Oceń
- Poziom cholesterolu i cukru we krwi a ryzyko alzheimera
- Już trzydziestolatkowie powinni badać cholesterol
- Chorobie Alzheimera trzeba zapobiegać jak najwcześniej
Jak wynika z nowego badania, wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi w wieku 30 lat może zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszych dekadach życia. – Po raz pierwszy wykazaliśmy, że związek pomiędzy poziomem cholesterolu i glukozy a ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera występuje znacznie wcześniej, niż dawniej sądzono – stwierdził w rozmowie z CNN główny autor badania Lindsay Farrer, szef genetyki biomedycznej na Uniwersytecie Bostońskim. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Alzheimer's&Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”.
Poziom cholesterolu i cukru we krwi a ryzyko alzheimera
Naukowcy z Boston University School of Medicine twierdzą, że utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy w młodym wieku może ochronić przed chorobą Alzheimera w późniejszym okresie życia. Odkryli, że niski poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu) i wysoki poziom trójglicerydów w wieku 35 lat są powiązane z wyższym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.
– Już w młodszej grupie wiekowej (35-50 lat) wzrost stężenia trójglicerydów o 15 mg/dl wiązał się z około 5-proc. wzrostem ryzyka choroby Alzheimera – powiedział Farrer.
Z badania naukowców z Bostonu wynika też, że podwyższony poziom cukru we krwi u osób w wieku od 51 do 60 lat także zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. – Na każde 15 punktów, o które wzrasta poziom cukru we krwi, ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w starszym wieku wzrasta o 14,5 proc. – wyjaśnił Farrer.
Zdaniem badaczy, kontrola tych parametrów, począwszy od wczesnej dorosłości, może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy, a także choroby Alzheimera.
.
Już trzydziestolatkowie powinni badać cholesterol
W badaniu wykorzystano dane z programu Framingham Heart Study – to wspierany przez rząd amerykański projekt, który trwa już 74 lata (od 1948 roku). Jego uczestnicy są regularnie badani przez większość swojego dorosłego życia.
– Wyjątkowość tego badania polega na dużej próbie osób, które są badane co około cztery lata, począwszy od 35. roku życia, a duża liczba z nich osiągnęła już wiek, w którym może pojawić się diagnoza choroby Alzheimera – powiedział Farrer.
Główny autor badania podkreśla: osoby w wieku 35-50 lat mogą obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera o 15,4 proc., jeśli zwiększą poziom cholesterolu HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości) o 15 mg/dl. U osób w wieku od 51 do 60 lat, u których uda się zwiększyć poziom dobrego cholesterolu, mają mniejsze ryzyko alzheimera niemal o 18 proc.
Chorobie Alzheimera trzeba zapobiegać jak najwcześniej
– Przesłanie jest takie, że osoby w wieku 30 i 40 lat muszą mieć mierzone stężenie lipidów i cukru we krwi. Tylko w ten sposób można wykryć jakiekolwiek problemy – powiedział Farrer. Naukowiec zachęca do regularnych badań, nawet jeśli ktoś uważa, że jest młody i zdrowy.
– Wszystkie przewlekłe choroby, które związane są ze starzeniem się, toczą się w ukryciu dziesiątki lat przed tym, jak się ujawnią. Nie inaczej jest w przypadku choroby Alzheimera – powiedział CNN dr Richard Isaacson, dyrektor kliniki prewencji choroby Alzheimera w Centrum Zdrowia Mózgu na Florida Atlantic University's Schmidt College of Medicine. – Zwalczanie ich na wczesnym etapie jest najlepszą receptą na optymalne zdrowie mózgu w miarę starzenia się.
Źródło: CNN Health / The Mercury News
Oceń artykuł