Tkliwy język świadczy o niedoborze ważnej witaminy. Skutki bywają opłakane
Jeśli na co dzień nie przestrzega się w miarę zdrowej diety, to może to mieć poważne konsekwencje zdrowotne, bo zwykle kończy się niedoborami ważnych składników. Na objawy nie trzeba długo czekać. Na przykład jedną z pierwszych oznak niedoboru w organizmie ważnej witamin może być wygląd języka, który staje się gładki i tkliwy. O jakim braku świadczy?

Niedobór niektórych witamin może być katastrofalny dla zdrowia, zwłaszcza jeśli trwa to przez dłuższy czas. Tak może być w przypadku jednej z witaminy z grupy B, której niedobór prowadzi do anemii megaloblastycznej (to choroba, w której z powodu niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego zmniejsza się ilość wytwarzanych krwinek czerwonych lub ich jakość, jest częsta u kobiet). Według ekspertów z Johns Hopkins Medicine, wygląd języka może być objawem jej niedoboru.
O niedoborze jakiej witaminy świadczy tkliwy język?
Gładki i tkliwy język może wskazywać na niedobór witaminy B9 (kwasu foliowego). Oprócz tego objawami niedoboru witaminy B9 mogą być:
- blada skóra
- zmniejszony apetyt
- zły nastrój
- brak energii
- męczliwość
- biegunka.
Zbyt mała ilość kwasu foliowego w organizmie powoduje zmniejszenie ilości czerwonych krwinek we krwi i ich deformację. Ponieważ mają one za zadanie transportować tlen do tkanek i narządów, nieodpowiednia liczba zdrowych czerwonych krwinek może spowodować problemy zdrowotne. Poza wymienionymi powyżej, objawami niedoboru witaminy B9 mogą też być: przyspieszony oddech, duszności, bóle głowy, niestrawność, kołatanie serca. W przypadków takich objawów, jak najszybciej należy się zgłosić do lekarza.
Co jest dobrym źródłem kwasu foliowego?
Kwas foliowy występuje w żywności pod postacią folianów (soli kwasu foliowego). Dobrym źródłem witaminy B9 w żywności są zielone warzywa, w tym liściaste:
- brokuły
- brukselka
- szpinak
- jarmuż
- kapusta włoska
- szparagi
- natka pietruszki.
Sporo folianów zawierają również:
- rośliny strączkowe: groch, ciecierzyca, fasola
- produkty pełnoziarniste
- drożdże
- kiełki pszenicy.
Duże ilości folianów zawierają podroby, głównie wątróbka.
Jeśli regularnie spożywasz takie produkty, a mimo to nadal masz niedobór witaminy B9, może to oznaczać
celiakię, czyli chorobę trzewną – spożywanie
glutenu przez osoby uszkadza jelito cienkie i powoduje, że składniki odżywcze nie są wchłaniane. W takiej sytuacji konieczna jest wizyta u lekarza.
Jeśli jednak niedobór kwasu foliowego jest spowodowany przez dietę, konieczna jest jej szybka zmiana na bogatą w produkty obfitujące w witaminę B9. Warto pamiętać, że organizm nie jest w stanie przechowywać tej witaminy przez długi czas – jej źródła muszą być obecne w codziennej diecie. Lekarze uważają, że zapasy folianów w organizmie zwykle wystarczają na cztery miesiące – trzeba więc regularnie jeść bogate w nie produkty.