwykle niewielka ilość tego barwnika przechodzi przez układ trawienny w niezmienionej formie i zabarwia mocz na kolor czerwony lub różowy. Takie zjawisko nazywa się biturią.
Do niedawna sądzono, że bituria, która występuje u około 10-15% populacji, to objaw stanu chorobowego wywołanego składnikami buraka lub następstwo defektu genetycznego. Obecnie uważa się, że to zjawisko zależy od indywidualnych cech fizjologicznych organizmu.
Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk kliniczny z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, w rozmowie z PAP wyjaśniła, że stopień zniszczenia betaniny w dużej mierze zależy od kwasowości żołądka, a także od tempa opróżniania żołądka. Im szybciej pokarm jest wydalany, tym więcej betanin w niezmienionej formie znajdzie się w moczu. Spore znaczenie ma również ilość wypijanych płynów – im więcej pijemy, tym kolor moczu jest jaśniejszy.
Polecamy: Badanie moczu: podstawowe badanie diagnostyczne. Na czym polega?
Źródło: zdrowie.pap.pl, czytelnianaukowa.pl