Dieta matki karmiącej piersią - jakich produktów unikać, ile kalorii spożywać?
Dieta matki karmiącej piersią to podstawa, aby dziecko prawidłowo się rozwijało. Koniecznie sprawdź, jakie produkty mogą powodować alergię i jak powinien wyglądać codzienny jadłospis kobiety, która naturalnie karmi dziecko.

Dieta matki karmiącej piersią powinna być przede wszystkim lekkostrawna, a także urozmaicona. Codzienny jadłospis powinien być tak skonstruowany, aby zarówno matce jak, i dziecku nie zabrakło odpowiednich składników odżywczych. W tym czasie każda mama powinna jednak zwracać uwagę nie tylko na to, co je, ale także ile je. Zaleca się, aby w trakcie laktacji, kobiety jadły około 600 kalorii więcej niż przed ciążą.
Dieta matki karmiącej piersią – co można jeść?
Każda mama, która karmi piersią swoje dziecko powinna spożywać regularne posiłki, które są świeżo przygotowane. Każda mama powinna codziennie pić około 2,5 litra płynów. Jej dieta powinna składać się z nabiału, mięsa, ryb, jajek, produktów zbożowych, a także owoców i warzyw.
Dietka matki karmiącej piersią – warzywa i owoce
Każda mama, która karmi piersią powinna jeść dużo warzyw i owoców. Najlepiej 3-4 razy dziennie. Warto pamiętać, że wartości odżywcze zawarte w warzywach i owocach wzmacniają odporność, chronią przed anemią, chorobami serca, cukrzycą, infekcjami. Walczą także z przeziębieniem i mają potwierdzono naukowo działanie antynowotworowe.
Warzywa, które bez obaw może jeść mama karmiąca piersią:
- Buraki,
- Ogórki,
- Ziemniaki,
- Marchew,
- Koperek,
- Pietruszka,
- Cukinia,
- Kabaczek,
- Szpinak,
- Kukurydza,
- Fasolka szparagowa (młoda)
- Dynia
- Sałaty.
Tych warzyw należy unikać, gdy maluszek ma oznaki alergii pokarmowej lub masz po nich wzdęcia:
- Czosnek,
- Cebula,
- Seler,
- Pomidor,
- Chrzan,
- Por,
- Papryka,
- Groch,
- Fasola,
- Brokuły,
- Bób,
- Kapusta,
- Kalafior.
Owoce, które powinna spożywać matka karmiąca piersią to: jabłka, banany, porzeczki, agrest, jeżyny. Śmiało można sięgać także, po dżemy, soki i inne przetwory z tych produktów.
Tych owoców nie należy jeść w przypadku pojawienia się reakcji alergicznej u dziecka:
- Cytrusy,
- Truskawki,
- Poziomki,
- Suszone owoce.
Dietka matki karmiącej piersią – mleko i produkty z nabiału
Każda mama, która nie ma alergii na mleko krowie, powinna sięgać po produkty z nabiału. Warto pamiętać, że zarówno jogurty, kefiry, jak i zsiadłe mleko zawierają probiotyki, czyli dobre bakterie kwasu mlekowego.
Śmiało sięgaj po:
- Kefiry,
- Maślanki,
- Jogurty naturalne,
- Zsiadłe mleko,
- Jogurty naturalne,
- Białe sery.
Unikaj natomiast:
- Żółtych serów,
- Topionych serów,
- Słodkich jogurtów owocowych,
- Gotowych deserków na bazie nabiału.
Dieta matki karmiącej piersią – ryby i produkty zbożowe
Mama, które karmi piersią powinna 2-3 razy w tygodniu jeść ryby. Najlepiej ugotowane lub pieczone. Ryby to bogate źródło tłuszczów omega-3, które są konieczne do prawidłowego rozwoju malucha.
Szczególnie polecane jest także pieczywo ziemne i pełnoziarniste. Zawiera ono o wiele więcej witamin niż białe wypieki. Karmiące mamy powinny sięgać także po kasze (szczególnie gruboziarniste i płatki owsiane.
Pamiętaj także, aby unikać spożywania słodkich płatków śniadaniowych, gotowych ciast oraz ciasteczek, a także drożdżówek.