Obserwuj w Google News

Tkliwy język świadczy o niedoborze ważnej witaminy. Skutki bywają opłakane

2 min. czytania
Aktualizacja 17.03.2023
17.03.2023 11:34
Zareaguj Reakcja

Jeśli na co dzień nie przestrzega się w miarę zdrowej diety, to może to mieć poważne konsekwencje zdrowotne, bo zwykle kończy się niedoborami ważnych składników. Na objawy nie trzeba długo czekać. Na przykład jedną z pierwszych oznak niedoboru w organizmie ważnej witamin może być wygląd języka, który staje się gładki i tkliwy. O jakim braku świadczy?

Tkliwy język oznaką niedoboru witaminy B9
fot. Shutterstock

Niedobór niektórych witamin może być katastrofalny dla zdrowia, zwłaszcza jeśli trwa to przez dłuższy czas. Tak może być w przypadku jednej z witaminy z grupy B, której niedobór prowadzi do anemii megaloblastycznej (to choroba, w której z powodu niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego zmniejsza się ilość wytwarzanych krwinek czerwonych lub ich jakość, jest częsta u kobiet). Według ekspertów z Johns Hopkins Medicine, wygląd języka może być objawem jej niedoboru.

O niedoborze jakiej witaminy świadczy tkliwy język?

Gładki i tkliwy język może wskazywać na niedobór witaminy B9 (kwasu foliowego). Oprócz tego objawami niedoboru witaminy B9 mogą być:

  • blada skóra
  • zmniejszony apetyt
  • zły nastrój
  • brak energii
  • męczliwość
  • biegunka.

Zbyt mała ilość kwasu foliowego w organizmie powoduje zmniejszenie ilości czerwonych krwinek we krwi i ich deformację. Ponieważ mają one za zadanie transportować tlen do tkanek i narządów, nieodpowiednia liczba zdrowych czerwonych krwinek może spowodować problemy zdrowotne. Poza wymienionymi powyżej, objawami niedoboru witaminy B9 mogą też być: przyspieszony oddech, duszności, bóle głowy, niestrawność, kołatanie serca. W przypadków takich objawów, jak najszybciej należy się zgłosić do lekarza.

Co jest dobrym źródłem kwasu foliowego?

Kwas foliowy występuje w żywności pod postacią folianów (soli kwasu foliowego). Dobrym źródłem witaminy B9 w żywności są zielone warzywa, w tym liściaste:

  • brokuły
  • brukselka
  • szpinak
  • jarmuż
  • kapusta włoska
  • szparagi
  • natka pietruszki.

Sporo folianów zawierają również:

  • rośliny strączkowe: groch, ciecierzyca, fasola
  • produkty pełnoziarniste
  • drożdże
  • kiełki pszenicy.

Duże ilości folianów zawierają podroby, głównie wątróbka.
Jeśli regularnie spożywasz takie produkty, a mimo to nadal masz niedobór witaminy B9, może to oznaczać celiakię, czyli chorobę trzewną – spożywanie glutenu przez osoby uszkadza jelito cienkie i powoduje, że składniki odżywcze nie są wchłaniane. W takiej sytuacji konieczna jest wizyta u lekarza.

Jeśli jednak niedobór kwasu foliowego jest spowodowany przez dietę, konieczna jest jej szybka zmiana na bogatą w produkty obfitujące w witaminę B9. Warto pamiętać, że organizm nie jest w stanie przechowywać tej witaminy przez długi czas – jej źródła muszą być obecne w codziennej diecie. Lekarze uważają, że zapasy folianów w organizmie zwykle wystarczają na cztery miesiące – trzeba więc regularnie jeść bogate w nie produkty.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.