Obserwuj w Google News

Trójglicerydy: czym są? Przyczyny wysokich trójglicerydów we krwi

2 min. czytania
Aktualizacja 26.10.2020
14.10.2020 21:20
Zareaguj Reakcja

Podwyższone trójglicerydy nie bolą i przez długi czas mogą nie dawać żadnych objawów, ale ich wysokie stężenie we krwi może mieć poważne skutki dla zdrowia. Sprawdź, czym są trójglicerydy i dlaczego należy badać ich poziom.

Wysoki poziom trójglicerydów we krwi
fot. Shutterstock

Trójglicerydy (triglicerydy) to organiczne związki chemiczne należące do lipidów. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanych na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej.

W organizmie człowieka trójglicerydy powstają w nabłonku jelita cienkiego (z tłuszczu spożywanego z pokarmem) i w wątrobie (z napływających do niej ze zmagazynowanych w tkance tłuszczowej kwasów tłuszczowych i z węglowodanów z pożywienia).

Trójglicerydy składają się z trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych i jednej cząsteczki glicerolu.

Trójglicerydy (triglicerydy): funkcje

Trójglicerydy są materiałem energetycznym, działają jak paliwo dla mięśni (i nie tylko). Mięśnie i inne tkanki spalają kwasy tłuszczowe pochodzące właśnie z rozkładu trójglicerydów. Proces rozkładu trójglicerydów na kwasy tłuszczowe i glicerol zachodzi dzięki działaniu enzymu – lipazy lipoproteinowej – obecnego w śródbłonku drobnych naczyń krwionośnych zlokalizowanych w tychże tkankach. 

Tłuszcz magazynowany w tkance tłuszczowej człowieka występuje przede wszystkim pod postacią trójglicerydów. 

ZOBACZ:  Cholesterol – czy jest tak zły, jak o nim piszą?

Wysokie trójglicerydy (triglicerydy): przyczyny

Podwyższony poziom trójglicerydów we krwi nazywa się hipertrójglicerydemią. Szacuje się, że stan ten dotyczy od 1/5 do 1/3 polskiej populacji. 

Hipertrójglicerydemię stwierdza się, gdy stężenie trójglicerydów we krwi przekracza poziom 150 mg/dl. W normalnej sytuacji poziom trójglicerydów w surowicy zwykle nie przekracza 100 mg/dl.

Hipertrójglicerydemia występuje częściej u osób otyłych i chorych na cukrzycę, a także cierpiących na niedoczynność tarczycy lub zespół nerczycowy, ale do hipertrójglicerydemii można mieć predyspozycje genetyczne. Co ciekawe, wysoki poziom trójglicerydów częściej mają mężczyźni, głównie dlatego, że piją więcej alkoholu. 

Przyczyny zwiększonego stężenia trójglicerydów w krwi:

  • nadwaga i otyłość brzuszna;
  • mała aktywność fizyczna;
  • nadmierne spożycie alkoholu;
  • dieta bardzo bogata w węglowodany;
  • cukrzyca typu 2.

Wysokie trójglicerydy (triglicerydy): konsekwencje

W hipertrójglicerydemii łagodnej i umiarkowanej cukier, słodycze i alkohol powodują wzrost zawartości trójglicerydów w VLDL (very low density lipoproteins, co oznacza lipoproteiny o bardzo małej gęstości). U osób z ciężką hipertrójglicerydemią, związaną z obecnością chylomikronów we krwi, nawet jeden bardzo tłusty posiłek na przykład z golonką, mięsem z grilla, piwem, może doprowadzić do ostrego zapalenia trzustki - z uwagi na duży wzrost stężenia trójglicerydów we krwi. 

Podwyższone stężenie we krwi jest też czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - zawał serca, udar mózgu. 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: zdrowie.pap.pl, ''Zaburzenia lipidowe'' autorstwa Radosława Szczęcha, Krzysztofa Narkiewicza